Dilema – flaširana ili voda sa česme?

Voda ne služi samo da nam utoli žeđ, već je neophodna za funkcionisanje organizma. Neko vreme postoje dileme oko toga, koja voda je ispravnija i kvalitetnija za piće – ona iz česme ili flaširana?

Činjenica je da nam je voda neophodna svakodnevno, a njena upotreba zavisi od ukusa ali i budžeta pojedinca. Iako se veliki broj sugrađana oslanja na vodu iz vodovoda, poslednjih nekoliko godina flaširana voda je sve popularnija za upotrebu.

Prema rečima stručnjaka, stona i prirodna izvorska voda se može piti u neograničenim količinama, dok za mineralnu vodu taj savet ne važi, pa bi kombinacija flaširane i vode iz vodovoda bila najpovoljnija za organizam.

“Zavisi gde živite i kakva je u vašem mestu voda iz vodovoda. Ukoliko je voda iz vodovoda u potpunosti ispravna i stručan tim ljudi vodi računa o njoj, vi možete potpuno bezbedno da koristite vodu iz česme, da ne pričamo da ako se opredelite za flaširanu vodu, vi možda kupite samo onu vodu koju direktno popijete tako iz čaše. Ali šta je sa kuvanjem, znači nama trebaju velike količine vode, jel tako, i za kuvanje, za obradu namirnica, pa kasnije i za higijenu”, kaže Srđan Rončević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

Kvalitet flaširane vode zavisi i od njene ambalaže pa tako bi najbolje bilo da se ta voda nakon otvaranja flašice i popije.

 

RTVKOMENTARI

 1. ludilo kaže:

  Nama bretarijancima ne treba cak ni voda. Udisemo vazduh, gledamo u sunce i hranimo se energijom iz prostora. Divota.

 2. Voda voda vodica kaže:

  Porodica moja i ja pijemo cesmusu od kad znamo za sebe i hvala bogu svi smo zivi i zdravi,e sad…nisam neki strucnjak za vode ali znam da nam nista ne fali….(ne bi ja tu nista dirao) 😉

 3. ČINJENICA kaže:

  Nesporna je činjenica izražena (i) kroz poslovicu da: “Bez izvora nema vode, ni života bez slobode!”, ali ni bez ove dragocene tečnosti.Tim pre je upitan nemaran odnos prema ovom resursu uopšte, pa i javnim česmama kako u gradu tako i na Paliću. I pored više puta predlaganog saniranja nekontrolisanog mlaza vode, i odvođenjem stajaće vode omogućavanje pristupa pogotovo česmi u centralnom delu palićkog parka (sličnu sudbinu dele i pumpe kod pijace u centru Palića, kod Majšanskog mosta i dr.), stanje ni dalje nije za hvalu. I to “zahvaljujući” JP “Park Palić”, kome je poverena briga o turističkom delu, JP “Vodovodu”…

 4. HAJDUK kaže:

  Voda je jako bitna . Na žalost kvalitet vode u Vojvodini je očajan , čak ni voda iz vodovoda nije dobra . Zamislite samo koliko je otrova u zemlji , vazduhu , a samim tim i u vodi . 2020 je , nije više ništa kao nekada što je bilo . Trenutno je najsigurnije filtrirati vodu , nisu jeftini aparati za filtriranje , ali za oko 40 – 50 hiljada dinara max može se kupiti brutalan aparat . Ja lično mislim da zdravlje nema cenu , a voda je najbitnija za zdravlje .

 5. Istina... kaže:

  Ja sam veliki protivnik vode!
  Koristim je minimalno. Za piće retko još ređe za pripremu hrane. A za ličnu higijenu nikada !
  Kupanje izaziva istanjenje kože, mogu bakterije da prodru u organizam tako!
  Najbolja zaštita od spoljašnjih uticaja je ravnomeran površinski sloj kojivse sastoji od prašine ili zemlje, mojih skorenih telesnih izlučevina i suve kože !

 6. Gligorije kaže:

  Istina… dosadno ti je nedeljno popodne? A sta ces, tako je to kad si sam…sa sve svojim kvalitetima!!

OSTAVITE KOMENTAR