Desire festival prepušten sam sebi

-Imam utisak da je Festival Desire jako prepušten sam sebi, i pored toga što se festival dokazao, da je dokazao da može da se razvija, da je značajan, i to se ne može dovesti u pitanje, a ipak nisu spremni da u to investiraju – izjavio je za „Mađar so“ Andraš Urban, direktor subotičkog pozorišta „Deže Kostolanji“, koje se uveliko priprema za taj pozorišni festival u novembru.

 

– Nažalost, sada smo već u situaciji da u odnosu na početni iznos grad već daje samo trećinu toga, pa tako u odnosu na šestomilionski budžet prvog festivala ove godine grad podržava ovaj festival sa svega dva miliona dinara. Čovek je, tako, u stalnoj dilemi da li da uopšte bude festivala – kazao je Urban.

 

Prema rečima Urbana, uzalud je i to što imaju podršku republičkog ministarstva i pokrajine, budžet festivala je toliko skroman da je nemoguće napraviti profesionalni festival kakav su zamislili. Dodatni problem predstavlja i činjenica što postoje izvori i konkursi kojima se, recimo, podržavaju samo manifestacije sa budžetom iznad određenog iznosa, ili samo manifestacije sa određenom tradicijom, recimo petogodišnjom, dok se „mlađe“ manifestacije ne podržavaju.

 

-Uprkos teškoćama, pokušavamo da se dogovaramo sa izvođačima, ali je to u ovakvim okolnostima veoma teško. Može se dogoditi da će ove godine festival trajati kraće – zaključio je Urban.

 

Madjar soKOMENTARI

  1. gašpar kaže:

    desire festival, po svim umetničkim kriterijumima, nedvojbeno spada u top 3 stvari koje su se subotičkoj kulturi dogodile u poslednjih par godina. iako sam mišljenja da u jednom ovako malom gradu u jednoj ovako maloj i siromašnoj državi ima previše festivala. 
    a budžeti su realnost, svi dobijaju manje kinte, te će svaki razuman ljubitelj pozorišne umetnosti imati razumevanja ako desire ove godine bude programski prepolovljen… 

OSTAVITE KOMENTAR