Đinđićev plato promašaj decenije

U društvu u kome su javne ličnosti isuviše javne, potpuno je normalo da se kamen temeljac jednog projekta postavlja više puta, da se svakih sto metara sveže izgrađenog puta obeležava konferencijom za štampu i da se svaki iole okrečeni prostor naziva “kapitalnom investicijom”.

Pravila politike su jasna: nosilac dobre informacije kupi muštuluk, stoga sa informacijom treba povesti i medije koji od toga prave “aktuelnu vest”. Ukoliko informacija nije dobra, tada se zaobilazi u sirokom luku.

Kapije gradilišta većine projekata u gradu su otvarane više puta, a kada bi se završila jedna faza radova usledila bi opšta proslava uspešno završene iste. To važi za svaki projekat sem za jedan. Taj jedan nije dočekao drugo sečenje crvene vrpce.

 

Prvo otvaranje se desilo sa proleća 2007. godine…

 


41 milion dinara je koštala izgradnja platoa posvećenom tragično nastradalom premijeru Zoranu Đinđiću, koji danas nije u potpunosti zavšen. Ne samo da nedostaju delovi opreme već i ona ugrađena od samog početka ne radi kako je zamišljeno pa je već nakon prvog testiranja shvaćeno da prskalice neće prskati a da sijalice neće svetleti.

Idejno rešenje koji nikada nije bilo shvaćeno od strane građana. Još uvek većini nije jasno čemu treba da služi čelična konstrukcija postavljena u centru novonastalog platoa.

 

Slika

 

No, to više nije ni bitno, jer ista oprema po svemu sudeći neće biti ni montirana, a ako se i montira pitanje je koja će to po redu modifikovana varijanta biti.

 

Slika

 

Slika

 

Fontana je proradila
Slika

 

Sem eventualno klupa koje su postavljene i čija se svrsishodnost ne dovodi u pitanje, svaki drugi element platoa je pokazao svoje velike nedostatke. U nedostatku betonskih konstrukcija u gradu, idejni tvorac je sugrađanima ponudi prostor oplemenjen ovim neuglednim, ali krajnje čvrstim materijalom, smestivši ga između dve palate. Tako dobijeni prostor oplemenjen je i čeličnom konstrukcijom nazovimo je “fontanom” pošto kapljanje vode neodoljivo podseća na to, kao i kockama koje cele nisu dočekale svoj prvi rođendan, kao ni zvanično presecanje crvene vrpce.

 

Slika

 

Ako je nešto pozitivno nastalo na Platou, to je uređeni prostor nekadašnjeg parkinga, na kom su se do tada nalazili kontejneri, a koji danas predstavlja prostor za kafić.

 

Izbor suncobrana za primer mnogima u gradu. Uređeni kafić izvlači čitavu situaciju.

 

SlikaKOMENTARI

 1. jasmina kaže:
  djomla napisao:Slika

  Fontana je proradila
  Slika

  :lol: Tamo curi neka voda??? I pravi baru??? Genijalno!!!
  O kakvim se prskalicama (koje ne prskaju) radi? Odakle je trebalo da prska?

  Slazem se da kafic lepo izgleda. Ovo komentarisem kao da ne zivim u SU, ali stvarno ne pamtim kada sam zadnji put prosla tuda.

  djomla napisao: Uređeni kafić izvlači šitavu situaciju.

  :)

 2. djomla kaže:

  To izgleda nekako ovako…

  Slika

  jasmina napisao: :lol: Tamo curi neka voda??? I pravi baru??? Genijalno!!!
  O kakvim se prskalicama (koje ne prskaju) radi? Odakle je trebalo da prska?

  Nisam do sada uspeo da uslikam rad tih prskalica, ali Nino jeste i to na testiranju njihovog rada

  Slika
  slika: photonino

 3. Gost kaže:

  Cujem da su gradonacelnika smenili Dulici bili i vec pre neki dan da je imenovan Ivanisevic ali da je Pajtic ipak zabranio smenu a to je mozda povezano i sa ovom katastrofom

 4. condor 55 kaže:

  ima smisla reći, jer potrebno je podsećati zbog ovakvih poteza vlasti da je ovo neviđena bruka i sramota za aktuelnu vlast.a evo i zašto

  1.plato koji je na ovom mestu egzistirao godinama bio je mesto na kojem su subotičani i putnik namernik rado zastali da popiju gutljaj vode.jedan od toponima subotice ,kao neki krajputaš i orijentir.skromno i lepo uklopljeno.
  2 slažem se sa svim konstatacijam razgnevljenih građana da je ovo pre svega atak na ovaj prostor u svakom smislu reči.
  gradilo se bez valjane dokumentacije na osnovu idejnog rešenja započet je proces pribavljanja građevinske dozvole i sve je već od početka mirisalo na veliku ujdurmu i prevaru.
  3.obzirom da ništa od tzv.projektom predviđenih elemenata nije u funkciji nameće se prosta činjenica da je potrebno aktere podsetiti da su pred zakonom obavezni da polože račun za svaki dinar potrošen na ovoj investiciji i daju odgovor zašto nema odgovora kada i iz kojih para će ovo biti stavljeno u funkciju..uveravam vas da ništa neće proraditi,da je 45 miliona isplaćeno iz sredstava Fonda za kapit.ul Vojvodine i da je sve to otišlo u..? e gde to neka tužilaštvo pokrene postupak i pita aktere.
  4.što se tiće smene gradonačelnika to je najmanji problem za ovaj grad, jer on bi sam morao videti da je gomila promašaja iza i ispred njega..neka položi račun kao i N.Janjić čije čedo je ova suluda ideja za pranje para.I to na liku i delu pok.premijera u stranci gde su i gradonačelnik iN.Janjić na visokim funkcijama..bruka neviđena .
  a što se g.Ivaniševića tiče..eto njemu se baš neda da se ustoliči makar svakodnevno curio iz svih slavina ovdašnjih medija.uz puno uvažavanje za njegov trud i rad ali to pomalo postaje patološki bolesno

 5. Gost namernik kaže:
  Gost napisao:Cujem da su gradonacelnika smenili Dulici bili i vec pre neki dan da je imenovan Ivanisevic ali da je Pajtic ipak zabranio smenu a to je mozda povezano i sa ovom katastrofom

  Mogao bih da ti kažem: "Vatra, vatra, Vatra … voooda, vaat…." ajd, ajd, ajd, još malo, još malo, blizu si , ali ne mogu da ti kažem koliko si blizu.

  Samo pazi, lansirao si informaciju koja bi trebalo da izazove grmljavinu ali vidiš da se svi ućutali ?!?!?!
  Čekaju još neko zrno da im baciš !

 6. jasmina kaže:
  djomla napisao:Nisam do sada uspeo da uslikam rad tih prskalica, ali Nino jeste i to na testiranju njihovog rada

  Slika
  slika: photonino

  Hmmm ovo mi nije jasno. Zar nisu te kocke trebale da svetle kada hodas po njima? Ko bi hodao tuda dok prskalice rade?! Ili su treble da svetle same od sebe?
  Bez obzira na svetlece kocke, ko bi zeleo da sedi tamo i pokisne?! :^)

 7. Lj.Stepanović kaže:

  Plato dr Zorana Đinđića je po osnovnoj ideji duboki promašaj, potpuno pogrešna koncepcija!
  Pokušaj da se arhitektonskom minijaturom stvori efektan izraz poštovanja prema energičnom, angažovanom intelektualcu pokazao je svu bedu kreativnosti. Ovdašnje demokrate,potpuno anonimni eklektici iz Đinđićeve senke, vođeni pragmatičnim motivima i kratkoročnim interesima, odavno su napustili gradilište velike nacionalne obnove za koje je Đinđić ostavio plan i ugaone temeljce. Od nasleđenog materijala prešli su na gradnju sopstvenih brloga.
  Umesto da Plato Đinšđić po koncepciji, graditeljskoj ideji, funkciji i poruci bude monument čoveku koji im je otvorio akreditive na normalnu budućnost oni su napravili građevinu koja je sada postala spomenik i dokaz da su ga izdali i Plato pretvorili u kuću cveća gde su sahranili svoje poštovanje prema Njemu.

 8. Gost kaže:

  Smena gradonacelnika. Ne verujem, zasto bi ga menjali?

 9. frajerchinaIPo kaže:

  Kakav covek , takav mu i plato….

 10. djomla kaže:
  jasmina napisao:Hmmm ovo mi nije jasno. Zar nisu te kocke trebale da svetle kada hodas po njima? Ko bi hodao tuda dok prskalice rade?! Ili su treble da svetle same od sebe?
  Bez obzira na svetlece kocke, ko bi zeleo da sedi tamo i pokisne?! :^)

  Da te kocke i dalje svetle, neke. Ali ima i tih prskalica koje vidis na slici. Nisam siguran da je to projektovano tako da prska i da poliva okolo, ali je trebalo da "opere" noge onih koji skaču po kockama. Tako da oni koji sede uzivaju u prskalicama…

 11. bitna kaže:

  ko radi taj i gresi

 12. Gost kaže:
  bitna napisao:ko radi taj i gresi

  Ko ovako radi, ne čini prolece

 13. Korisnik kaže:

  Hajde da ostavimo po strani ko je to naručio, ko je loše isprojektovao, ko je isporučio neispravnu opremu i ko je sve to izgradio.. (ako se ne varam.. gradila ga je renomirana firma koja gradi puteve…?!?!!), nego.. jedno pitanje.. ko će to da održava? S kojim parama? Treba li nam još jedna "fontana"? Imamo li mi stručnjake za to? Ako je neko uspeo da vidi, to je sila elektronike ispod tih pločica.. Ne bih dalje..

 14. boki kaže:

  da se ja pitam neko bi morao da odgovara.od izvođača preko dobavljača do onog ko je dao upotrebnu dozvolu(ako je uopšte ima)jer ako je stanje takvo,kako je urađen tehnički prijem.u svakom slučaju sklonili su nečiji umetnički rad koji je tamo bio (mala fontana).verovatno sad ista ta krasi nečije dvorište.

 15. jasmina kaže:
  boki napisao:.u svakom slučaju sklonili su nečiji umetnički rad koji je tamo bio (mala fontana).verovatno sad ista ta krasi nečije dvorište.

  Nisu. Tamo je, sa strane. Skrajnuta nekako bez smisla. Nikako se ne uklapa u ostatak "umetnickog" dela. Prakticno samo sluzi da ljudi utole zedj. :p
  Slika
  Sliku sam skinula sa nekog foruma.

 16. Ja sam ja kaže:

  Nije sve tako crno. Bar je trava uspela.

 17. Boris kaže:

  Smešno je bilo prolaziti dok su pokušavali da stave to ruglo u funkciju. Svako jutro su dolazili drugi majstori u pokušaju da nešto urade. Sam Bog zna kolko ih se smenilo i ćorak.
  A zimus je stajala tabla da se ne ide preko stakla jer je klizavo, a još veći biser je u ceo projekat (da bi digao cenu investicije) ugradio i rosfraj limove u pod koji su zimi opasni po život.
  Samo da Gradska kuća nekome ne bude smetala u pogledu na horizont.
  Ovi će i nju počistiti!

 18. djomla kaže:

  Da zaboravih na to da su kocke zimi klizave. 🙂

 19. highlander kaže:

  obavezno da se polozi racun po stavkama….i ne dajmo da taknu zelenu fontanu…gradjevinski radnici,koji su radili za vreme gradnje tvrde da je izvestaj sadasnje ekipe strucnjaka falsiran

 20. aleksandar kaže:

  Da li neko zna ko je idejni tvorac, kreator, arhitekta koji potpisuje ovaj projekat? Individualno ili bar kao pravno lice?

 21. ----- kaže:

  Imali smo tamo jednu fontanu (i za nju je utrosen neki novac) .Pa smo tu istu srusili i izgradili novu (i za nju je utrosen neki novac). Znaci 2 x utrosen novac=1 fontana.

 22. ----- kaže:

  hajde da ostavimo po strani
  1. ko je to narucio
  2.ko je to projektovao
  3.ko je to platio
  4. i koliko je pretplatio
  5.i sto nije funkcionalna
  A STO JE LEPAaaaaaaaaaaaaaaa ?  U……………….

 23. Anonimni kaže:

  Sledeca vest za plato ce glasiti: “Lopovi prodali metalni kostur u otpad” 🙂

OSTAVITE KOMENTAR