Do 2015. povećanje plasmana agrara za 10 odsto

Predstavnici lokalnih samouprava Kanjiže, Subotice i Sombora potpisali su sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta o unapređenju i širenju agrobiznisa i međuopštinskog partnerstva ove tri opštine. Reč je o projektu USAID-a koji će u ekonomsko osnaživanje privatnog agrobiznisa u ovim mestima uložiti 105.000 dolara, a trebalo bi da se realizuje do 2015. godine.

USAID će prema projektu pomoći opremanje laboratorije za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i izdavanje izvoznih dozvola u Subotici, kao i osnivanje poljoprivrednog trening centra u Somboru, a u Kanjiži izradu ekonomske analize opravdanosti za osnivanje međuopštinskog poljoprivredno-logističkog centra.

 

Hauard Okman, direktor ovog USAID programa pomoći, izjavio je da će projekat doprineti otvaranju novih radnih mesta, ali pre svega povećanom plasmanu poljoprivrednih proizvoda, kako se procenjuje, za 10 odsto.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić kaže da su ovakvi projekti za subotički region važni pre svega zbog činjenice da je više od 62 odsto stanovništva vezano za poljoprivrednu proizvodnju.

 

– Projekat ima za cilj podsticanje održivog razvoja, a posebno je važno što se radi o ulaganju u resurse koje imamo i koji dugoročno omogućuju razvoj našeg grada. Ovim se u stvari ulaže u dva najznačajnija resursa – ljude i potencijal poljoprivrednog zemljišta – napomenuo je Dulić.

 

DanasKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR