Yu grupa – Trenutak sna


Event Details


Raspored projekcija:

 

16.11.2023. – 19.11.2023. od 18:00h
20.11.2023. – film se neće prikazivati
21.11.2023. od 18:00h
22.11.2023. od 20:30h

 

yu_grupa-lifka

 

Domaći film: YU Grupa – Trenutak sna
Država/godina: Srbija/2023
Dužina trajanja: 90 min
Žanr: Dokumentarni
Režiser: Darko Lungulov
Uloge: Žika Jelić, Dragi Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić

 

U ovaj jedinstven film, sniman 7 godina, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. Montaža i istraživanje arhive su trajali dve i po godine.
Film „Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o jednoj porodici. O porodici u kojoj vlada slogan „Svi za jednog, jedna za sve“. Film prati braću Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom.
Ovaj istovremeno epski i duboko intiman film, kreativno koristi arhivski materijal i dosada neviđene porodične Super 8 filmove da ispriča priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za porodici.
Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentarnih filmova koji samo prate karijeru, ovo je i intiman pogled na to šta znači biti porodica, šta znači žrtvovati se, ali i šta znači biti deo istorije.
Tokom sedam godina snimanja filma, životi članova grupe su se promenili, cela planeta se promenila, ali kako Žika Jelić na koncertu kaže „I dalje bez promena u Yu Grupi…“
„Film kog ne bi bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. Film koji je metafora jednog prostora i vremena, ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“. Obrazloženje žirija 70. Martovskog festivala za film Darka Lungulova Yu grupa – Trenutak sna, koji je dobio Grand Pri za najbolji film festivala i još dve nagrade: za najbolju montažu i najbolji dizajn zvuka.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

67 + = 73

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: