Detalji eksplozije u ulici Ksavera Šandora Đalskog

Četrnaestogodišnji E. D. iz Subotice teško je povređen u nedelju uveče kada mu je u ruci eksplodirala eksplozivna naprava, najverovatnije iz Drugog svetskog rata. Kako saznaju Večernje novosti, ručnu bombu je pronašao dok je bio u poseti ocu, koji živi kao podstanar u ulici Ksavera Šandora Đalskog. Dečak nije životno ugrožen, ali ima ozbiljne opekotine po telu.

Po rečima komšija, E. D. se sa ocem vozio motorom po ulici celo popodne, a onda su ušli u dvorište. Nedugo potom, oko 19 časova, odjeknuo je snažan prasak.

Kuća u kojoj se dogodila nesreća /Večernje novosti/

– Izašli smo napolje, videli dim i vrlo brzo Hitnu pomoć. Dečakovog oca ne poznajemo, znamo samo da je odnedavno tu podstanar a da je do tada bio u zatvoru zbog neplaćene alimentacije – priča komšinica koja živi prekoputa.

Prema prvim nezvaničnim infomacijama, dečaku je eksplodirala u ruci eksplozivna naprava koju je pronašao u ormanu. On je hitno prevezen u novosadski Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine gde se oporavlja od zadobijenih povreda. Na sreću, nisu mu amputirani prsti desne ruke.

– Dečak ima opekotine obe šake, grudnog koša i lica. Dobrog je opšteg stanja i nalazi se na Odeljenju plastične hirurgije. Trenutno je pod terapijama, ali normalno komunicira sa lekarima i nije životno ugrožen – kratko objašnjava dr Andrea Đuretić, portparolka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Dok su majka i sestra dečaka, inače učenika osmog razreda OŠ “Segenji Ištvan”, u ponedeljak odmah otišle u Novi Sad da ga posete, stariji brat i baka nestrpljivo su čekali vesti iz bolnice.

– Pretpostavljam da je pronašao municiju ili nešto od arsenala koji je njegov otac nasledio od dede, strastvenog lovca. Čovek je za to imao dozvole, a kako to sada njegov sin čuva to zaista ne znamo – priča za Novosti Tibor Hornok, polubrat povređenog dečaka. – Znam samo da je dobro, da je svestan, priča i može da vidi. Nadam se da neće biti posledica.

Kada je u nedelju otišao kod oca, baka Gizela kao da je osetila neki nemir i čekala ga je na ulici.

– Pričala nam je kako je nervozna jer joj ćerka radi, a unuk je otišao kod oca. Šetala je polako od kuće do ćoška i gledala kada će se vratiti, kao da je predosetila da će se nešto dogoditi – dodaje komšinica iz Ulice Čede Žice.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Pantelija Topalović kaže:

  Pod hitno vratiti obavezu služenje vojnog roka. Ovakav diletantski tekst je mogao napisati samo neko totalno neupućen u materiju o kojoj naklapa … Ej, pazi, “ručnu bombu je pronašao otac” … a onda piše “zadobio opekotine”!!! Sramota za “Večernje novosti” koje smatram ozbiljnijim novinama.
  Da je u pitanju ručna bomba dečaka bi špahlom strugali sa plafona.
  Naravno, nije isključeno da je u pitanju obična dimna bomba (“videli dim”) ili obična petarda, ali onda je najpodesniji termin “eksplozivna naprava”, bez naklapanja o poreklu i slične rekla-kazala gluposti.

 2. Istina... kaže:

  “Pod hitno vratiti obavezu služenje vojnog roka.”

  Tako je, neka goyimi ginu za Vladare sveta. E, jesi “pametan” svaka ti čast!

 3. Oki kaže:

  Istina, koji si ti bre ma..rac, zašto bi neko ko je na odsluženju vojnog roka morao da gine???
  Odslužio sam svoje i nisam ginuo nizakoga, kao ni ti.
  Zašto se uvek sve stavlja u konotaciju politike i rata?
  Zar ne vidiš da je čovek želeo da kaže da obuka u radu sa oružjem kao i oruđem i eksplozivnim napravama može pojedincu da pomogne da ne dođe do ovakvih nesreća.

 4. sev24 kaže:

  Ne treba imati oružje u kući.

 5. Istina... kaže:

  @Oki

  Volim “pametnjakoviće” koji sve “znaju”, jedan od njih si i ti.

 6. Labicoje kaže:

  Najpametniji je Istina i svi ga volimo. Toliko ga volimo da je to nemoguce opisati. On je nas prosvetitelj. ( uh strasno mi je to i napisati)

 7. Pantelija Topalović kaže:

  Istina je da ovde ima individua koji prepoznaju slova, ali izgleda ne shvataju ono što je napisano… ili je palamuđenje postalo sastavni deo njihovog promašenog života.

  Tekst bi bio predugačak da ovde nekome objašnjavam nešto što nije u stanju ili neće da shvati.

 8. Mister No kaže:

  @ Pantelija Topalović
  Slażem se. Čitao sam knjigu jednog beogradskog policajca koji je prošao obuku FBI u sklopu međunarodne saradnje SFRJ i USA. U knjizi je navedeno da većinu incidenata i tragedija prouzrokovane oružjem ćine osobe koje nisu spretne u baratanju oružjem. Da li Ste čuli da je policajac ili obučeni vojnik izazvao pucnjavu na javnom mestu ? Moguće je,ali teško. Poznajem dečka čiji je otac bio oficir vojske. Momak zna da rukuje svim ručnim naoružanjem koje vojska ima u arsenalu ( M 70 ili AK -47,TT ili Makarov itd. ). Međutim,dečko je ravnodušan prema oružju i ratovanju. Bavi se programiranjem kompjutera. Oružjem najviše zveckaju oni koji su alergični na barut.

OSTAVITE KOMENTAR