Do kraja godine spisak žrtava iz tajnih grobnica

Predsednik Komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. godine, Slobodan Marković, izjavio je da bi prvobitni spisak pogubljenih za čitavu teritoriju Srbije mogao da bude gotov do kraja ove godine.

.

U izjavi za dnevni list Mađar So (Magyar Szo) Marković je istakao da Komisija za tajne grobnice ima dva zadatka: s jedne strane, da evidentira žrtve i, s druge strane, da označi svaku grobnicu koja je do sada važila kao tajna.

“Evidentiranje se obavlja isključivo na osnovu arhivskih podataka. Ovi dokumenti su uglavnom očuvani. I nas je iznenadilo koliko smo toga pronašli u vezi sa pogubljenjima. Naravno, postoje i takvi delovi Srbije u odnosu na koje nismo pronašli podatke, ali je većina pronađena i radimo na osnovu njih”, rekao je Marković.

.

On smatra da bi spisak pogubljenih za teritoriju čitave Srbije mogao biti završen do kraja godine, navodeći da će taj prvobitni spisak biti stavljen na internet, kako bi lokalnim istoričarima i rodbini pogubljenih on bio dostupan i kako bi im se pružila prilika da iznesu svoja eventualna saznanja o tim događajima.

.

“Do kraja godine ne samo da će biti završen prvobitni spisak, nego ćemo znati i nacionalnu strukturu žrtava”, pojasnio je Marković.

.

Prema njegovim rečima Komisija se u slučaju masovnih grobnica ne oslanja samo na arhivske podatke, nego i na svedočenja očevidaca, odnosno sećanja.

.

“Dve grobnice smo i otkrili, ekshumirali tela i tamo gde se tvrdilo da postoje masovne grobnice – njih smo i našli”, kazao je Marković, dodajući da na teritoriji Srbije postoji preko 200 masovnih grobnica i da se one velikim delom nalaze u Vojvodini, ali da ne bi želeo da licitira ni sa brojem žrtava, niti sa brojem masovnih grobnica, budući da rad još nije završen.

.

“Planiramo da početkom 2013., nakon obelodanjivanja već prilično tačnog spiska žrtava, započne naučna rasprava tokom koje će se zbivanja smestiti u odgovarajući istorijski kontekst i moći će da započne analiza događaja”, kaže Marković.

.

U odnosu na masovne grobnice, predsednik komisije kaže da je bez sumnje njihovo obeležavanje prvenstveni cilj, ali da, ukoliko se radi o manjinskim žrtvama, treba zatražiti i mišljenje nacionalnih saveta.

.

Marković takođe navodi da nema dovoljno novca da bi se i sve žrtve iz otkrivenih masovnih grobnica ekshumirale.

.

“Mislim da bi najcelishodniji model bio kada bi državna komisija za otkrivanje grobnica inicirala nekoliko probnih ekshumiranja i kada bi se na osnovu toga izradio plan koji bi se posle predao lokalnim samoupravama. One su, naime, ponajviše zainteresovane za to da se ovaj posao završi”, zaključio je u izjavi za Mađar So predsednik Komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944. godine, Slobodan Marković.

.

Izvor: RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR