Demanti na saopštenje Gradskog odbora SSP-a Subotica

Poštovani sugrađani,
povodom navoda Stranke slobode  ipravde i saopštenja uperenog protiv mene, kao direktora, želim da se,zarad istine, obratim subotičkoj javnosti, i demantujem nesistinite navode kojima se pokušava srušiti kredibilite mene, kao direktora, i ustanove koju niz godina vodim.


Pravosnažnim presudama Višeg suda u Subotici i potvrđenim na Apelacionom Sudu u Novom Sadu, u slučajevima optužbe za mobing 10 zaposlenih u ustanovi, oslobođena sam svih optužbi za koje je nadležni sud utvrdio da su neosnovane. Proces je trajao od 2017. godine do marta 2021. kada je doneta pravosnažna presuda kojom je potvrđeno da nisu dokazane optužbe za koje sam optužena. Nisam se tada obraćala  javnosti, bez obzira što sam provlačena kroz blato,  razne klevete , javno sam degradirana u medijima unapred bez dokaza , posramljena i lažno optuživana.


Želela sam ostati iznad nivoa nerazumljivih ljudskih poriva , napada na pojedinca zarad ličnog animoziteta, ali sam danas svedok  Saopštenja nekakve političke stranke koje  predstavlja nečastan i neprimeren pokušaj napada sa, u potpunosti, zamenjenim tezama . Sve iznesene optužbe su proizvoljne i subjektivni doživljaj pojedinaca koji su bili inicijatori sudskih optužbi, a koje su sada izgubili. Njihovu ljutnju donekle mogu da razumem, jer su imali i nezanemarljive sudske troškove da isplate, pa ih je to i izvesno finansijski oštetilo.
Nemam nameru da ulazim u polemiku, osim obaveze da izvestim javnost o napadima na mene, a samim tim i na naš rad u Ustanovi. Naše pozorište je u poslednjih deset godina svojom programskom orjentacijom i pažljivim konceptom plana rada napravilo priličan pomak u svom radu . Za svoje predstave u poslednjih 10.godina koliko sam direktor ove ustanove, dobili smo preko 100 nagrada . Ušli smo i u istoriju pozorišta za decu petim uzastopnim osvajanjem “Nagrade za najbolje predstave za decu u celini” od 2014-2019.godine na najstarijem festivalu “Susret iprofesionalnih pozorišta Vojvodine”.
Kada je reč o optužamaza “25.000 eura avansno plaćenih za nabavku tehničke opreme … ” reč je, opet, o proizvoljnim i netačnim naklapanjima . Tužba koju je ista osoba pokrenula kao istražni predmet u tužilaštvu u Novom Sadu je pravosnažno odbačena . Sredstva iz  NIP-a  nisu čak ni avansno isplaćena , zbog nepripremljene tehničke dokumentacije . U pitanju je 2006.godina , kada je direktor bio neko drugi , a ta sredstva se po zakonu nisu ni mogla prenositi u sledeću kalendarsku godinu .
Kadrovsku politiku, kao direktor ustanove,  usmerila sam sa težnjom da pružamo mogućnost mladim, školovanim glumcima da pokažu svoja umeća u našim predstavama. Angažujemo ih u svim našim projektima i pružamo time odskočnu dasku za njihovu buduću karijeru . Uz sve to, godinama ih stipendiramo, sredstvima iz sopstvenih prihoda. Trudimo se da uvodimo i nove trendove u svom radu kako bi zadovoljili našu publiku .
Inventivnost u programskim sadržajima smo upravo sada, u trenucima pandemije i najviše ispoljili. Pronašli smo nekoliko načina da osavremenimo svoj rad, da u uslovima ograničenog broja izvođenja predstave se ne predajemo , već pronalazimo nove koncepte rada .
Kritika rada je uvek dobrodošla, ali konstruktivna kritika, a ne kritizerstvo kreativnih ideja i menadžerskih napora da se trenutna teška situacija prevaziđe . Zahvaljujući iskrenim entizijastima zaposlenih u Dečjem pozorištu – Szabadki Gyermekszinhaz – Djecje kazalište Subotica , koji su svoj život iskreno posvetili umetnosti , a ne sebi lično kao umetnicima , koji se angažuju krajnje požrtvovano podižući i lične i ambicije za napredak pozorišta, naše pozorište nesmetano radi i širi svoju delatnost prisutnošću  i video sadržajima na Youtube-u za decu.


Ono što ponosno i odgovorno ističem je naša autonomija u radu . Nikada i niko  nije uticao ni narepertoarsku koncepciju , niti na bilo koji način na rad pozorišta. Stoga mi je potpuno nejasna namera da se u “Saopštenju SSP-a …” politika apostrofira u tako uopštenim kvalifikacijama da je „ Dečje pozorište u Subotici bilo dovođeno u situaciju da se poslednjih godina ponajmanje bavilo svojom izvornom delatnošću i misijom u kulturi … ”
Godišnje izvodimo od 300 do 350 predstava , igramo u našoj matičnoj ustanovi , ali  pokrivamo teritoriju cele Srbije , igramo u školama i vrtićima , prisutni smo na svim festivalima… Imamo odličnu međudržavnu saradnju sa pozorištima za decu u regionu i šire , osvajamo pregršt nagrada , jedini smo uveli od svih pozorišta u Srbiji igranje predstava za bebe… Snimamo TV lutkarske serijale za decu u sopstvenoj produkciji , ogranizujemo kreativne radionice, započeli smo projekat “Internet Televizije Dečje pozorište” , postavljamo repertoar za ukus i interesovanje različite publike dece uzrasta do 14.godina. Bavimo se i postavljamo predstave sa temom aktuelene problematike vršnjačkog nasilja i pokušavamo da budemo i društveno aktivni u problematici takvih saržaja, imamo bilaterarnu protokolarnu saradnju sa pozorištima iz regiona…
Uvažavani smo i poštovani. Samo pojedincima malicioznih apetita nikako nismo po volj i iukusu.


Marta Aroksalaši Stamenković – Direktor Dečje pozorište – Szabadki Gyermekszinhaz – Dječje kazalište Subotica.

Subotica 11.04.2021.godinaKOMENTARI

 1. Ssp kaže:

  E straka muljatora

 2. R. Dejana kaže:

  Sve same neistine. Bivsa clanica Demokratske stranke, sada clanica vladajuce koalicije, pise nebuloze. Svako ko je proveo 5 minuta u pozoristu zna da je rec o autoritarnoj osobi koja gazi sve ljude koji ne dele iste stavove sa njom i koja je mnogo toga uradila protivno slovu zakona!

 3. istinom protiv lazi kaže:

  Jer to taj isti pravosudni sistem koji je oslobodio Mitrovicevog sina za ubistvo devojke?? ili koji se vec 7 godina ne sme izjasniti o ukradenim penzijama!!! Pametnome dosta i sve jasno kad se poziva na takav pravosudni sistem!!!

 4. Vanzemaljac kaže:

  Mihalj Njilas juce imao tesku saobracajnu nesrecu u Segedinu a novinari neobavesteni. Pa kako to?

 5. Svedok saradnik kaže:

  Zašto gospođa Aroksalaši nije navela koliko je grad platio sudske sporove koje je izgubila zbog nezakonitog otpuštanja dvoje glumaca od kojih je jednu čak dva puta otpustila, a po sudskoj presudi morala da je vrati. Neće biti da se polovina pozorišta urotila protiv nje iz čiste zlobe. Ovo vreme pogoduje ljigavcima koji se dodvoravaju vlasti, a gaze sve ispod sebe.

 6. zig zigi kaže:

  Jeste, ko da je pravosudje merodavan….
  Oni se prodaju za peceno prase ili sude u skladu sa trenutnom politickom situacijom. Nisu oni niti nezavisni niti posteni. Ne valja pozivati se na njim.

 7. Radijalcanin kaže:

  Bravo Marta ! I neka ste im rekli ! Jedna vrlo postena i pozrtvovana zena . A vi sto je tuzitr , ne zasluzujete da radite u takvoj ustanovi , ocigledno vas nisu ucili na akademiji, koju ni nemate , nego radite sa sradnjom skolom , kulturom !

 8. Mladen kaže:

  Joooj “Svedok saradnik” nemoj da se krijes iza tog pseudonima . Pametnjakovicu jedan , bolje se obrazuj , nego sto si clan te stranke i sepuris se kao paun po gradu sa torbicom ispod miske . Ostavu vise tu jadnu zenu na miru , samo lazi izgovaras

 9. Goran kaže:

  Cekajte, gde je u demantu njen sin? Koliko znam zaposlio se u pozoriste preko mame. Jel je i to laz direktorice?

 10. Uzas kaže:

  Radijalcanin-Svako ko je bio kod zutih,a sada je vlast,je dno-dna.Covek bez morala!

OSTAVITE KOMENTAR