Dobra godina za investicije

JP “Privredno Tehnološki Parkovi Subotica” postoji godinu dana. Zadatak preduzeća pored privlačenja investitora je i obezbeđivanje potrebne infrastrukture. Subotica se makla sa mrtve tačke, kada je u pitanju privlačenje stranih investitora i grad je uspeo da obezbedi pokretanje proizvodnje " Dunkermotoren" i "Norma group" iz Nemačke. Proizvodnja u slobodnoj zoni bi trebalo da počne ove godine.

Slika

– Preduzeće kojim rukovodim je osnovano 18. januara 2010. godine. Naš cilj pored privlačenja investitora je obezbeđivanje svih potrebnih uslova za "Green field " investicije u slobodnoj zoni i drugo. Bilo koji investitor da dođe mi možemo da mu obezbedimo sve što mu je potrebno od dokumentacije do infrastrukture", objašnjava direktor pomenutog preduzeća, Branko Guslov.

Subotica je postala interesantna investitorima od kada je pridobila potrebnu zemlju od vojske. Tu se misli na kasarnu veličine od 146 hektara, kao i privrednu zonu Mali Bajmok. Gradonačelnik Subotice, saša Vučinić kaže da je preduzeće opravdalo svoj rad i postojanje.

Guslov kaže da ima dosta zainteresovanih investitora, ali tek kada budu sklopljeni ugovori i poslovi reći će o kome je reč.KOMENTARI

 1. Zoran kaže:

  Mnogo se ocekuje od mlade nade DS-a Branka Guslova.
  Pored drugih Dulic lutkova u stranci, on je genije…Pomenute investitore je u grad usmerio Dinkic Inace se ne bi slikao sa njima u Subotici. Ostaje da vidimo da li ce Tehnoloski parkovi uspeti da privuku nekog osim da odservisiraju vec usmerene i dovedene investitore…

 2. Bato kaže:

  Jako je slatkoreciv !

 3. djomla kaže:

  Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, Branko Guslov je izneo rezime poslovanja JP Privredno tehnloški parkovi, sa čim su u principu čitaoci ovog sajta upoznati. Ukratko, grad je tokom prošle godine došao u posed zemlje na tri lokacije a to su druga kasarna Petar Drapšin, Mali Bajmok i vojna zemlja na Karađorđevom putu.

  Kasarna Petar Drapšin je kupljen kreditom KBC banke o čemu više možete da pročitate ovde.
  Komercijalni sadržaj uz Palićki put
  Zemlja u Malom Bajmoku je dobijena od države u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede nakon čega je urađena prenamena zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, dok je zemlja na Karađorđevom putu dobijena razmenom nekretnina grada i Vojske.

  Nakon pribavljanja zemlje, bilo je potrebno uraditi detaljne urbanističke planove i njihovu preparcelizaciju kako bi se od jedne velike zemlje dobili placevi pogodni za izgradnju. Takođe bilo je potrebno uraditi i projektnu dokumentaciju za izgradnju osnovne infrastrukture na tako dobijenim placevima čime su se stekli uslovi da se u slučaju pojavljivanja investitora, brzo odreaguje i obezbedi mu se sve što mu je potrebno.

  Da pojasnim, stekli su se uslovi da kada investitor dođe u Suboticu, ispred njega se izvadi mapa na kojoj on može da izabere plac za svoju investiciju. Nakon izbora, gradu je potrebno do 6 meseci da taj plac obezbedi sa strujom, vodom, kanalizacijom, gasom itd… jer je su svi urbanistički dokumenti i projektna dokumentacija urađeni i spremni, pa se na taj posao ne troši vreme a on ponekad može da traje i godinu dana. Znači, dok investior gradi halu, grad mu dovlači gas.

  Sada kada imamo zemlju i mogućnost izgradnje osnovne infrastrukture imamo i šta da ponudimo potencijalnom investitoru koji se po prirodi stvari uvek prvo javi u Beograd. Kada neko želi da investira u Srbiju, tada se obavezno prvo obrati Ministarstvu ekonomije ili SIEPA i raspita se koji su to gradovi pogodni za investicije. Ako su smernice Ministarstva ekonomije ili SIEPA okrenute ka Subotici onda nas oni posete. Za sve to je potrebna dobra logistika u Beogradu, jer pored Subotice sličnu zemlju poseduje i Zrenjanin, Inđija, Mitrovica, Pećinci itd… pa je tako na primer Bauhemija završila u Sremskoj Mitrovici
  Nove investicije u Sremskoj Mitrovici

  Drugim rečima, grad moraju da vode ljudi koji mogu da lobiraju u Beogradu jer smo već na svojoj koži osetili šta znači kada nas svi zaobilaze, a to je u poslednjih 20 godina bio trend. Dok smo kukali na Beograd, Novi Sad i Inđija su se razvijali…

  P.S.
  Po istom principu funkcioniše i Park Palić kada je reč o izgradnji Banje Palić i slično su vođeni razgovori i sa Terme olimiom samo što ti razgovori nisu uspeli iako ime je ponuđena i zemlja i sva infrastruktura… I tamo je sa jedna strane Ministarstvo ekonomije a sa druge umesto Tehnoloških parkova, Park Palić.

 4. bata granata kaže:

  Je l’ mu to tata Dusko Guslov napisao? jadan….

 5. kapetan kaže:
  bata granata napisao:Je l’ mu to tata Dusko Guslov napisao? jadan….

  Zar je od Guslova dete negde direktor???? Ooooo Subotico!!!

 6. Gost kaže:

  Zar je bitno ciji je sin ako dobro radi svoj posao? Dokle cete spamovati nekoga pre nego sto se pokaze.

 7. Nikola kaže:

  Zato sto nikad ne bi bio ovde da nije tatin sin! Zasto se nije dokazao negde u privatnom biznisu vec odmah gradi karijeru tako sto mu tata drzi ledja dok ne nauci osnovne stvari, a na stetu gradjana Subotice. I jos prica teorije o biznisu koje je procitao u par clanaka negde. a gradonacelnik koji nikad nigde nije privredjivao ga hvali. Ima li veceg apsurda? Ima mnogo kvalitetnijih koji su otisli iz grada jer ne mogu da nadju posao ukoliko nisu stranacke slihtare, a nama ostaju ovi trecerazredni.

 8. eho kaže:

  djomla, pazljivo sam procitao tvoj komentar i nisam tada verovao u njega. nestvarno izgleda da se bas za svakog investitora pita Dinkic ali posle ovih dan i afere Gorenje i Korman polja, shvatio sam da se za sve on pita. Gradonacelnici raznih gradova su tu samo da potpisu i to im je jedina uloga.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 71 = 81

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: