Divlja deponija u Čantaviru postaće prošlost

Divlja deponija u romskom naselju Halas u Čantaviru kod Subotice postaće prošlost. Da bi tamo i ostala, stanovnicima će u narednih godinu dana biti distribuirane vreće za prikupljanje otpada. Ovo su samo neke od aktivnosti u sklopu projekta Romekted koji podržava Savet Evrope.

Skoro milion dinara prikupljeno je kroz projekat i iz gradskog budžeta kako bi divlja deponija u neposrednom susedstvu i sama romska naselja Halas i Haladaš bili očišćeni. Kako se na tome ne bi stalo, oko pedeset stanovnika dobiće tokom cele jedne godine džakove za prikupljanje smeća. I to nije sve.

RTV

“Sledeći korak, sledeća godina jeste da uradimo minimum higijenskih standarda, pre svega sanitarnih čvorova u ovim naseljima i mi tako realizujemo sve one aktivnosti koje su nam predviđene u samom Lokalnom akcionom planu od dve hiljade sedamnaeste do dve hiljade dvadeset prve godine”- kaže član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalna pitanja Ilija Đukanović.

Romekted je koncipiran tako da sama romska zajednica u svakom pojedinačnom naselju definiše svoje prioritete među problemima za rešavanje. Inicijativa romske zajednice u Čantaviru bila je za rešavanje problema divlje deponije kao i zaposlenja. U Subotici je to popularizacija uticaja romskih muzičara na kulturu grada kroz istoriju, društveno aktiviranje Romkinja kroz prezentaciju romske kuhinje, dok su u naselju Peščara istakli problem vodosnabdevanja.

RTV

“Srbija, sa svim ovim aktivnostima, a i u Subotica, dominiraju po pitanju mobilizacije i prihvatanja inicijativa romske zajednice i realizacije tih njihovih prioriteta. I to je priprema za dugoročno delovanje u zajednici kako bi se napravila kvalitetna promena u njihovom životu”- ističe koordinator za inkluziju Roma u Subotici.

Romekted ili „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou“ podržava Savet Evrope, a na osnovu Protokola o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Saveta Evrope i Grada Subotice.

 

RTVKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Šta napisati a da ne bude cenzurisano.

 2. Kuzma kaže:

  Ti što žive u tom naselju su je napravili. I napraviće je i ponovo.

 3. Branko kaže:

  “Društveno aktiviranje Roma kroz prezentaciju romske kuhinje”
  Kako počinje recept za romsku tortu-Ukradeš 10 jaja…
  Ili recept za pečeno pile-Ukradeš jedno pile…

 4. Pop kaže:

  Konačno posle 5 godina spavanja i trošenja nasih para se pojavio Ilija iz jazbine gradskog vijeća!

 5. --------------------------- kaže:

  Pranje para..sutra ujutru neka iziđu novinari ponovo će biti deponija. nepravite nas budalama jer to nismo..Deponije ima i:Bajmok, Žednik je očišćen, đurđin , oba Tavankuta i deponija u nastajanju pored ipsilon kraka na više lokacija..

OSTAVITE KOMENTAR