Dinar pao ispod 112

Dinar je danas oslabio za 15 para i premašio je granicu od 112 za jedan evro jer je zvanični srednji kurs 112,1457 dinara saopštila je Narodna banka Srbije.

 

Slabljenje dinara prema evru od početka godine izraz je hroničnog nedostatka deviza na, inače “plitkom” tržištu, što je dodatno pojačano uzdržanošću investitora usled neizvesnosti u Srbiji i evrozoni, ocenili su ekonomisti.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić ocenio je za B92 da je slabljenje dinara posledica problema iz prošlosti, odnosno činjenice da se u Srbiji troši više nego što se proizvodi, ali i aktuelnih problema u okruženju i evrozoni, koja prema njegovim rečima, ako se izuzme Nemačka, ulazi u fazu recesije.

 

On je istakao da postoji strah kod investitora, ne toliko zbog situacije u samoj Srbiji, već od ishoda rešavanja krize u evrozoni, pre svega u Grčkoj, kao i “činjenice da je sve više na vidiku da će se ‘zdravo jezgro’ evrozone izdvojiti”.

 

“To ukazuje da će investitori biti preobazrivi za tržišta poput Srbije, tako da ne očekujem da će doći do velikog priliva stranih direktnih investicija, i automatski biće smanjena ponuda deviza”.

 

“Ako tome dodamo i činjenicu da se banke na području Srbije neće zaduživati već će vraćati centralama to što su već koristile, onda je to dodatni faktor koji će delovati na smanjenje vrednosti dinara”, naveo je Đukić.

 

Uz nisku stopu ekonomskog rasta, koja će vrlo verovatno u ovoj godini biti bliska nuli, sve ukazuje da su pritisci na slabljenje domaće valute sve izraženiji, dodao je on.

 

Istorijski minimum

 

Centralna banka je od početka godine na medjubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 753,5 miliona evra kako bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta. Dinar je ove godine bio najjači 11. januara, kada je jedan evro vredeo 103,6922 dinara. Na mesečnom nivou srpska valuta će sutra biti slabija prema zajedničkoj evropskoj valuti za 0,4 odsto, a na godišnjem za 11,2 odsto.

 

Izvor: B92KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR