Dečje pozorište dobija milion dinara za projekat internet televizije

Na Konkursu iz oblasti savremenog stvaralaštva koji je raspisalo Ministarstvo za kulturu i informisanje, Dečjem pozorištu Subotica dodeljeno је milion dinara za nabavku tehničke opreme za Internet televiziju.

Prethodne godine, ova ustanova kulture u Subotici dobila je, takođe, milion dinara po osnovu konkursa Ministarstva, za sopstvenu video produkciju, što je uz sredstva dodeljena ove godine, značajna podrška Dečjem pozorištu u realizaciji projekta pokretanja sopstvene internet televizije.

Internet TV je osmišljena kao projekat čiji su autori deca od 7 do 14 godina, koja su se javila na audiciju Dečjeg pozorišta, iskazali svoja interesovanja na ponuđene teme: sport, kultura, nauka, poljoprivreda, igrice… Deca su bila novinari i intervjuisali su sportiste, snimili emisije o rvačima, odbojkašicama, karatistima, promovisali Zoološki vrt, a o poljoprivredi učili i snimali na farmi krava u Ljutovu. Planirano je i da se snime emisije „Igrice nekad i sad“, „Moj grad Subotica“, „Zanimljiva nauka“, „Moj izbor“, „Kalinina kreativna radionica“ itd.

Dečje pozorište ovim pionirskim poduhvatom omogućava da deca iskažu svoja interesovanja i aktivno učestvuju kao autori i realizatori emisija. Snimljeni sadržaji će biti objavljivani na Jutjub kanalu Dečjeg pozorišta, a obzirom da su snimljeni profesionalnom tehničkom opremom, postoji mogućnost i da budu emitovane i na televizijama.

Kreativnost uvek otvara vidike i nove vidove saradnje, povezuje i nadahnjuje. Tako je u ovom slučaju. U subotičkoj srednjoj Politehničkoj školi po prvi put se otvara smer tehničar multimedija, pa ova škola i Dečje pozorište dogovaraju da, u okviru dualnog obrazovanja, učenici tog smera obavljaju praksu učestvujući u realizaciji Internet TV-a.

U planu je snimanje obaveznih školskih lektira u formi igranog serijala, ali i zabavnih muzičkih sadržaja.

Delatnost Dečjeg pozorišta se ovako proširuje i pružena je mogućnost za dodatnu zaradu, jer će tehnički biti u mogućnosti da pružaju usluge snimanja, prenosi vojvodinauzivo.

Kako kažu iz Dečjeg pozorišta, čudan je svet dečjeg pozorišta: ovde su čuda još uvek moguća. Mi koji ih susrećemo iz dana u dan, i dalje u njih uporno verujemo.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: