Dnevni centar za mlade

 Dnevni centar je otvoren maja 2009. godine kao deo Centra za socijalni rad (CSR),  a finansiran je od strane grada. Nalazi se  na adresi Somborski put broj 33 i namenjen je deci i mladima od 10 do 18 godina. U centru su zaposleni pedagog i psiholog, a radi se na srpskom i mađarskom jeziku.

Rad Dnevnog centra obuhvata četiri vrste aktivnosti:

 

– Radionice za decu i mlade sa izrečenim vaspitnim merama od strane suda, a u centar su upućeni od strane  CSR. To su uglavnom mladi uzrasta 15-18 godina i godisnje kroz program prodje oko 20 ucesnika.

 

– Od ove godine realizuje se Program „Budimo odgovorni u saobraćaju i javnom životu“, čiji je cilj razvijanje odgovornog ponašanja u oblasti bezbednosti saobraćaja i u oblasti javnog reda i mira. Kroz ovaj Program, učesnici se upoznaju sa obavezama i posledicama koje propisuju  zakoni, a radi se i na ličnom razvoju učesnika sa naglaskom na razvoju odgovornosti i samostalnosti u odlučivanju u situacijama važnim za ličnu bezbednost i bezbednost drugih. Teme se obrađuju kroz kreativan rad, razgovore, igru i aktivno učešće članova grupe.

 

– Preventivne radionice obuhvataju decu viših razreda osnovne škole. U Dnevnom centru objašnjavaju da izlaze u susret  školama pa se radionice odvijaju i u samim školama ali i u prostorijama DC.  Saradnja postoji sa OŠ:  “Miroslav Antić” Palić, “Vuk Karadžić” Bajmok i “Vladimir Nazor” Djurdjin, a dece iz “J.J.Zmaja”, “Matka Vukovića”, “Sečenji Ištvana”, “10.oktobra”, “Djuro Salaja”, “Majšanskog puta” su dolazili u DC. Grupe broje oko 10-15 učesnika.

 

– Klub DC je otvoren u januaru 2010. godine. Odvija se dva puta nedeljno u popodnevnim časovima. Korisnici mogu biti sva deca bez obzira da li su ranije bili korisnici usluga DC. Na raspolaganju su im sportsko-rekreativne, kreativne aktivnosti kao i kompjuteri, zatim u letnjem periodu se obavljaju aktivnosti ekološkog karaktera (uredjenje i održavanje dvorišta), organizovane sportsko-rekreativne aktivnosti van DC (kuglanje), kao i filmske večeri.

 

– Kroz DC prodje oko 30dece mesečno a do sada usluge DC je koristilo oko 400 dece uključenih u različite aktivnosti i programe.

 

– Deca i mladi sa krivicni delima koji dolaze ovde su najcesce pocinioci kradja, ucesnici u tucama i remecenju javnog mira i reda. Oni prolaze kroz program licnog i socijalnog razvoja u trajanju od tri meseca. Program se realizuje kroz niz radionica.

 

– Radionice nisu predavanja niti pokusaj “ispiranja mozga”, kako oni kazu, vec se zasnivaju na aktivnom ucescu mladih u aktivnostima. Radionice traju oko dva sata i u svakoj se obradjuje neka tema (prvi utisak, stereotipi, diskriminacija, kontrola besa, emocije, konflikti). Aktivno ucesce mladih podrazumeva aktivnosti koje se odnose na razumevanje licnih razloga za cinjenje odredjenog dela, zatim aktivno ucesce u otkrivanju novih nacina reagovanja i ponasanja u kriticnim situacijama (sve zivotne situacije, ne samo one vezane za krivicno delo) i vezbanje novih vestina korisnih za izbegavanje svadja, tuca kao i onih koje pomazu mladima da ublaze stres i kontrolisu bes. Na primer: izaberemo konfliktnu situaciju koja se njima zaista desila, odigramo je i zajednicki pokusavamo da otkrijemo sta se krije iza te reakcije (pa to bude strah, bes, stid..) Nakon toga ucimo na koji nacin da umirimo sebe, da “ohladimo glavu”, da “kupimo” sebi vreme da razmislimo o situaciji i zatim izaberemo ponasanje koje je najbolje za oba ucesnika sukoba (to moze biti izvinjenje, da kazemo kako se osecamo i trazimo od drugog da promeni svoje ponasanje itd). U narednim radionicama vezbamo ove tehnike. Izbegava se govor mrznje a insistira na upucivanju lepih poruka, isticanju kvaliteta…

 

Da bi ovo zaista imalo jak efekat vazno je naglasiti da i roditelji trebaju biti ukljuceni u process, upoznati sa nasim nacinom rada, kao i da preuzmu deo odgovornosti da motivisu decu da dolaze u DC a pre svega da i sami uvide smisao i korisnost ovakvih programa. Time se moze izbeci zabluda da mi posedujemo caroban stapic i da ce dete nakon par dolazaka promeniti ponasanje sto nije moguce bez odgovarajuce motrivisanosti i aktivnog ucesca kako roditelja tako i dece.

 

– U preventivnom programu na radionicama se bavimo slicnim temema s tim sto ih prosirujemo i onim koje su ucesnicima aktuelne a to su cesto pitanja emocija, ljubavi, samopouzdanja, odnosa medju prijateljima, partnerima itd. U ove grupe su ukljucena deca koja pokazuju tendenciju ka agresivnijem ponasanju, neprihvatanju autoriteta, nepostovanju vrsnjaka, kao i ona deca koja pokazuju interesovanja za teme koje se obradjuju na radionicama. Ove grupe najcesce formiraju pedagozi i psiholozi u skolama.

 

– U Klub dolaze deca i mladi po slobodnoj volji, sami mogu odrediti kada ce doci i koliko ce ostati a u okviru radnog vremena Kluba. Klub radi utorkom od 18-20 casova i cetvrtkom od 16-20 casova. Ovde mogu da odigraju partiju stonog tenisa i stonog fudbala gde negujemo takmicarski duh ali i insistiramo na fer pleju. Mogu da koriste kompjutere ali kako imamo samo dva oni medjusobno moraju da postignu dogovore oko koriscenja istih. Obezbedjen im je material za kreativni rad pa smo tako pravili ukrase za jelku, cestitke i poklone za praznike, uredjivali prostorije DC-a. Filmske veceri su organizovane tako da uz grickalice i sokove pogledamo film a nakon toga vodimo razgovor o filmu. Filmovi su na temu narkomanije, diskriminacije, porodicnog, tinejdzerskog zivota, ljubavi itd.

 

– Cilj kluba je da pokazemo mladima kako mogu da provode slobodno vreme a da ono bude ispunjeno prijatnim a u isto vreme i korisnim aktivnostima jer se insistira na tome da u svakoj prilici mozemo nauciti nesto novo i korisno.

 

Kako imaju pristup internetu, neretko se desava da deca dolaze I rade domace zadatke ili pisu referate ovde koristeci internet I pomoc strucnih radnika.

 

Mladi imaju prilike i da sa nama podele svoje ideje i razmisljanja koja su u vezi odredjenih aktivnosti (npr zelja da posete neku utakmicu, pozorisnu predstavu i slicno) a mogu sa nama da podele i svoje probleme.

 

Ovim putem pozivamo i svu decu i roditelje koji su zainteresovani za pohadjanje nekih od nasih programa ili prosto za razgovor da nam se obrate. Dnevni centar radi ponedeljkom, sredom i petkom prepodne od 8 do 15 časova , a utorkom i četvrtkom popodne od 13 do 20 časova. Broj telefona je 562-112

 

Mladima moze biti interesantna nasa Facebook stranica Dnevni centar, na kojoj mogu naći obaveštenja o trenutnim aktivnostima DC-a.

“LETO U DNEVNOM CENTRU”

 

Jedna od aktivnosti Dnevnog centra je i realizacija preventivnog programa „Leto u Dnevnom centru“, čiji je cilj razvijanje kreativnosti i odgovornog ponašanja dece i mladih. Kroz ovaj Program, učesnici će se upoznati sa raznim tehnikama kreativnog izražavanja kao što je pravljenje kolaža, figurica od gipsa, nakita i ukrasa za staklo. Predviđeno je da tokom 7 nedelja (2 puta nedeljno po 3 sata) dolaze u prostorije Dnevnog centra gde ćemo održavati ove radionice. Paralelno uz kreativan rad sa decom će se raditi na razvoju timskog duha, saradnje, razvoja samopuzdanja i osećanja pripadnosti.

 

Ciljna grupa su deca iz porodica koja primaju NSP uzrasta od 10-16 godina, oba pola. Izbor je pao na ovu ciljnu grupu jer smatramo da oni imaju najmanje mogućnosti da tokom raspusta kvalitetno provedu sloodno vreme i ispune sadržajima koji su u skladu sa njihovim interesovanjima. Želimo da im omogućimo da se kroz kreativne radionce zabave, ali i stvore nešto što drugi mogu da vrednuju a oni da se osete kao aktivni učesnici većeg projekta koji će se završiti izložbom radova.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR