Dobra kiša narednih dana povećava prinos kultura

Osveženje nakon tropskih vrućina prija usevima. Međutim, za veći prinos kukuruza i soje treba još padavina. Kako tvrde stručnjaci, dobra kiša narednih dana mogla bi da poveća rod tih kultura i do tonu po hektaru.

Više je pomoglo ovo osveženje nego padavine, kojih je u regionu Subotice bilo par litara, rekao je direktor Savetodavne službe u Subotici Damir Varga.

“Ova najava padavina za četvrtak bi više značila,10-15 litara po kvadratu bi bila već značajnija pomoć usevima. Kukuruz na subotičkim poljima dosta solidno izgleda, biljke su zelene skoro do zemlje, skoro da nema podgorevanja, a biljke su imale neku rezervu vlage iz juna i jula da prebrode ovu sušnu nedelju.

Ipak, da bi se ostvarili nešto veći prinosi (od 7 do 8 tona), potrebna je u narednih desetak dana jedna ozbiljnija kiša. Ukoliko izostanu padavine, prinos će biti od 6-7 tona.

“Soja koje nema puno je u dosta dobrom stanju a padavine u avgustu će biti od presudnog značaja za veličinu prinosa. Računamo da bi bio solidan prinos između 2 i 2.5 tone po hektaru, ukoliko bi bilo padavina u ovom mesecu” izjavljuje Varga.

Što se tiče suncokreta, biljke su niže, a maksimalni prinos koji se može očekivati je višegodišnji prosek od 2.7 do 3 tone ukoliko bi bilo još padavina ili bar osveženja do kraja vegetacije.

Što se tiče većih površina, još uvek nema mogućnosti da bi se odrađivala zaštita na kukuruzu a na soji nije bilo potrebe za njom. Padavine bi svakako dobro došle pogotovo za obradu zemlje za setvu uljane repice.


RTVKOMENTARI

 1. Istinom protiv lazi kaže:

  “Kukuruz na subotičkim poljima dosta solidno izgleda, biljke su zelene skoro do zemlje, ” – a inace je crvem sa zutim avioncicima!!! Toliko o nasim sega-mega strucnjacima!!!

 2. Mare kaže:

  Istinom protiv lazi, jesi li ti sa Severnog pola? Ne moras biti ekspert za ratarstvo, dovoljno je ziveti u Subotici i razumeti sta covek prica. Kukuruz se susi od dole, donji listovi prvi pozute i to je znak da biljka nema dovoljno vlage. Ako nisu zuti (vec zeleni) znaci da biljka crpi vlagu iz vecih dubina i da je i dalje vitalna.

  Sega-mega strucnjaku, ovo nauci svako dete sa sela do svoje pete godine. Ti jedino ako si sa Severnog pola imas opravdanja za gluposti koje ovde pises.

 3. istinom protiv lazi kaže:

  @ Mare
  pitacu te u oktobru ko je sa severnog pola i veruje u deda Mraza kad isti ovaj strucnjak bude plakao kako je susa desetkovala rod!!!

 4. Subočan kaže:

  @Istinom protiv lazi
  Sedi-jedan!

 5. Mare kaže:

  @istinom protiv lazi

  Pre svega, kukuruz se danas bere pre okotobra. Moderne sorte su takve.

  Drugo, do berbe ima jos dosta i moze se desiti i susa, ali i kisa ili grad. Stoga, jos se ne zna. Ononsto covek prica su prognoze.

  Na kraju, jako je nepristojno prozivati ljude da ne znaju svoj posao ako ni sam ne znas. Vi sto ste najpametniji u komentarima najmanje znate.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 2 =