Dileme oko vakcine protiv raka grlića materice?

Prethodnih dana, u medijima je bila aktuelna tema najavljene vakcinacije protiv raka grlića materice u Vojvodini. Nekoliko stručnjaka je iznelo podatke i o negativnim efektima vakcine.

Po nekim od tih navoda, pri upotrebi ovih vakcina zabeležena su 136 smrtnih slučajeva, 942 trajna invaliditeta i 62 raka grlića materice.

 

Da li su ti podaci uopšte tačni, koji stručnjak ima kredibilitet, i što je najvažnije, gde se i kako ljudi mogu informisati o ovakvim dilemama, tema je koju ovog jutra otvaramo sa doktorkom Aleksandrom Kapamadžijom, načelnica odeljenja za planiranje porodice.

Po njenim rečima, oko 100 zemalja u svetu i 19 članica Evropske unije je odobrilo upotrebu ove vakcine. Do sada je dato oko 120 miliona ovih vakcina i, kako kaže Kampadžija, nisu zabeleženi slučajevi neželjenih efekata od same vakcinacije.

RTVKOMENTARI

 1. Vojin kaže:

  Kakve dileme?Treba vakcinisati žensku decu ako unapred pretpostavimo da će kad odrastu menjati partnere.Ako pretpostavimo da neće onda nije potrebno jer ne mogu dobiti karcinom grlića materice bez zaraze HPV virusom,a taj virus ne može dobiti osim polnim kontaktom.
  To je isto kao kad bi neko izmislio vakcinu protiv SIDE.Nekom bi ta vakcina spasila život,a nekome uopšte nebi bila potrebna.

 2. Double P kaže:

  A zasto bi iko unapred pretpostavio da neka devojka nece menjati partnere? Ne zivimo u srednjem veku. 

 3. Nataly kaže:

  Do sada je dato oko 120 miliona ovih vakcina i,  nisu zabeleženi slučajevi neželjenih efekata od same vakcinacije” – Veoma ohrabljujuć podatak! Ja sam uvek za opciju:”Bolje sprečiti, nego lečiti”. E, sad je problem što mi živimo na Balkanu, pa uvek ono nepoverenje prema nečem novom, i kojekakva saznanja iz nezvaničnih izvora…  

 4. Vojin kaže:

  Double P:

  A zasto bi iko unapred pretpostavio da neka devojka nece menjati partnere? Ne zivimo u srednjem veku. 

  Slažem se,ali problem je u tome što je ovde pretpostavljeno upravo suprotno:da će devojka menjati partnere.Dakle,vakcinisanje kao opšta mera PRETPOSTAVLJA promiskuitet.Ta činjenica je naučno neoboriva.E sad,postavite se u ulogu roditelja:hoćete li svoje dete vaspitavati u smislu da ga morate na ovaj način “osiguravati” ili ćete to učiniti na drugi način.Inače,žalosno je da neko moralne uzuse trpa u kontekst “srednjeg veka”.Vernost i poštovanje braka su neprolazne vrednosti.

 5. iggi kaže:

  Ova vakcina je tek u početnoj fazi primene,treba da prođe više desetina godina da bi se pokazali rezultati,a kako vidim ima dosta i negativnih posledica,nadam se da neće biti obavezna!

 6. Gledač kaže:

  A kad po tvom počinje da se računa kao promiskuitet?
  I kako ti stojiš na toj skali?
  Nevin, našao pravu iz prvog ili lutaš u opasnosti da postaneš razlog za vakcinu?

 7. Bubilli kaže:

  Prvo skoci pa tek onda reci hop. Vakcina NIJE u tek pocetnoj fazi. U tek pocetnoj fazi je bila pre 20ak godina, ako me secanje dobro sluzi. A dobrih i losih strana ima kao i svaka druga vakcina ili bilo koji drugi lek. I na kraju krajeva bolje spreciti nego leciti….

 8. JimmyQ kaže:

  Ovako nešto kod nas naiđe na velike rasprave! Kukamo kako svega ima u svetu dok kod nas ništa, a kad dođe onda se bojimo jer je nešto novo. Kao ono pleme Indijanaca koje je gađalo helikopter strelama…OK, kod nas je još uvek prisutna politika da je bolje sve prirodnim putem, da su doktori ubice, a nema mesta po bolnicama od tih “nevernika”. (ne branim doktore, nisu baš svi cvećke 🙄 )

  Tako svake godine ima novih podataka kako neke vakcine koje su obavezne kod beba ostavljaju posledice na deci, pa da su zabranjene u Evropi, Americi…I svi mislimo kako je pre deci bilo bolje, a ja pitam moju babu o tome i ona kaže kako je njena mama imala devetoro dece, a samo je moja baba preživela prvu godinu života. I da je to onda bilo normalno. Eto, nije bilo nešto bolje, a preživljavali su samo najjači. Ne znam ko je danas spreman reći da je izgubio dete zbog prirodne selekcije i to zbog nečeg izlečivog?!

  Neće svi zaraženi HPV-om dobiti rak. HPV nije novi virus ni virus promiskuitetnih kako se misli…Nije nam došao s drugog kontinenta, nego od naših predaka koji su bili jako pobožni, monogamni, prenosili na nas te vrednosti…

  Kada sve sabereš i oduzmeš većina nas je verovatno još na ovom svetu zahvaljujući kojekakvim vakcinama i tabletama!!

OSTAVITE KOMENTAR