Do početka 2023. godine uslovi za primarnu selekciju otpada

Odbornici Skupštine Grada su usvojili i novu odluku o upravljanju komunalnim otpadom, po kojoj do početka dve hiljade dvadeset i treće godine treba da se stvore svi uslovi za primarnu selekciju otpada za reciklažu od nivoa domaćinstva, pa na dalje.

“Tamo gde nastaje otpad na tom mestu da se već izvrši selektiranje otpada, kao što se vrši u svim zemljama Evropske unije i nekim okolnim zemljama”- rekao je Janoš Nagel iz Saveza vojvođanskih Mađara.

“Mislim da su ovo prvi koraci i ne možemo reći da smo sa ovim zaokružili stvari, ne bih oročavao ništa, zato što je to proces”- oprezan je bio Vojnić.

“Čekali smo skoro dvadeset godina da se donese jedna ovakva odluka o razvrstavanju otpada i to je napokon donešeno i u toj odluci to je detaljno razrađeno i nismo našli ništa što bi nas motivisalo da mi glasamo protiv”- smatra Milojević.


RTVKOMENTARI

 1. Tein & cofein kaže:

  Doneti odluku nije nimalo tesko. Stvoriti optimalne uslove za selekciju kucnog otpada ce ici malo teze, pre svega zbog stambenih uslova stanovnistva koji vec u startu nisu odgovarajuci za proces selektiranja kucnog otpada. Jedna mala anegdota u vezi selekcije kucnog otpada – Kesica za caj se ne moze tek tako baciti u smece. Prvo treba posebno razdvojiti papirni deo koji odlazi u kantu za papir. Nakon toga dolazi na red metalni deo kojim su pricvrceni konac i papir. Taj deo odlazi u u kantu za metal. Sam konac je naravno tekstil i njega treba takodje zbrinutu u posebnu kantu za tekstil. Potom dolazi na red kesica koja je od paira i odlazi u odgovarajucu kantu. Dok je sadrzaj kesice – caj, biljka prirodnog, organskog porekla i to se moze kompostirati. Dakle treba ga posebno sortirati. Ponavljam jos jednom za one nesto slabije inteligencije, ovo je vic, anegdota i ne treba shvatiti doslovno.

 2. Moze to brze kaže:

  Tri kante za različit otpad ….

 3. Mecca kaže:

  Direktor regionalne deponije, uz par službenika, se imenuje od 2007. ili 2008. godine. Do sada, to je bio zabran SVMa. Još malo pa petnaest godina kako se dele direktorske plate, a regionalna deponija još nije počela sa radom iako je do sada potrošeno barem deset, a verovatno i mnogo više miliona evra. Možda su planirali da selekcija otpada počne na ovaj važan ljubilej, petnaest godina od prve direktorske plate u Regionalna deponija doo.
  Amaterizam i nestručnost kod izbora lokacije za regionalnu deponiju je posebna priča. Uništeno je 50 ha najkvalitetnije zemlje da bi se napravila regionalna deponija na mestu sa očajnim pristupnim saobraćajnicama i bez željezničkog koloseka.
  Imajući u vidu amaterizam, nestručnost i korumpiranost koji su pratili izgradnju regionalne deponije i njeno stavljanje u funkciju (selekcija otpada je aktivnost neodvojivo vezana za funkcionisanje regionalne deponije), bojim se da se i ovde ne potvrdi čuveni proročki stih slavnog Njegoša: “Što se grbo rodi, vreme ne ispravi”.

 4. Cvetic kaže:

  Gradjani Tavankuta i Ljutova vec 50 godina cekaju da imaju kante za smece i da mogu bacati smece a ne da loze. Prvo to uradite da i oni pristojno zive.

 5. retardi željni petardi kaže:

  Cvetić-Čuj aj razmisli malo. Stigniu kante i šta onda??? mesečmo svi da plaćamo isto? NE žute vreće kao i do sada i ko ima smeća neka kupi vreću ko ne tj neće da je pameti tako bi radili svi.

 6. Milos kaže:

  Kako idu radovi na akvaparku?

 7. Montenegrin kaže:

  Mecca,
  “Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi” nije rekao Njegoš već napisao Valtazar Bogišić

OSTAVITE KOMENTAR