Deponija na privatnom placu – problem stanovnika Ilirske ulice

Nagomilani otpad u Ilirskoj ulici godinama predstavlja problem tamošnjim stanovnicima. Kako se deponija nalazi na privatnom posedu, sami ne mogu ništa da urade. Za pomoć su se obraćali komunalnoj policiji, a dogovor sa vlasnikom se već dve godine svodi na obećanja kako će otpad biti uklonjen.

Na svega desetak minuta od centra, u Ilirskoj ulici, nalazi se deponija, ali kako je na privatnom posedu, problem stoji u mestu. Prvi komšija, Goran Peić Tukuljac, plac u ovoj ulici kupio je pre pet godina, a dom u kojem živi sa svojom porodicom izgradio je pre dve. Kako kaže, smeće na posedu do njegovog sve je veće i više nije zabrinut samo zbog neprijatnog mirisa, već i zdravlja i bezbednosti svoje dece. Kako navodi, poslednje dve godine bezuspešno pokušava da se dogovori sa vlasnikom da se otpad ukloni, ali se sve svodi na prazna obećanja.

Problemu tu nije kraj, kaže Goran. Pored otpada koji donosi vlasnik, smeće su počeli da ostavljaju i prolaznici. Kada je uvideo da problem ne može da reši sam, obratio se komunalnoj policiji.

Podršku u rešavanju ovog problema našem sagovorniku su dale i komšije, a on se nada da će neko od nadležnioh imati sluha za konačno rešavanje ovog problema.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Svuda smrad neki bas vole smece kaže:

  To samo opstina moze skloniti on nece a i cime da skloni

 2. Discordia kaže:

  Deponija se moze potpuno anonimno ukloniti pomocu „vruce“ sanacije u vidu jednog ili vise Molotov- koktela. U jednoj civilizovanoj i pravnoj drzavi Molotov – kokteli nisu potrebni. Dosli bi komunalni policajci, vatrogasna sluzba i sanitarna inspekcija i dali rok i to ne dana, nego casova za uklanjanje deponije koja je bespravno stacionirana i ugrozava imovinu i zdravlje gradjana Ukoliko se u naznacenom roku ne izvrsi naredba odgovarajucih sluzbi, onda se angazuje neka privatna firma kvalifikovana za takve poslove da sanira deponiju i sve dovede u bezopasno i uredno stanje. Racun za obavljanje sanacije terena se ispostavlja vlasniku na cijem placu je deponija nastala. Ukoliko doticni nije u stanju da plati, njegov plac ide na dobos zajedno sa ostalom imovinom. Ako pretekne nesto od novca sa licitacije, vlasniku de uredno na njegov racun isplacuje odgovarajuca suma, umanjena za odgovarajuci porez koji se naplacuje pri kupoprodajnoj transakciji (licitaciji) nekretnine. Drzava u kojoj pojedinac moze da zajebava celo gradjanstvo kako mu je volja, ne treba ni da razmislja o nekakvom EU clanstvu.

 3. Anonimni kaže:

  Moji rođaci žive u jednoj od onih uređenih zemalja o kojima možemo samo da sanjamo. Ne smeju ni da pomisle da ne pokose travu u dvorištu, jer bi platili gradu veliku kaznu. Prvi komšija bi ih sasvim odgovorno i savesno prijavio i sve bi bilo rešeno milom ili silom, u svakom slučaju odmah. Ponavljam, reč je o uređenoj zemlji, a ne o zapuštenom , napuštenom, koruptivnom i nefunkcionalnom prividu države kao što je Srbija.

 4. joža kaže:

  @ Discordia , Zaje,,i ti takve uređene zemje gde nema slobode već samo tiranije. Srbija je slobodna zemja i poštuje privatno vlasništvo . Neko da uđe u tvoju imovin i tamo da pravi reda -malo Morgen bre..

 5. Anonimni kaže:

  Nekom treba plac da gradi !

 6. Discordia kaže:

  @ Joza

  Član 14 ustava SR Nemacke glasi:
  (1) Zajemčena su svojina i nasledna prava. Sadržaj i ograničenja određuju se zakonima.
  (2) Vlasništvo obavezuje. Njegova upotreba takođe treba da služi javnom dobru.
  (3) Eksproprijacija je dozvoljena samo za javno dobro. Može se doneti samo zakonom ili na osnovu zakona kojim se uređuje vrsta i obim naknade. Nadoknada se utvrđuje uz pravično razmatranje interesa opšte javnosti i onih koji su uključeni. U slučaju spora, u vezi sa iznosom nadoknade može se obratiti redovnim sudovima.
  (prevod – Google)

  Iz ovog clana Nemackog „Osnovnog zakona“ se jasno vidi kakav je odnos prema privatnoj svojini. Narocito njegova tacka 2 koja jasno govori da vlasnistvo pre svega obavezuje prema javnom dobru ( dobrobiti za za sveopste gradjanstvo) Sve ostalo je regulisano posebnim zakonima. Tako naprimer vatrogasci mogu iseliti stanovnike iz stambenog objekta ili radnike iz proizvodnog objekta ukoliko nije protivpozarna sigurnost obezbedjena. Isto vazi za sanitarnu inspekciju koja moze smesta zatvoriti iz higijenskih razloga lokal koji ne odgovara propisima. Meni je poznat slucja Kineskog restorana gde su sanitarni inspektori u kuhinji u dvostrukoj sudoperi u jednom delu nasli povrce a u drugom delu sudopere donji ves vlasnika koji je on stavio tamo da se nakvasi. Gosti su zamoljeni da izadju iz lokala koji je odmah zatvoren i zapecacen. Sto se tice mog prvog komentara – to je samo teorija sta bi se moglo desiti. U stvarnosti nesto takvo kao sto je da se 5 godina ilegalno gomila djubre na necijoj privatnoj parceli je nezamislivo, jer bi u tom slucaju osim vlasnika bili pokaznjavani svi redom koji nisu 5 godina reagovali i svojim neradom i indolencijom dozvolili da nastane jedna ilegalna deponija djubreta.

 7. laki kaže:

  @joza

  „Srbija je slobodna zemja i poštuje privatno vlasništvo…“ Kratko ti je pamćenje. Seti se samo Jadra i pokušaja države da ozakoni otimačinu privatnih poseda. Mnogo gledaš Pink i Hepi.

 8. joža kaže:

  @ Discordia : Dobro bre -u Nemačkoj ovako pa onda onako . Postoji li neka druga država na svetu osim te Nemačke na koju se možemo pozivat. Kao da si omađijan sa tom državom u stliu da si obnevideo…

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: