Dekada bezbednosti na putevima

U saobraćajnim udesima na putevima godišnje 1,3 miliona ljudi izgubi živote, a više miliona bude povređeno. Svake godine 20-50 miliona učesnika u saobraćaju pretrpi povrede koje predstavljaju značajan uzrok invalidnosti u svetu. Preko 90% smrtnih slučajeva u saobraćaju dogodi se u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama koje poseduje manje od polovine vozila registrovanih u svetu. Povrede u saobraćaju su jedan od tri vodeća uzroka smrti u starosnoj grupi od 5 do 44 godine. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Svetska banka su 2004. godine pokrenule Svetski izveštaj o prevenciji povreda u saobraćaju na putevima, a 2009. godine je SZO objavila Izveštaj o Globalnom stanju bezbednosti na putevima u 178 zemalja. Iste godine je Komisija za globalnu bezbednost na putevima izdala poziv za Dekadu akcije na putevima, a u novembru je na Prvoj globalnoj konferenciji ministara o bezbednosti na putevima u Rusiji doneta „Moskovska dekleracija“. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je zvanično proglasila Dekadu akcije za bezbednost na putevima 2011-2020 u martu 2010. godine, a zvanični početak je zakazan za 11. maj 2011. godine.
– "Dekada akcije je vodeći dokument koji će omogućiti sprovođenje i koordiniranje zajedničkih aktivnosti ka postizanju bezbednosti na putevima širom sveta. Ona je instrument podrške i razvoja nacionalnih i lokalnih akcionih planova i okvir za akciju svim državama članicama i njihovim partnerima koja bi mogla konačno da spase milione života u periodu od deset godina. Predviđa se da će smrtni ishodi u saobraćaju porasti sa trenutnih 1,3 miliona na više od 1,9 miliona godišnje u narednom periodu. Cilj Dekade je da se stabilizuje, a zatim i smanji broj izgubljenih života u saobraćaju na putevima sprovođenjem različitih akcija na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.
Ključne aktivnosti na kojima počiva Dekada sprovode se kroz 5 osnovnih oblasti delovanja. Prva oblast delovanja je organizovanje i sprovođenje bezbednosti na putevima koja je fokusirana na jačanje institucionalnih kapaciteta na nacionalnom nivou. Druga oblast delovanja su bezbedniji putevi i kretanje koji treba da poboljšaju bezbednost mreže puteva radi dobrobiti svih učesnika u saobraćaju. Treća oblast delovanja su bezbednija vozila. Četvrta oblast delovanja su bezbedniji učesnici u saobraćaju koja je fokusirana na razvoj sveobuhvatnih programa za poboljšanje ponašanja učesnika u saobraćaju. Peta oblast delovanja su aktivnosti nakon udesa koje promovišu poboljšanje celokupnog zdravstvenog i pravnog sistema u cilju adekvatnog obezbeđenja hitnog zbrinjavanja i dugoročne rehabilitacije nastradalih u udesima.
Na međunarodnom nivou Dekada, takođe, predstavlja okvir koji će omogućiti sveobuhvatnu koordinaciju različitih nacionalnih aktivnosti, a kojima će koordinirati Komisija Ujedinjenih nacija za bezbednost na putevima. Komisija će biti odgovorna za nadgledanje i evaluaciju uticaja Dekade, a praćenje je omogućeno definisanjem pokazatelja koji se tiču svake od 5 ključnih oblasti delovanja. Od ukupnog broja umrlih u Subotici 1% je život izgubilo u saobraćajnim udesima. Dve trećine njih su u uzrastu od 20 do 49 godina, više je muškaraca. Najčešće stradaju putnici automobila, potom motociklisti i pešaci. Stope smrtnosti izazavane saobraćajni udesima za muškarce i žene Severnobačkog okruga su u poslednjoj obrađenoj godini (2009.) na evropskom nivou" – piše u saopštenju koje je uputila mr sc med Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine, Načelnik Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 89 = 98

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: