Festival Ekologije i antifašizma „Ekoslavija“


Event Details


Petak 18.9. – Park Mini Jugoslavija 17h

Projekcija filma „Nestanak heroja“ (trajanje: 105 min.)

Dokumentarni film “Nestanak heroja” premijerno je prikazan 2009. godine. Film govori o prisutnim praksama istorijskog revizionizma kroz preimenovanje ulica širom Srbije. Oslanjajući se na prošlost, autor preispituje današnji odnos građana i vlasti prema herojima i mehanizmima po kojima je neko (ne)podoban da neka ulica nosi po njemu ime. Film obuhvata temeljnu istorijsku građu, razgovore sa potomcima ljudi po kojima su ulice nekada nosile ime, razgovore sa građanima iz tih ulica koji najčešće nemaju nikakvu moć odlučivanja, ali i sa komisijama koje se time bave.

Nakon projekcije sledi razgovor sa autorom režiserom Ivanom Mandićem. Razgovor vodi: Petar Mitrić, filmski radnik iz Subotice. Učestvuju: Ivan Velisavljević, dramaturg, Mina Milošević, studentkinja dramaturgije.

Predstavljanje antifašističkih organizacija aktivnih u Srbiji (Novi Sad, Beograd, Niš, Sombor, Subotica)

 

20:00 Koncerti (Ulaz slobodan uz dobrovoljni prilog ZA Krov nad glavom)

Proces (HC – Subotica)
Still Bleeding (HC – Novi Sad)
Ukratko Štef (Punk – Pančevo)
D Zoo (Nu metal – Subotica)
Subota – Trg Slobode 15h

Biciklistička Kritična masa – Trg Slobode – ruta kretanja: Dimitrija Tucovića – Aleja Maršala Tita do Hale Sportova – skretanje levo u ulicu Ferenca Sepa, zatim levo skretanje u ulicu Zrinskog i Frankopana, zatim pravo kroz desnu stranu Trga Jakaba i Komora (pored Mlečne pijace), pravo kroz kružni tok u ulicu Ištvana Sečenjija, levo u Matka Vukovića, desno u Štrosmajerovu, pravo u Prvomajsku ulicu, zatim pored SRC “Bazen Prozivka” i kroz Park Prozivka, desno u Bajnatsku ulicu, levo u Izvorsku, prolaz pored stadiona F.K. “Spartak”, prelaz pravo preko E5 puta, dalje Izvorskom i nastavak pravo Pačirskim putem i skretanje levo u Otmara Majera do broja 20 – Krajnje odredište Park Mini Jugoslavije.

Predviđeno trajanje vožnje oko 90 minuta.

 

Subota 19.9. 17h – Park Mini Jugoslavija

  • Dečja biciklistička trka „Trka oko Triglava“,
  • Otvaranje biciklističkog info i servisnog centra.
  • Predavanje „Subotički biciklisti sledbenici Ivana Sarića“
  • Popravka 20 biciklova u novootverenom „Repair Caffe“
  • Postavljanje oglasne table za razmenu informacija o biciklama.
  • Promocija domaćih proizvođača klasičnih i električnih bicikala.

 

20:00 Koncerti (Ulaz slobodan uz dobrovoljni prilog ZA Krov nad glavom)

  • Neozbiljni Pesimisti (Anti global Etno Pank – Sombor)
  • Šajzerbiterlemon (Garage punk – Beograd)
  • SNB (Ska Punk – Novi Sad)

NAPOMENA: Mole se posetioce festivala da se pridržavaju predviđenih epidemioloških mera koje su trenutno na snazi: fizička distanca, nošenje maski. Takođe, u svetlu pomenutih mera, broj posetilaca kulturnih manifestacija na otvorenom je ograničen na 500 te će organizator preduzeti mere da se propisane mere poštuju i da ne bude više posetilaca tokom trajanja festivala.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR