Dikobrazi dočekali svoj topli dom

U palićkom zoološkom vrtu završen je još jedan novi objekat, treći po redu ove godine. Kao i prethodna dva, sastoji se od zatvorenog dela i ispusta. Sedam afričkih dikobraza je premešteno u svoju novu kuću koja se nalazi pored žirafarnice. Zbog dugačkih bodlji koje u samoodbrani mogu da ispale i nekoliko metara, prebacivanje ovih životinja nije bilo ni malo jednostavno.

Zoo vrt Palic

Cilj izgradnje bio je pre svega taj da imaju svoje toplo mesto i zimi, te ih posetioci mogu videti tokom cele godine. Pošto su prethodnih godina tokom leta bili u otvorenoj volijeri preko puta mrkih medveda, a za vreme zime bili su premeštani u slonaru. Ova zanimljva vrsta u palićki zoološki vrt stigla je davne 1980. godine i konačno i zasluženo je dobila mesto sa kojeg ne mora da se premešta. Kao i svim drugim životinjama i njima je potrebno vreme da se priviknu na promenu prostora.

Zoo vrt Palic 2

Dikobraz je jedna od najmističnijh životinja zoološkog vrta na Paliću, budući da je noćna životinja koja danju voli da se ukopa te posetioci moraju da se pomuče da je nađu, a oni koji uspeju rado mu ukradu koju bodlju, jer su zapravo najbolje za plovak. Zbog toga su u novoj volijeri ispod peska skrivena debla koja će oni kopanjem svakako pronaći. Očekujemo da će sa većim temperaturama biti raspoloženi za tu avanturu.

Svojim bodljama najviše podseća na ježa iako sa njim nije ni u kakvom srodstvu. Zapravo su glodari i zubi im stalno rastu zato i moraju da grickaju i glođu razne predmete kako bi tupili zube. Ako im zub poraste, ne mogu da jedu i mogu da uginu od gladi. Bodlje su mu zapravo jako čvrste dlake koje su slabo usađene u kožu. Kada se dikobraz oseti ugroženo on nakostreši dlake i okrene leđa protivniku, protrese se, bodlje mu spadnu, a budući da su jako oštre zabodu se u protivnika.KOMENTARI

  1. Iboja kaže:

    Ovih dana je Zoo vrt prelep i prepun. Ne idem često ali svaki put bude ima nešto novo. Kada bi uveli noćni obilazak bilo bi pun pogodak.

OSTAVITE KOMENTAR