Dezire Central stejšn diže zavesu

Uprkos specifičnim uslovima u kojima se nalazi celo društvo, sve je spremno za 12. Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta “Dezire Central stejšn”, koji će se održati u Subotici od 22. do 30. novembra.

– Svaki put je velika stvar kada možemo da objavimo program. I ove godine je tako i to je specifičan praznik za nas – kaže Andraš Urban, reditelj i direktor pozorišta “Deže Kostolanji”. – Podnaslov festivala je “Lajf” (život), jer ta reč ne traži objašnjenje. Kada kažete život to je najkrhkije, najčistije i najiskrenije rečeno kada govorimo o onome što nam je najvrednije. Stalno dovodimo u pitanje šta nam je život. Odričemo se čak i bavljenja sopstvenim pozivom. Nama je život da živimo svoj poziv i da ostvarujemo i postojimo. Stavljamo u centralnu poziciju život kao takav. Uglavnom će biti predstave koje – se bave istorijom, porodicom, istorijom porodice, svim momentima koji su nama bitni i koji su ljudski. I dalje se bavimo vrlo eksplicitno nama, čovekom, dakle – životom.

Ovogodišnji “Dezire” otvoriće predstava Omma ansambla Jožefa Nađa.

– To je prvo gostovanje u inostranstvu i tek sada se dešava svetska premijera. Predstavu je radio sa plesačima koji su poreklom iz Afrike – dodaje Urban.

U selekciji festivala su predstave “Kretanje” Bitef teatra u režiji mlade Jovane Tomić, “Seljačka opera u režiji Atile Keresteša” Novosadskog pozorišta u koprodukciji sa pozorištem iz Segedina, “Don Kihot” u koprodukciji “Barskog ljetopisa” i Gradskog pozorišta Podgorica, u režiji Andraša Urbana, te “Upotreba čoveka” u režiji Borisa Liješevića i u koprodukciji koju čine Novi tvrđava teatar – Novosadsko pozorište – Grad teatar Budva – East West centar Sarajevo. Pred subotičkom publikom gostovaće i Jugoslovensko dramsko pozorište sa predstavom “Zašto je poludeo gospodin R” u režiji Bobe Jelčića, kao i najnovija predstava Kokana Mladenovića “Aplikacija Voland” u koprodukciji Šabačkog pozorišta – Centra za kulturu Tivat – Fast Forward Beograd.

– Posle Mladenovićeve predstave biće tri dana pauze zbog tehničkih razloga jer sledeća predstava zahteva višednevno postavljanje scene. Tako ćemo festival nastaviti 29. novembra predstavom “Nije to to” u režiji Tomi Janežića. Vrlo mi je drago da mogu da najavim ovaj projekat zato što od prvog “Dezirea” mi pokušavamo da dovedemo neku od njegovih predstava, ali nikada nismo uspeli, a ove godine će se i to ostvariti – najavljuje Urban.

Do kraja festivala 30. novembra održaće se gostovanje ansambla “Latokep” iz Budimpešte trilogijom “Ernelinji kod Farkaševih”, “Kalmanov dan” i “Jedan procenat Indijanac”.

Selekcija ovogodišnjeg “Dezirea” napravljena je tako da i pored nesigurne epidemiološke situacije u celom svetu, festival ipak bude održan.

– To su žive muke sada napraviti festival, jer se situacija menja iz dana u dan. Taman pomislite da možete da primite goste iz neke zemlje, a sledeće sedmice više ne možete ili morate da ih testirate, a sredstava za to nemamo – kaže Urban. – Došli smo do toga da ćemo mi “Dezire” napraviti, a ako se nešto otkaže – otkazaće se. Nadam se da ćemo moći da se okupljamo u pozorištima i od 22. novembra. Predstave na tu temu nema, ali imaćemo u programu predstave koje su nastale u ovom vremenu, Jožefa Nađa i Kokana Mladenovića.

BUDžET MANjI NEGO PRETHODNE GODINE

Ukupan budžet pozorišnog susreta je 9,44 miliona dinara što je manje nego prethodne godine, a njegovo održavanje pomogli su grad Subotica, Fondacija “Betlen Gabor” iz Mađarske, Ministarstvo kulture Srbije, Nacionalni osnovni program iz Mađarske, Pokrajinski sekretarijat za informisanje i kulturu i Nacionalni savet Mađara.

novosti.rsKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR