Deklaracija Subotica bez GMO neće biti na Skupštini

Iako je bilo najavljeno da će Deklaracija Subotica bez genetski modifikovanih organizama se naći pred odbornicima lokalnog parlamenta 30.maja, to neće biti slučaj. U lokalnoj samoupravi se ne slažu sa tekstom Deklaracije koju je inače usvojilo 55 gradova u Srbiji, pa kada isprave “te sitnice” Deklaracija će se naći pred odbornicima. Član GV zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac objašnjava da niko ne podržava GMO, kao i da postoji zakon koji zabranjuje proizvodnju GMO hrane. U Udruženju Teras objašnjavaju da ukoliko se Deklaracija ne nađe na sledećem zasedanju lokalnog parlamenta preduzeće sve potrebne mere, kako bi i Subotica bila grad bez GMO.

da podsetimo, Udruženje TERRA’S, Centar za ekologiju i održivi razvoj-CEKOR i Regionalni Arhus centar Subotica u martu pokrenuli  inicijativu za donošenje Deklaracije Grada Subotice bez GMO, a u tekstu deklaracije je  naglašena veoma važna pozicija lokalne samouprave u definisanju i sprovođenju politike o pitanjima GMO.

Inicijator ove deklaracije u Srbiji je stranka Zeleni Srbije.KOMENTARI

 1. nekoime kaže:

  a koji je sporan deo?

 2. Limun kaže:

  Džaba oni mogu zabraniti proizvodnju kada ga uvoze odavno iz Argentine i Brazila !
  Već uveliko se koristi u prehambenoj a pogotovo u stočarskoj proizvodnji a da to ne znate !
  Ja znam iz prve ruke,toliko o zabrani kada nam sudbinu kroje kapitalisti,naši političari…

 3. emanuel kaže:

  pa koriste se … i GMO semena kukuruza i soje kod nas … ali to ne znači da ne treba podržati deklaraciju, uvesti zabranu .. i onda sistematski krenuti rešavati problem.
  Činjenica je da se kod nas AMA BAŠ NIŠTA ne radi po ovom pitanju …  

OSTAVITE KOMENTAR