Do hleba preko interneta

Vreme globalne krize i recesije nateralo je mnoge nezaposlene da hleb potraže u novoj vrsti zanimanja, „frilensingu“, ili srpski rečeno, da se registruju kao „slobodnjaci“ sa jasno definisanom strukom za rad na projektima.

 

 

Prema podacima poznatog internet portala za registraciju „Elense“, kao „frilenseri“ prijavljeno je 250 Subotičana, među kojima je najviše programera, dizajnera i drugih IT stručnjaka, ekonomista, marketing menadžeri, a najčešći poslodavci su strane kompanije. Na ovaj način Subotičani su lane zaradili više od 170.000 dolara, a po zaradi su na četvrtom mestu u našoj zemlji, odmah iza kolega iz Beograda, Novog Sada i Niša.

 

Da je „frilens“ rad u ekspanziji, mahom zato što smanjuje troškove poslovanja, najbolje govori podatak da je tokom prošle godine skoro 5.000 poslova dodeljeno „frilenserima“ iz Srbije, što je za 70 odsto više nego ranije. Najbolje su plaćeni programeri, 21,7 dolara po satu, te grafički dizajneri, oko 20 dolara na sat, dok ostale struke zarađuju oko 19 dolara, što je znatno više nego što iznosi cena rada kod nas. Prosečna plata tako iznosi više od dve hiljade evra, što se gotovo nigde u Srbiji ne može zaraditi.

 

– Stranim kompanijama se više isplati da nama plate satnicu, nego da zaposle svog radnika, koga moraju da plaćaju znatno više i za njega uplaćuju poreze i takse – priča Ivan L., programer, koji već dve godine na ovaj način radi za jednu češku kompaniju.

 

– Na ovaj potez nagovorio me je kolega sa studija. Radim kod kuće, sam gospodarim vremenom, zadovoljan sam zaradom, jedino što treba jeste da vidim kako da regulišem zdravstveno i penziono osiguranje, jer moram sam da uplaćujem doprinose. S druge strane, mogu da biram šta ću i za koga da radim, što ne bih mogao ni u jednom preduzeću – rekao nam je Ivan L.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Strani placenik kaže:

  Od prve do poslednje recenice tacno!

  Danas inzenjeri iz IT najbolje zive jer nisu osudjeni na trziste Srbije. Internet nas stavlja u ravnopravan polozaj sa svi drugima u svetu a tu dolazi do izrazaja nase znanje. 

  Ovo je tek pocetak.

 2. darko kaže:

  Sreća naša pa imamo ovu priliku!

  Pa nek se IT firme u Srbiji misle koliko će plaćati 🙂

 3. freelancer kaže:

  Ok je… Freelance poslovi postoje. Elance je jedan od dva tri svakako najjača sajta za freelance poslove… Za početnike: Odaberite zaista ono u čemu ste najjači. Registrujte se, napravite profil i lagano… Najvažnije je steći početni feedback. Ne srljati, jer je jedna loša referenca POGUBNA.
  E sad, zarada… NOTORNA je glupost da je PROSEK zarade preko 2.000 evra! Na koji vremenski period? Za koliki broj klijenata mesečno? U basic ili profesional varijanti? (ima ogromne razlike)… Dakle, zaraditi se MOŽE, ali NE zaludjujte se bajkama… Odaberite oblast, polje, posao i NAPRED. Za početak, i 300-400 eura UOPŠTE nije zanemarljivo. I ne zaboravite: FREELANCER je slobodan strelac, radi POVREMENE i honorarne poslove za više poslodavaca (pojedinačno ili odjednom) i RETKO ili nikada STALNO za jednog. Tako da… priča o nekakvim PROSECIMA!!!! Budalaština! FREELANCERI su individualci, SOLISTI!

 4. stormwatch kaže:

  Ima i drugih jako lepih nacina zarade preko interneta  :-D, cak se i ne mora sedeti ispred racunara.

OSTAVITE KOMENTAR