Dnevni centar za osobe obolele od demencije

U Subotici je otvoren Dnevni centar za dementna lica koji će da ima i funkciju savetovališta u sklopu Gerontološkog kluba “Kertvaroš”. Na ovaj način svako lice u Subotici će imati mogućnosti da dobije adekvatnu uslugu iz socijalne zaštite. Dnevno u jednom momentu će moći da se primi 15 lica koja su obolela od demencije.

– Osobe koje boluju od demencije moći će da uz stručne ljude ovde provode vreme uz kvalitetne sadržaje. Pored toga, ima i osveženja, a ukoliko žele mogu i da ručaju. Boravak u centru je besplatan i Subotica je jedini grad pored Novog Sada, koji ima jedan ovakav centar.Pored toga što će dementne osobe da u centru imaju radnu terapiju njihova rodbina i lica koja brinu o njima će moći da dobiju i savet i odgovre na sva pitanja koja ih interesuju u vezi bolesti – objašnjava zamenik direktora Gerontološkog centra u Subotici, dr Nenad Ivanišević.

 

U Srbiji 6-8% građana starijih od 65 godina ima problem sa demencijom. U skladu sa strategijom reforme socijalne zaštite u Srbiji je i otvoren centar, koji je i jedino rešenje za osobe obolele od demencije i njihove porodice.

 

Pored toga, zahvaljujući dobroj saradnji grada Minhena i Subotice Gerontološki centar je dobio i donaciju. Reč je o 20 invalidskih kolica, hodalica, štaka, pelena za odrasle i slično.KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Svaka cast na ovoj ideji, bez ikakvih politickih naklonosti, svaka cast upravi Gerontoloskog centra!!! Ja sam unuka jedne bake koju cu voditi u ovaj centar da bi strucna lica radila sa njom ono sto je od pomoci za njenu bolest, a takodje cu i traziti savete od centra jer mi u bolnici na odeljenju neurologije nista nisu rekli u vezi te bolesti. Sve pohvale!

OSTAVITE KOMENTAR