До пијаће воде без хемикалија

Суботички „Водовод“ планира да наредне године инвестира у постројење за прераду чисте воде. Прошле године је започет пилот пројекат за прераду сирове воде.

 

U пијаћу воду на биолошки начин без хемикалија. АДАРТ технологијом уклања се арсен, гвожђе и амонијак у поступку адсорпције на специјалним регенеративним филтерским испунама, који су под притиском сирове воде. Након тога, сирова вода се аерише ваздухом у циљу оксидације амонијака и гвожђа, а затим се у првом биолошком филтеру уклањају ови штетни састојци из сирове воде и на крају се вода још једном пропушта кроз трећи филтер.

 

– Тако, без употребе хемикалија, добијамо питку воду, у којој су концентрације штетних састојака знатно испод максимално дозвољених према Правилнику Министарства здравља Републике Србије и према директивама ЕУ о квалитету питке воде. Проликом прераде сирове воде, овим третманом се као нус-производ јавља отпадни муљ, који у себи садржи гвожђе, а арсен остаје везан за филтерску испуну и постаје инертан, што значи да се може одлагати на депонију.

 

Поред тога, испитујемо и могућности примене третмана пречишћавања отпадне воде, тачније, могућности да послужи за везивање фосфора, чиме би се аутоматски смањила количина азота у отпадној води, што би нам донело знатне уштеде у раду Уређаја за пречишћавање отпадних вода. Пројекат је реализован у оквиру међународног пројекта „Еурека“ под покровитељством УНЕСКО – ИХЕ Института за едукацију о води – каже директорка ЈКП „Водовод и канализација“ Снежана Пејчић.

 

DnevnikKOMENTARI

  1. dimovic trajce kaže:

    Jako mi je to preduzece pa mi u malom radanovcu dobijamo neki put crveno vino iz cesme pa ih pitam iz koje to vinarije dolazi i da li je to za pice??????????

OSTAVITE KOMENTAR