Đaci iz Subotice prave sapune da drugarima plate ekskurziju

Učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Subotici održali su lekciju iz humanosti i pokazali na delu šta znači biti dobar drug.

Deca su uz pomoć nastavnika napravila sapune od prirodnih materijala, a novac od prodaje, koju su započeli u školskom dvorištu na vašaru đačke zadruge, namenili su za oko 20 drugara koji ne mogu da plate ekskuziju, za njihov školski pribor, knjige, sveske i sve što im je potrebno za nastavu.

Mali školarci, a veliki ljudi, samo su u prvih 15 minuta od otvaranja vašara prodali više desetina sapuna, a kupci su bili učenici, stanari okolnih zgrada, nastavnici, roditelji i drugi sugrađani.

OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” jedna je od 300 škola u Srbiji čiji đaci uče o preduzetništvu, što je uvod u stvaranje đačke zadruge, koja se u u ovom slučaju pokazala izuzetno korisnom.

– Sapune smo nazavli “Zmajevac” i projekat nam je odobrilo Ministarstvo prosvete. Prvo su đaci, roditelji, naše komšije i zaposleni sakupljali reciklirani materijal. Od zarade smo kupili materijal za izradu sapuna koji su pravili učenici sedmog i osmog razreda. Imali su pomoć nastavnika u delu izrade kada postoji opasnost od opekotina, pošto je u pitanju hemijska reakcija. Deca su smesu sipala u kalupe i formirala oblike i sami su pravili ambalažu – objašnjava Klaudia Gubić Šelken, direktorka škole.

Sapuni u obliku medveda, zvezda, srca, meseca, kruga, kocke, prelepih mirisnih nota, od kokosa do cimeta, prodavani su za simboličnih 20, 30 i 50 dinara, a veći i kvalitetniji za 80 i 100 dinara. Učenici su za pravljenje sapuna koristili maslinovo, palmino, kokosovo ulje i razna eterična ulja, narandžu, bor, cimet, lavandu i ruzmarin.

– Koristili smo i kakao, kokos, kukuruzno brašno, mak za piling. Nema veštačkih boja, sve je prirodno. Radili smo sa nastavnicom hemije i bilo je jako zanimljivo – kaže Dorotea Grubanov, učenica 7a razreda.

Učiteljica Emilija G. Martinek kaže da su deca i ranije pomagala vršnjacima slabijeg materijalnog stanja – tako što su se bavila reciklažom.

Srećna sam što pomažem drugarima

Kutije, ambalažu za “Zmajevac”, pravili su mlađi osnovci.

– Učiteljica nam je dala materijal koji smo sklapali i ukrašavali. To se sada prodaje i jako sam srećna što će moći svi da idu na ekskurziju i što pomažemo drugarima. To mogu i druga deca, u svim školama i drugim gradovima. Neka pokušaju. Biće mnogo srećnih ljudi i dece – poručuje učenica Jelena Krivokapić.

 

BLICKOMENTARI

 1. Istina (parodija) kaže:

  Jeftina radna snaga od malena.

 2. Subotica kaže:

  Bravo za učenike i nastavnike. Naša škola je dokazala da nije samo obrazovna već i vaspitna ustanova.

 3. Vesna kaže:

  Na prvom mestu zelim da kazem da su ekskurzije za decu bezobrazno skupe! Za te pare moze cela porodica da ode negde na par dana. Drugo, zar skola nema zajednicku kasu koju smo mi pre 20 god imali i od tih para se uglavnom i poslao neko na ekskurziju… Svidja mi se sto su se deca organizovala da pomodnu drugarima, ali mislim da bi neko drugi to trebao da plati, bacaju se gradske pare na sve i svasta i sve i svakom, pa moze valjda i za dete koje zeli da ode na ekskurziju.

 4. Alas kaže:

  Vesna, mislim da je ovde akcenat na tome da budeš dobar drug, a takvo dete će kasnije biti dobar čovek, humanitarac. To je najbitnije!

 5. stormwatch kaže:

  Wooooow! Ovo se zove solidarnost na delu! Respect!!!!!!!! Mogli bi i odrasli da se prikljuce malo deci.

OSTAVITE KOMENTAR