Diskutabilna realizacija nadsrešnice na Lončarević palati

Svaka nadogradnja ostavlja posledice.

 

Izgradnja dodatnog sprata ili dva svakako ostavljaju najveće posledice po objekat što je bio primer na Korzou kada je jedna od kuća poznatija kao “blizanac” nadograđena.

 

Izgled nekada

Danas nema više smisla zvati ih “blizanci” jer je jedna viša za dva sprata. Kasnije je postojala privatna inicijativa da se i druga nadogradi, ali se ubrzo odustalo od toga, pošto su zahvati na temeljima bili toliko veliki da nije bilo isplativo.

 

Najčešće intervencije na zgradama su razne nadstrešnice. U Subotici je krpz istoriju bilo puno takvih intervencija. Rešenja je bilo svakojakih sve u zavisnosti od tadašnjih prilika.

 

“Zagreb”, današnja Komercijalna banka na Korzou

Na Narodnom pozorištu

Nićin palata

Poslednji takav zahvat se upravo sprovodi na Lončarević kući o čijoj je rekonstrukciji već bilo reči. Na sveže rekonstruisanoj fasadi montirana je nadstrešnica. Sasvim sigurno neće biti obična i vidi se da je u nju uloženo dosta sredstava. Njeni elementi sadrže dekoraciju koja podseća na ogradu balkona tog istog objekta a sama realizacija je sprovedena tako da što manja površina fasade bude pokrivena. Sa druge strane pak, upečatljive su dimenzije koje nisu sasvim u proporciji sa visinom objekta što ostavlja utisak glomaznosti.

Veoma pozitivno kod ovog rešenja je izbor materijala, što je generalno najveći problem pri sličnim implementacijama jer široka lepeza svakojakog jeftinog materijala zna potpuno da unakazi zgradu.

Velika zamerka je činjenica da je nadstrešnica realizovana i na susednoj zgradi. To se uglavnom ne radi, jer je time narušen izgled susednog objekta koji je priča za sebe i on mora da se posmatra kao potpuno odvojena celina. Veliki propust je očigledniji ako se uzme u obzir to da je nadstrešnica pokrila gornji deo izloga.

 KOMENTARI

 1. i kaže:

  Meni samo nije jasan motiv cele te prepravke?Vizuelno zgrada sa tim nista ne dobija a da li dobija prakticno? Ne mogu da zamislim sta bi to trebalo da bude tamo,stolovi nekog buduceg kafica?Ta nadsresnica ih nece zastititi od elementa .Nadstresnica od sunca?Pored onog drveca ima li apsolutno sunca tamo?U svakom slucaju kao sto je neko prokomentarisao,ako se ukaze da je ovo bila losa prepravka vrlo ce se lako popraviti odvrnuce se srafovi i gotovo.

 2. Ivica kaže:

  Po meni predimenzionisano i nefunkcionalno, ali kao što je djomla napisao, svaka čast za materijal i izradu. Stičem utisak da je koštala više nego obnova fasade. Samo mi i ovako nizak objekat deluje još niže jer ga jako proširuje, na susednoj palati bi već mnogo bolje leglo…

 3. BELA kaže:

  Nije tako lose, ali deluje kao da ce da srusi kucu!

 4. Deni kaže:

  Da li neko u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture ima osećaj za proporcije i primenjene boje? Sledeće pitanje je čemu ovo služi?

   

 5. Andrija kaže:

  Stvarno se vidi da je kvalitetno i da sigurno nije ni jeftino, ali ima li to ikakvu funkciju?
   

 6. Šetalac kaže:

  @Deni, suvišno je tvoje pitanje jer u Međuopštnskom zavodu imaju savršen osećaj za  proporcije i odnose veličina i boja. evo pitajte ih koliko puta je hiljadu evra veće od sto evra ili koliko puta je ljubičasta novčanica vrednija od žute ili zelene i siguran sam da će znati. Što se odnosa boja tiče pitanje je da li znaju koliko nijansi zelene boje je upotrebljeno na metalnoj stolariji Nićin palate jer svaki lokal ima drugačiju boju ali zaštitarima to ne smeta kao što im ne smeta ni ta drečava novokomponovana  boja kajsije ili nekog rumenog voća jer je ta zgrada  mogla da bude ofarbana u milion boja ali pre sto godina se farbalo drugačije. Inače zgrada zarobljena u ono gvožđe liči na na okovanu ćurku.

 7. Anonimni kaže:

  imace funkciju kada se postavi staklo 🙂

 8. Deni kaže:

  Staklo?!? Jao stvarno!

OSTAVITE KOMENTAR