Diskretni šarm Prvomajske ulice

Malo je onih koji znaju a nije lako ni zamisliti da je nekada po sred današnje Prvomajske ulice – tekao potok. Naravno, rečica je bila tu i pre nego što je ulica nastala, a tu je i danas ali zarobljena u podzemne cevi i kolektore. Ipak, i dalje postoje znaci da je ovde nekad bila voda.

 

Fish

Od vremena kada je nastalo naselje Prozivka, ova ulica je postala jedan od dva ili tri koridora kojim se  peške stiže  pravo u centar grada. Prozivčani rado biraju ovu ulicu za šetnju do centra, zato što nema velikog i bučnog saobraćaja, senovita je i nekako najprijatnija od tih sporednih ulica koje su svojevremeno bile otpisane kada se verovalo da će se soliteri probiti do centra. Veliki broj prolaznika u ovom šoru, nekima je bio razlog da svoj poslovni prostor pozicioniraju baš tu, što se pokazalo smisleno a toj ulici je dalo još veću živost.

Kada je nedavno uređena promenada na Prozivci a proletos i produžena uz novi bazen, svi pogledi su uprti u taj pravac – može li šetalište dalje? Na tom putu stoji upravo ulica o kojoj je reč. Neke nove višespratnice se već grade na toj trasi, tu je i plac za novu crkvu ali objektivno, nema izgleda da taj pravac u dogledno vreme postane bulevar kakav je zamišljen urbanističkim planom s početka šezdesetih.

 

U zamahu entuzijazma koji je zahvatio graditelje i stanovnike ovog dela grada, bilo je ideja da se cela Prvomajska takva kakva je, poploča i pretvori u pešačku zonu i tako obezbedi kontinuitet promenade od Prozivke do samog centra grada, te da se tako kreira jedinstvena pešačka tura.

 

Neki smatraju da to nije moguće zbog saobraćaja i snabdevanja. Negde na pola puta, a najbliže realnosti, jeste recept koji je primenjen u Borovo ulici (saobraćaj u jednom smeru, bar jedan proširen i popločan trotoar i kandelabri).

Ova ulica ima puno zanimljivih kuća, kapija, detalja…uz sve to i možda poneku umetničku intervenciju, Subotičani bi imali jedinstvenu pešačku trasu od visoko urbanizovane Prozivke kroz romantičnu staru Prvomajsku, preko centra grada na šetalište Radijalac.

Sama Prvomajska bi tako postala još  zanimljivija malim preduzetnicima ali i većim investitorima koji su do sada rasuli svoje zgrade po nekim sporednim ulicama koje će to i ostati.

 

Trenutno stanje trotoara njije dostojno ranga jednog važnog pešačkog pravca, ponegde čak liči na seoski „flaster“ ali stanovnici ulažu maksimum u okviru svojih mogućnosti da zelenilo bude lepo i da su fasade uredne.

Jedna od retkih zgrada izgrađenih za vreme II sv. rata (1942.g)KOMENTARI

 1. Jozef K kaže:

  Hvala lepo za odlicne fotke Prvomajske ulice , i puno pozdrava iz 44 fasade sa ribicama i ribarima u camcima zuta kuca 🙂 Jozef

 2. Question kaže:

  Štrosmajerovom je tekao potok, a u Prvomajskoj, koja se tada zvala ulica Scotus Viatori, bio je otvoreni kanal takozvani “vok”, što je značilo da je po potrebi u njemu voda mogla da ide u jednom ili drugom pravcu. Bilo je mnogo drvenih mostova preko kojih se prelazilo s jedne na drugu stranu ulice. Ispod Glavne pošte još postoje ostaci velikog kanalskog čvorišta preko kojeg je voda iz potoka u Štrosmajerovoj preko kanala u Prvomajskoj išla u Palić. Na žalost, vremenom je otvoreni kanal sve više smrdeo, naravno, zbog otpadne vode, pa su negde 1933. godine gradski inženjeri Oton Tomanić i Kosta Petrović smislili šta da urade: u kanal, dubok mislim 4 m i širok 6 m, su zaboli hrastove stubove, povezali ih odozgo hrastovim daskama, preko toga nasuli zemlju i tako od otvorenog napravili zatvoreni kanal. Prvomajska je postala tako ulica, ovim “putem” išao je nesmetano svakovrsni saobraćaj, i to sledećih oko 30 godina, sve dok ako se ne varam 1964. konačno kanal nije zamenila kanalizacija. Inače, tu nije bila rečica mnogo ranije, nego krak Palićkog jezera, tzv. Mali Palić, počev negde od Glavne pošte.

 3. Lansky kaže:

  … u kanal, dubok mislim 4 m i širok 6 m, su zaboli hrastove stubove, povezali ih odozgo hrastovim daskama, preko toga nasuli zemlju i tako od otvorenog napravili zatvoreni kanal. Prvomajska je postala tako ulica…

  Evo tog izgleda iz tridesetih, na slici Lasla Silađija (1938.g)

   

 4. Paja patak kaže:

  Zargonski danasnji govno river(kanalizacioni kanal) pored stadiona Spartaka je ostatak te rechce odnosno potoka a koliko znam iz prica starih ljudi Gabric cuprija je prelazila preko tog potoka,ispravite me ako gresim…..,pozz.

 5. teo kaže:

  Dok se ne sredi centar grada-pozoriste,Sokolski dom,zelena fontana najvazniji pravac koji povezuje Prozivku sa centrom je ulica Brace Radic.Ulica je lepo osvetljena,ima stare drvorede sa obe strane koji pruzaju hladovinu setacima,trotoari i biciklisticke staze su izgradjeni, ali je na zalost buka od saobracaja u ulici nesnosna.Ne postuje se ni ogranicenje brzine,ulicom jure teski kamioni i autobusi,pesacki prelazi ne postoje, a samo malo fali da imamo lepo setaliste do centra.

OSTAVITE KOMENTAR