Deficit u gradskoj kasi od 355 miliona

Na prvoj ovojesenjoj sednici gradkse skupštine najveću polemiku je izazvala gradksa kasa koja je sve praznija i čiji deficit u ovoj godini iznosi oko 355 miliona dinara. Tako da je ukupno planirani budžet grada od 3,9 milijardi dinara ostao uskraćen za navedena sredstva pa je funkcionisanje grada u velikoj meri otežano.

Slika

Da sve nije tako crno, pokazuje činjenica da je najveća stavka u rashodima pokrivaju troškovi koje grad treba da obezbedi za predfinansiranje projekata EU. Drugim rečima sve IPA projekte će finansirati grad, a EU će kasnije refundirati troškove, i to u visni od 30 miliona dinara. Pored tih sredstava, najveći potraživač je Direkcija za izgradnju grada, kojoj u kasi nedostaje još 72 miliona dinara, zatim Gradska uprava sa 11,9 miliona i Skupština grada kojoj za funkcionisanje nedostaje 7 miliona dinara.

Po rečima Jene Maglaia, odbornika SVMa, najveće opozicione stranke u gradu , problem leži u veštačkom kreiranju budžeta jer su realni prihodi mnogo manji nego što su planirani, posebno oni izvorni kao što su porezi na zarade i imovinu.
"U budžetu se pojavljuju cifre koje nikada neće biti realizovane, a to znači da budžet nema utemeljenje u realnosti, što je nekorektno prema građanima" navodi Maglai.

Maglai je takođe dodao da Direkcija za izgradnju grada nije uradila ni osnovni posao i zakrpila rupe na putevima, iako je za nju teoretski planirano 1,26 milijardi dinara, dok je za zaštitu životne sredine planiran 151 milion, „a građani trpe ambroziju i komarce čitavo leto“.

I drugi opozicioni lider, Gojko Radić, odbornik SNSa, ima svoje mišljenje povodom budžeta grada.
"Ovaj budžetski deficit posledica je neracionalnog i nenamenskog trošenja sredstava, pre svega u pogledu finansiranja projekata od kojih koristi imaju privatna lica, kao što su recimo planovi detaljne regulacije, iza kojih stoje potrebe pojedinih privatnih firmi. Zbog toga bi trebalo uvesti kontrolu trošenja sredstava koja se uzimaju od građana" rekao je Radić.

Na optužbe opozicije svoj stav je izneo gradonačelnik Subotice Saša Vučinić koji navodi da je sve to u stvari kritika bivše vlasti, a ne aktuelne, jer se jako mnogo mora uraditi na planu infrastrukture upravo zato što je u prethodnim godinama to propušteno, budući da je ta vlast, koju je vodio SVM, ulagala jedino u kulturu i prosvetu.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: