„Европска сарадња: филмска прича“


Event Details


abazija-28.09

 

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, биће одржан 28. септембра 2023. године, у биоскопу „Абазија“, на Палићу, у организацији Министарства за европске интеграције.
Број карата је ограничен, а бесплатне карте биће благовремено доступне на благајни биоскопа „Абазија“.
////////////////

 

Репертоар:
/// 28. септембар, 18 часова – „ОФЛАГ 13 – Б“ (Србија, 2023, 81′).
Режија: Ђорђе Милосављевић Гера
//// Синопсис: Године 1941. поручник корвете Југословенске Краљевске морнарице Гојко Кадијевић заробљен је од стране нациста и одведен у логор за ратне заробљенике у Хамелбургу – Офлаг 13-Б. Рекао је својој породици да ће доћи назад. Никад се није вратио. Његов син, будући редитељ Ђорђе Кадијевић, био је дете. Седамдесет година касније сећа се како је избегао смрт неколико пута, преживео два бомбардовања, био у бекству, дрхтао пред локалним бандама, својим очима гледао ослобођење Београда и доживео дискриминацију власти. И после свега тога, Ђорђе још увек чека да му се отац врати.

 

/// 28. септембар, 20 часова – „ПРИЧЕ ИЗ ЗАТВОРСКЕ ЋЕЛИЈЕ“, (Мађарска, Велика Британија, Хрватска, 2020, 83′).
Режија: Абел Виски
//// Синопсис: Документарац, који истражује однос између очева у затвору и њихове деце која остају код куће. Очеви на издржавању казне пишу бајке, на основу којих се снимају бајковити филмови – у којима глуме себе и своју децу код куће. Током заједничког креативног процеса који уоквирује филм, видимо паралелне животе затвореника и њихових породица и развој њихових тешко изводљивих односа. Захваљујући данашњој филмској технологији, у креираним бајкама, отац и дете могу да се сретну у магичном, слободно прилагодљивом свету, прелазећи границе опипљиве стварности. Питање је, међутим, да ли искуство сусрета у фикцији може стварно утицати на ове врло стриктно ограничене, компликоване односе. Може ли блискост створена у свету фантазије постати стварна, или је заглављена на нивоу неке вештачки створене илузије?

 

////Фестивал „Европска сарадња: филмска прича“ традиционално посвећујемо обележавању и промовисању Дана Интеррег сарадње.
Обележавањем овог дана Србија се придружује дешавањима која се овим поводом, током септембра и октобра, организују у више од 40 земаља широм Европе.

 

////Основни циљ фестивала „Европска сарадња: филмска прича“ је да се пројекцијом три документарна филма, из различитих европских земаља, укаже на значај територијалне сарадње и повезивања људи у свим животним сегментима, од привреде до стваралаштва.


KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: