Dizel skuplji od benzina

Na benzinskim pumpama u Srbiji osvanule su nove, više cene naftnih derivata pa su benzin, dizel i TNG skuplji, u proseku za dva do tri dinara po litru.

 

Benzin je dostigao cenu od 153,9, evrodizel 155,4 a TNG, neverovatnih 87,9 dinara po litru što je 20 dinara više nego prošle godine u ovo vreme!

benzinska pumpa Subotica

Ogorčenim vozačima koji su pre nekoliko godina pohrlili da ugrađuju TNG uređaje u svoja vozila, kada je auto-plin bio kudikamo jeftiniji u odnosu na benzin, sada su se pridružili i vozači koji imaju automobile koje pokreće dizel.

 

Zašto je dizel sada skuplji od benzina, za „Novosti“ objašnjava Bora Tatić. zamenik predsednika Privatnih benzinskih stanica Srbije.

 

– Prvo, nije to nikakav naš specijalitet. Svuda u Evropi i u regionu se uočava ta tendencija – tvrdi Tatić.

 

– Razlog je veoma jednostavan a leži u procesu proizvodnje. Izdvajanje evrodizela iz sirove nafte je sada skuplji proces od bezolovnog benzina. Pored skupljeg načina destilacije i činjenica da se zahvaljujući novim tehnologijama u refinerijama dobija više bezolovnog benzina nego evrodizela iz tone sirove nafte, takođe utiče na konačnu cenu.

 

– Dizel je još jeftiniji u zemljama u kojima je akciza znatno niža za dizel nego za benzin ali je i tu tendencija da se zahvatanja države ujednače pa će tako, uskoro svuda evrodizel biti skuplji od benzina – tvrdi Tatić.

 

Da je naš sagovornik u pravu pokazuje i pregled cena derivata u regionu. Tako na primer, dizel u BiH košta, u proseku 1,2 evra, koliko se prosečno nudi i benzin. Za litar dizela u Hrvatskoj treba odvojiti 1,3, a benzina 1,42 evra, ali se očekuje da od jeseni dođe do „usklađivanja sa evropskim cena“.

 

U Grčkoj je dizel, na radost naših turista i dalje jeftiniji od benzina, baš kao i u Makedoniji na većini pumpi. Ali su zato Mađari, baš kao i mi, pokazali da su revnosni i da prate svetske tendencije pa je i kod njih dizel sve skuplji u odnosu na benzin.

 

U Crnoj Gori, još jednoj omiljenoj destinaciji naših turista, dizel je za oko 10 centi po litru jeftiniji od benzina.

 

Dizelaši najzastupljeniji

 

U strukturi potrošnje naftnih derivata u 2013. godini, prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), najviše se „točio“ dizel – čak 901.000 tona. U rezervoare automobila koje pokreće benzin nasuli smo 391.000 tona. Vozači sa TNG uređajima potrošli su u istom periodu 271.000 tona auto-plina.

 

NOVOSITKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Majcica rusija u naletu, eto ga mister putincek….treba platiti nasilno pripajanje Krima, a ko ce to da finansira nego braca u Srbiji. Ovde u komsiluku, t.j u Luxemburgu dizel 120 Centi litar, a 128,2 centa Super, pa sad vi idite sa majcicom.

 2. laki kaže:

  Doći će nam ova vlast glave, kao i mnoge do sada.

  Svi su tu samo da otimaju.

  Nešto je utihnuo gospodin Vučić u svojoj jurnjavi za Miškovićem i ostalim tajkunima, pa se, kao i svi njegovi prethodnici, okomio na džep sirotinje.

  Sramota!!!

  Kuke i motike u ruke!!!

   

 3. vokille kaže:

  Rusi poseduju naftnu industriju i Srbije i Mađarske, veći deo Bugarske, sada polako preuzimaju i hrvatsko tržište. Ono što kod nas čini tako veliku cenu naftnih derivata su akcize, bar pola cene otpada na njih! 
  Najeftiniji naftni derivati su  u Venecueli, tamo je litar dizela oko 0.4 dolara, sve u inat američkim naftnim   gigantima.

 4. halespale@hotmail.com kaže:

  @stormwatch

  ja tebe iskreno sažaljevam…

 5. stormwatch kaže:

   

  halespale@hotmail.com:

  @stormwatch

  ja tebe iskreno sažaljevam…

   

   

  Zbog cega ti mene sazaljevas? Meni nije potrebno nicije sazaljenje dete milo.

 6. Donat kaže:

  Žale te jer ti nije dobro. Trebalo bi da nađeš neki posao, biće ti bolje.

 7. Nebitno kaže:

  @ halespale@hotmail.com

  " Ne daj se provocirat' " (Dušan Kovačević, Radovan Treći)

 8. stormwatch kaže:

   

  Nebitno:

  @ halespale@hotmail.com

  " Ne daj se provocirat' " (Dušan Kovačević, Radovan Treći)

   

   

  Ajde se vi svi lepo sastanite pa lecite vase bolesti konopljom, petrolejom i kanabisom.

 9. freelancer kaže:

  Pa i ovde u Italiji je dizel u ravni ili čak skuplji od benzina. Cene se razlikuju od pumpe do pumpe i po desetak centi… Srećom, Slovenija je "na pljuc" udaljenosti (gotovo identično kao od Subotice do Tompe), a tamo je gorivo jeftinije. Kupovina dizelaša ili ugradnja plina je bila isplativa onima koji "tuku" veliku kilometražu godišnje. Nekada je bio prosek 12 – 15.000 km godišnje za obične ljude, a danas? S 5,5 na otvorenom i umerenih 6,5-7 po gradu, sasvim sam zadovoljan s benzincem (bez plina). Pouzdan, jeftin (Punto, ganc nov, s tablicama nešto preko 9.000, ili pola godine rmbačenja), brz (kad treba) i lak za održavanje…

 10. stormwatch kaže:

  Cek Freelance…zar nisu cene na pumpama u Italiji na autoputu drasticno vece nego u gradu? Tako je otprilike svugde u EU, a tako i u Srbiji…samo sto je u Srbiji vec i u gradu preskupo u odnosu na standard i plate.

 11. freelancer kaže:

   

  stormwatch:

  Cek Freelance…zar nisu cene na pumpama u Italiji na autoputu drasticno vece nego u gradu? Tako je otprilike svugde u EU, a tako i u Srbiji…samo sto je u Srbiji vec i u gradu preskupo u odnosu na standard i plate.

   

   

  To "drastično" u razlici cena je relativno… Zavisi od distributera do distributera. U ITA obično svraćam na Q8 ili Eni… Cena od 1,68 do 1,75-1,77 za litar. Esso pumpe su za nijansu skuplje, a Shell zavrću uši, najskuplji su… Nema dve pumpe sa identičnim cenama. U SLO je jeftinije u proseku po 30 centi za litar (1,30-1,40) po obližnjim selima… ALI, veoma bitna stavka je da je kvalitet goriva u odnosu na Srbiju… da ne lajem…

OSTAVITE KOMENTAR