Dobro napreduju radovi na izgradnji mađarskog obdaništa

Objekat je već pod krovom, postavljeni su prozori, ubrzo će biti uređeno i dvorište – izjavio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta u programu Panon televizije.

U emisiji „Javni poslovi” presednik MNS-a je rekao da počinje da se pomanja izgled jednog savremenog, lepog i modernog obdaništa. U planu je da unutrašnje uređenje objekta započne u julu. Kako bi ovo obdanište u budućnosti moglo da funkcioniše, treba da se registruje kao ustanova – objasnio je Jene Hajnal. Obdanište „Vackor” u Subotici funkcionisaće kao samostalno obdanište, čiji je osnivač Mađarski nacionalni savet. 

 „Prema našim planovima obdanište će pohađati stotinu dece, u prizemlju će biti dve grupe jaslica, a na spratu tri obdanišne grupe. S obzirom da imamo jednu prostranu fiskulturnu salu, uvereni smo, da ukoliko se situacija tako bude razvijala, onda ćemo prema potrebama moći dalje da ga proširujemo sa predškolskom grupom. To će se ustanoviti za nekoliko godina, i tada ćemo imati prilike  da za to obezbedimo posebnu prostoriju. Ovo će biti ogledno obdanište, jer će ovde na praksu dolaziti vaspitači sa Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku i najbolje stručnjake će, očigledno, nastojati da ubede da nastave da rade u ovoj ustanovi” rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. 


RTV PannonKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Jbs tu zgradu kad ne nadvisuje sve komsijske zgrade za sprat i potkrovlje a terasa ne dolazi do polovine ceste. Kakvi amateri…..

 2. Mészáros Róbert kaže:

  Ja kao madjar i rodjeni Subotičanin,sam apsolutno protiv toga da se u našem gradu otvori jedno jezično obdanište,škola,ili bilo kakva ustanova…
  Ako me pitate zbog čega?
  Zato što mi je dosta nacionalizma,razlikovanja na nacionalnoj osnovi,ratova i ostalih sranja…
  Da li je normalan taj čovek ko je ovo izmislio,dozvolio i sproveo u delo?
  Da li je taj neko razmišljao o posledicama?
  Ja volim to što sam madjar,volim svoju kulturu,poštujem svoje običaje,ali volim i to što imam prijatelje srbe,i što znam da čitam,i pišem,i pričam srpski!
  Moje lično mišljenje je,da ovo nije način da se bori za prava nacionalnih manjina,ovaj vid borbe više odmaže nego što pomaže!

 3. Oki kaže:

  Ovo će rezultirati novom odlivu dece mađarske nacionalne manjine.
  S obzirom da neće znati beknuti na srpskom jeziku.
  Naime ne poznavanjem jezika države gde žive neće imati mogućnost ni zaposlenja.
  Svišalo se to nekom ili ne.

 4. Ucim jezike a ne samo maternji kaže:

  Znam madzarski a nisam madzar
  To je put.

 5. Ben Hur kaže:

  Nekada su Jevreji imali svoja zabavista, skole, bolnice itd… pa opet nisu postali nacionalisti niti ih je to sprecavalo da se uklope u vecinsko drustvo i njegov jezik.

 6. Samo nastavi kaže:

  @ Ucim jezike a ne samo maternji

  Jos samo da malo bolje naucis i maternji jezik i Bog da te vidi.

 7. Odlivak kaže:

  @ Oki

  Ti si se odlio zajedno sa tvojom odlivenom decom i nije bilo problema oko jezika. Mislim da si ti poslednji covek koji moze nesto nagvazdati o odlivu tudje dece. Pre nego zines okreni se malo oko sebe.

 8. Mister No kaže:

  @ Mészáros Róbert Eszt amit leìrtá szerbül ha tudod leìrni magyarul google nélkül akkor fasza gyerek vagy.

 9. Krvat kaže:

  Sta su ta deca skrivila da ih stavljaju u geto tj zarobljene i izolovane od ostale Suboticke dece ? Da im uskracuju druzenja i radosti detinjstva sa Srbima, Hrvatma, Bunjevcima, Rusinima…….. Ne bi bilo lose da se posle otvori skola za socijalizaciju Madjarske dece u suboticko, Vojvodjansko tj Srpsko drustvo,jer ce bezati u Madjarsku a tamo ce biti pogubljeni jer ni tamo ne pripadaju.
  Inace usput ta zgrada je Pastorov i SVM doprinos u borbi za ocuvanja starog jezgra grada Subotice tj protiv gradjenja novih sterilnih zgrada.

 10. Pera kaže:

  Narod je glup kao kurac, radi protiv sebe. Čisti proizvod prljave industrije svesti.

 11. Jovan kaže:

  @ Krvat : ‘Socijalizacija u srpsko društvo’ ? Ni Srbi ne žele biti socijalizirani u srpsko društvo ,zašto bi onda bili Mađari ?

 12. Krvat kaže:

  Jovan,
  Socijalizacija u drustvo nastanjeni u granicama na ovoj geografskoj sirini i duzini.
  Da li ti je sada lakse za shvatiti Jovane ?

 13. Freelancer kaže:

  Ono što JAKO ne valja, a uzima maha sve više, jeste to naimenovanje – mađarski vrtić, srpsko zabavište, hrvatsko predškolsko pa opet “srpsko ovo”, “mađarsko ono” pa “hrvatsko nešto”, bunjevačko kolo, matica, pa veće, vijeće ovih ili onih…
  U SVESTI se tiho i polako stvara podela sa RAZORNIM posledicama…
  JEDNAKO su “krivi” ili odgovorni svi koji zatvaraju oči pred ovim, zatvarajući se u svoje getoe, plemena i sl., u sebi hraneći sulude, debilne ideje: Srbi-ovo je Srbija BRE! Mađari-ovo će biti opet Mađarska, Hrvati i ostali ne znam šta…
  Kada svi, ali SVI jednom za svagda budu shvatili – jadni smo i bedni i na ovim prostorima će zauvek, do kraja civilizacije (koji možda i nije tako daleko), živeti različiti LJUDI, različiti NARODI i samo jedni SA drugima, ne jedno pored drugog, e tada će još biti nekog smisla.
  U protivnom, sasvim zaslužno treba ISTREBLJENJE. Svih, a ne selektivno.
  Nacija NE POSTOJI. Nacija je politička, VEŠTAČKA kategorija, tvorevina. Nacionalne države NESTAJU. I treba da nestanu. Slobodno kretanje, migracije, zapošljavanja, selidbe UKIDAJU, dovode do besmisla fantazije mračnih likova koji pate za (jedno)nacionalnim državama. One su PROŠLOST. KRAJ, nema vise…
  Svako ko hoće čuvati “čistokrvnost” kao kod pasa, konja i sl. i nije ništa drugo do PSA i slicnog…

 14. debosdm kaže:

  Bez brige,uskoro cemo svi da ucimo romski,samo polako,prosetajte malo gradom i slusajte

 15. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  OPASNI ste…osnovni problem…nema dovoljno HUNGARIANSKE DECE za takvu zgradu moraju autbusima nositi os Novog sada Idosa Sentamas Zenta Feketics do Subotice da itd da se napuni i na kraju ostale HU VASPITACICE ostaju nezaposlene zbog ovog projekta!!!

 16. Oki kaže:

  @Odlivak
  Pa sam tvoj “nadimak” dovoljno govori o tebi.
  A tebi za ljubav ću odgovoriti.
  Moja deca, moja supruga, i ja zajedno sa njima, pre svega, poštujem državu u kojoj živim i radim.
  Da se razumemo, nemam razloga da volim ovu državu, ali je poštujem. Moja deca i mi(supruga i ja) govorimo jezikom koji je u upotrebi u državi gde živimo i radimo.
  Unučad idu u obdaništa gde se priča kao i na ulici, u radnji, školi, bolnici.
  A kod kuće deda sa njima neguje Srpski jezik, kao i njihovi roditelji.
  A to što si ti sam bez dece, i žene koja te ostavila, tamo daleko u Švedskoj, i dalje kupuj muzičke linije, puštaj sentiš, i plači za izgubljenim životom.

 17. Oki kaže:

  Paaa, ako je za pravdu reći nema čistokrvnih nigde na svetu, osim možda u nekim plemenima, u Amazoniji ili Africi.
  Ostalo su sve polutanci, od kojih ima zadojenih nacionalizmom u najgorem obliku.

 18. Odlivak kaže:

  @ Oki

  Ja ne znam za koga ti mene drzis i o kojoj Svedskoj trabunjas, ali ja jednostavno nisam taj. Ja se samo duboko gadim likova koji su okrenuli ledja drzavi Srbiji, zive po Austriji sretni da imaju koru hleba za sebe i decu i sada nekome sole pamet da ce se “odlivati” jer su njegov maternji jezik i kultura nepobodobni za zivot u Srbiji. Zapitaj se malo onako usput i koliko ti tvoj intelekat i opste obrazovanje to dozvoljava – gde su bili tvoji preci u vreme kada se u Subotici govorio madjarski jezik ? Ako tudja deca urade isto sto i ti sa tvojom decom, onda nije potrebno da ronis krokodilske suze nad necijom gorkom sudbinom. Ljudi napustaju Srbiju jer ne zele da zive u toj zemlji. Svi beze od Srba i Srbije kao od kuge i kolere. (zajedno sa tobom i tvojom familijom) Bilo bi ti bolje i pametnije da se malo zapitas zasto je to tako. Ako si ti sa familijom pobegao iz Srbije, onda tek oni koji nisu Srbi imaju debele razloge da napuste Srbiju.

 19. Pa da kaže:

  Posle se čudimo da nam srpska i mađarska deca pričaju na engleskom.

 20. Izlivak kaže:

  Odlivak,
  Za tvoju informaciju Madjari iz Madjarske masovno idu u zapadne drlove EU ,Hrvati takodje iz Hrvatske,Bosanci isto,itd,itd znaci i u tim zemljama vlada kuga i kolera ? Ako ne znas realno sagledavati cinjenice probleme i resenja onda bi dobro bilo da se ne javljas.

 21. Odlivak kaže:

  @ Izlivak

  Ekonomskih migracija unutar Evrope je od uvek bilo i bice. Migracije iz Srbije nisu ni slucajno samo ekonomske nego i politicke prirode. Nije nas lepi Oki otisao trbuhom za kruhom u Bec, nego je poveo i familiju cak tri generacije i nije mu ni nakraj pameti povratak u voljenu Srbiju. Najmanje Srba iz Srbije emigrira, a najvise pripadnika manjina. Nije ovde rec samo o migraciji stanovnistva nego o odvajanju svih republika koje su cinile bivsu SFRJ. Nisu oni otisli iz Jugoslavije da im dupe vidi puta, nego su pobegli od Srba i Srbije, odnosno fasistoidnog nacionalizma. Zbog toga se Srpska emigracija ne moze uporediti sa onom Madjarskom ili Hrvatskom, nego onom Arapsko – Africkom. Mene u celoj ovoj prici nervira da se neko brine zbog odlivanja Madjarske dece iz Subotice, jer navodno nece znati govoriti srpski jezik, a sam je sklonio sebe i porodicu u inostranstvo. To je ono sto je meni odvratno. Inace sto se same migracije tice neka ide svako gde mu je bolje.

 22. Oki kaže:

  @Izlivak
  Hahhha, bravo, uzeo si mi reči sa tastature.

 23. Oki kaže:

  @odlivak
  Sabolč, imaš vrlo prepoznatljiv stil pisanja i koliko god se trudio da se sakriješ iza različitih nadimaka ne ide ti.
  Ja se gadim vas koji mislite da su iznad svih.
  Posebno što samo pljujete po Srbiji i Srbima.
  Da otišao sam iz Srbije, zato što sam video priliku da zaradim za penziju.
  Uredno plaćam poreze u Srbiji za svu imovinu koju posedujemo.
  I naravno plan mi je i da se vratim i da uživam u blagodetima evropske penzije u Srbiji i da tamo trošim evriće.

 24. Odlivak kaže:

  @ Oki

  Da zaradis penziju? Ma nemoj ? U Srbiji nema penzije? Koliko imas radnog staza u Austriji i kolika ce to biti penzija i koje ces evrice sa trosis? Bojim se da bas nece biti mnogo blagodeti od takve penzije. Pogotovu jer ljudi tvoje kvalifikacije rade u niskoplateznom sektoru i uplacuju minimalni penzijski doprinos. Prema tome i penzija ce biti minimalna. Ti ne placas porez Srbiji na tvoju bedu i sirotinju zato sto si patriota, vec zato sto ako ne platis ono malo bede ode na dobos. Dakle ne placas porez iz nekakvog patriotizma vec iz golog straha. Ja nisam nikakva mnozina i ja ne pljujem ni po Srbiji ni po Srbima. Oni su sami sebe davno popljuvali i moje pljuvanje im nije potrebno. Ti si video priliku… Oni Afganistanci i Pakistanci su takodje videli priliku… Gde je tu razlika izmedju tebe i njih? Zapamti jednu stvar, nisu Madjari dosli u Srbiju, nego je Srbija dosla u Madjarsku. To mozda i nebi bilo tako strasno da je nisu za samo par decenija pretvorili u deponiju djubreta.

 25. Oki kaže:

  @odlivak
  Hahah, kad je iz Hun, Cro e onda je to ekonomska migracija.
  A kad je iz Srbije e onda je to iz političkih razloga, naravno da nema veze sa ekonomskom migracijom, nema veze što je u Srbiji devastirana ekonomija još iz vremena Milke Planinc, što smo trpeli ratna dešavanja +- 10 god, sankcije, što pretrpismo bombardovanje od strane Nato, čak nisu ni gađali samo vojne ciljeve, gađali su rafinerije, elektro postrojenja i mrežu, razbacivali radioaktivni materijal širom Srbije.
  Što se tiče raspada SFRJ, velika su obećanja bila za sve republike, jedino su Slovenci “dobro prošli”.
  Zašto je ta država smetala?
  To je već pitanje za “zapadni svet”
  Naravno od tebe ni ne očekujem da ćeš se složiti već ćeš kao ozlojeđeni auslender koji nema kome da se vrati tvrditi da je samo tvoj ugao sagledavanja dešavanja, jedini ispravan.
  Laku noć, Nađ Sabolč.

 26. Mister No kaže:

  Napisaću nešto šta nema veze sa gornjim naslovom,ali vidim da ljudi više pišu o pečalbi nego o mađarskom obdaništu. Sistem naše zemlje je generalno nesiguran. Odlaze iz zemlje Srbi i oni koji to nisu,zbog loše ekonomske situacije. Sve će dobiti drugu konotaciju (jezičku,političku,nacionalnu ) kad nacija bude ekonomski ojačala,daj boże uskoro. Nije loše znati više jezika ( za svaki slučaj )dok čekamo da ‘ekonomski tigar ‘bude u druśtvu sa stabilnim,sigurnim zemljama.

 27. Mészáros Róbert kaže:

  @Mister No

  Pošto me je gospodin isprozivao,da na madjarskom ne znam napisati svoj komentar bez google transleta,morao sam mu dokazati da i madjari znaju da razmišljaju u interesu društva!
  Ezt amit leirtam a hozzászólásomban szerb nyelven,természetessen letudom irni magyar nyelven is,és nem azért mert fasza gyerek vagyok,hanem azért mert magyar vagyok,aki magyar nyelven fejezte az iskolát magyar nyelven komunikál…
  Ha nem érti a lényegét annak hogy miért ellenzem az egynyelvű oktatási intézmény létrehozását,akkor kérem gondolkodjon el azon hogy milyen következményekkel fog járni a vajdasági magyar közöség számára az ha a magyar gyerekek nem tanulják meg a szerb nyelvet!
  Tömeges elvándorlás lesz a vége,és nem lesz majd aki a magyar ovodába járjon!
  Tisztelettel,
  Mészáros Róbert

 28. Mister No kaže:

  @ Mészáros Róbert Csak annyit akartam mondani hogy jó tudni a két nyelvet,magyar nyelvű oktatás Szerbiában külön téma. Látom tudod a két nyelvet,szóva fasza gyerek vagy. Szerintem mindenki bir választani melyik nyelven fog tanulni,ha rossz választás miat nem bir beileszkedni a társadalomba,az már az ő gondja. /
  Gospodin Mészáros zna srpski i mađarski jezik,šta je prednost u višenacionalnoj sredini. Robert spominje interes društva ,šta lepo zvuči. Međutim,u praksi svako gleda svoj interes i interes svoje porodice,śta je normalno . Navešću nekoliko primera,nadam se adekvatno. Imam rođaka Mađara koji se školovao na mađarskom ali ga je egziszencija motivisala da usavrši srpski jezik. Ja sam se školovao na srpskom (srpsko-hrvatskom )jeziku,ali posao me motiviše da učim mađarski jezik. Poznajem Bosanca koji je naučio mađarski jezik dovoljno da radi posao vozača kamiona u Mađarskoj. Nije lako (gotovo nemoguće ) znati dobro dva ili tri jezika iz različitih jezičkih grupa. Da li je mađarskom detetu bolje školovati se na državnom ili jeziku svoje nacije ? Odgovor na ovo pitanje nije lak,radi se o dva puta koji vode u različitim pravcima.

 29. Subot'čan kaže:

  Mister No
  vi ste dali do sad najrazumniji komentar. Ništa nije crno belo.
  Jako mi je žao kad Subotičani odlaze, posebno moja generacija. Ima istine u tome da nije samo ekonomski interes. Ljudi hoće da žive u uređenom društvu. Znam ih koji su ovde imali dobar posao i prihode a ipak su otišli.
  Srbija sigurno nije najgore mesto na svetu ali zaostaje za Mađarskom. Sada vidim da i Hrvati odmiču. To ne znači da je sve tamo bolje. Vi Subotičani u Mađarskoj najbolje znate šta je gde kvalitetnije. Ja često slušam neke usporedbe od ljudi koji žive preko. Ovde nema mesta za sve te priče mada ima iznenađujućih momenata.

 30. Sliv kaže:

  Odlivak,
  Koliko ti je komentar glup,pun mrznje i bez i jedne cinjenice.Po tvom vise je otislo Madjara nego Srba iz Srbije.Pa ti treba Nobelovu nagradu za glupost da dobijes.Znaci ako imas 5 mil Srba i 100 ili 30o k Madjara i ako ih je napustilo npr 10% Srb po tvom ?

 31. amacak kaže:

  “Nije lako (gotovo nemoguće ) znati dobro dva ili tri jezika iz različitih jezičkih grupa.”

  nije lako ali je moguće ako se počne u ranom detinjstvu i na pravi način.

  jevreji pre rata su po istočnoj evropi često znali i jidiš i bar jedan jezik sredine. nemci i druge nacionalnosti u vojvodini. danas je navodno to norma u švajcarskoj.

 32. Mister No kaže:

  @ Subot’čan
  Imate pravo,nije sve crno i belo. Ne znam śta da Vam każem,teško je biti pametan. Mnogima je u Subotici bolje nego meni u Mađarskoj. Mađarska kao EU zemlja ne może da se poredi sa Slovenijom a kamoli sa Nemačkom,da se ne lażemo. Međutim,ovdašnji sistem je za solidnu nijansu sigurniji nego onaj kod kuće. Nije mene politika naterala u pečalbu . Ja sam iz mešovite priče ( magyar-Hrvat). Međutim,radio sam lepe poslove i sa članovima ,,Subotičkog četničkog odreda Jovan Nenad Crni”,uje i Čede je povezao biznis. U Mađarskoj je lakše naći posao nego kod kuće,to je najvažnija motivacija. Ovde daju šansu svima koji mogu da stoje na nogama,bez obzira na godine . Nije loše znati više jezika svakako,a kamoli u nesigurnim vremenima. Navešću primer za ovu tezu,adekvatan nadam se. Radio sam sa Srbinom sa Palića koji zna Mađarski. Dečko dobija dodatak na platu 50 000 HUF zbog prevođenja ( Srbima prevodi ). Navešću još jedan primer kako vidim razliku između dva sistema. Sreo sam drugara u Subotici,pre tri godine. Pitao me kako vidim razliku između dva sistema. Rekao sam mu da u Mađarskoj ne mogu da zamislim pojavu nekih fantoma koji bi izazvali građanski rat ili sličnu frku preko noći,kod kuće da. Bio sam u pravu nażalost,ispravite me ako grešim. Hapšenje grupe Velje Nevolje i uvid u njihove delatnosti potvrđuju moje teze ,możda grešim.

 33. Odlivak kaže:

  @ Sliv

  Uopste nije vazno ko i zasto odlazi i u kojem procentu. Diskutovati sa nekim i replicirati po sistemu istrgnutih recenica iz konteksta je kontraproduktivno. Ovde je jednostavno rec da jedan tvrdi da ce Madjarska deca ako budu imala kontakt sa svojom kulturom i jezikom ostati u Srbiji bez posla i morati posao traziti u inostranstvu. Ujedno i izrazava svoju zabrinutost zbog toga. Pri tome je rec o coveku koji je odveo tri generacije svoje porodice u inostranstvo, tamo glumata velikog Srbina, a deca i unuci su mu se odavno ponemcili po Austriji. Znanje srpskog jezika im u tome nije nikakva prepreka. Cela prica je proizasla iz njegove fasitoidne price da onaj ko ne zna srpski jezik za njega nema mesta ni posla u Srbiji, i da ce biti prinudjen da se iseli u inostranstvo. Eto to je cela prica. Nije tragedija u njegovoj licnoj zatucanosti i nedopuvanosti, nego u tome sto jos mnogo takvih likova misli na isti nacin kao on.Posle se svi zajedno cude da imaju drustveni staus takav kakav imaju.

 34. Krvat kaže:

  Odlivak,
  Pa sta je tu cudno da neko ko ne zna jezik u Srbiji napusta Srbiju ?
  Ako Madjar ne nauci Srpski,normalno da mu je jako tesko da se snalazi u Srbiji, a da ne kazem za zanimanja gde je u kontaktu sa stanovnistvom pa jos bez znanja jezika.S druge strane pored mu je drzava,Madjarska ciji jezik zna i razume pa ga priziva i normalno da mu je lakse da ode i da se tamo snadje.Na stranu sto je i tamo stranac i nelagodno mu je jer nije tamo rodjen,ali poznaje jezik sredine i lakse se snalazi.Ne radi se tu o nacionalizmu,nego su dovedeni u takvu situaciju.S druge strane Pastor,Kasza i drugi stari Madjari su primeri kako se lako mozes snaci i iskoriscavati dva sistema zahvaljujuci znanju oba jezika.

 35. Mister No kaže:

  @ Krvat
  Mudro zboriš,Kasza i njegov dream team su dobar primer za uspešno balansiranje između dve prestonice,zahvaljujući znanju oba jezika. Navešću istinit događaj od prošle godine. Priča je prosečna ali ne šteti,šta ne śteti to koristi. Boravio sam u mađarskom pansionu sa radnim kolegama,od nas petoro samo sam ja znao mađarski jezik. Dobili smo poslovnu ponudu od preduzetnika Srbina iz Budimpešte. Poslali smo fotografije ličnih dokumenata. Ja sam bio odbijen zbog mađarskih papira,šta mi je smrdilo na prevaru. Savetovao sam cimerima Srbima da budu oprezni,rekli su mi da Srbin Srbina neće prevariti. Brat Srbin je došao kombijem po cimere,vratili su se plačući nakon nekoliko dana. Prevarant je mene odbio jer je skontao da znam mađarski,śta nije dobro za njega. Prevarant regrutuje isključivo Srbe od Beograda pa niže,jer je mala šansa da znaju mađarski jezik,pogodni za k….e . Vojvođanske Srbe ne regrutuje, jer mnogo vojvođanskih Srba zna mađarski.

 36. Oki kaže:

  Jbt, koliko si naporan sa izvrćanjem činjenica.
  Ono što sam napisao u svom prvom komentaru je suština problema koji će nastati iz jedno-jezičkog obrazovanja.
  A nikako se ne može smatrati fašistoidnim nacizmom, osim u očima jednog fašistoidnog naciste.
  Ti samo gledaš u drugima ono što vidiš kad se pogledaš u ogledalu.
  A boli te što znam ko si.

 37. Oki kaže:

  Da, imat ću i srpsku penziju, imam i tamo 20 god. staža, od tog kao privatnik 11 god.
  A sad možda je za tebe malo imati kuću na selu, i u gradu u jednom dvorištu 3 stana. Plus nešto zemlje.Nama je to sasvim dosta.
  Moje bogatstvo su naša deca, naša unučad, i to što se i posle 30 godina zajedno budimo sa suprugom.
  Ako je i minimalna penzija u Austriji to bi značilo oko 900e po trenutnim standardima, malo li je za Srbiju, pa još i od supruge.
  Kome guzica nije zinula na granici za velikim novcima k’o tebi njemu je dosta.
  Samo zeznuo te Bambalić.

 38. BONA FIDE kaže:

  Nije to mađarsko obdanište. To je srpsko obdanište u Srbiji namenjeno za decu sa mađarskim govorom.

 39. YU kaže:

  NAŽALOST POZNAJEM DECU KOJA IDU U MAĐARSKU ŠKOLU I NEZNAJU DA SASTAVE REČENICU NA SRPSKOHRVATSKOM. SVE OVO JE TUŽNO.
  DECA ĆE RASTI JEDNI PORED DRUGI A NE JEDNO SA DRUGIMA. NAŠA GENERACIJA JE IŠLA U ISTU ŠKOLU S TIM DA SU POSTOJALI RAZREDI U KOJIMA SE NASTAVA ODVIJALA NA MAĐARSKOM JEZIKU, ZAŠTO NEMOŽE TO I DANAS? PA NEMOŽE, KAD NEKO DRŽI PRSTE U MEDU OD INVESTICIJA
  I SA OVE I SA ONE STRANE.

OSTAVITE KOMENTAR

12 + = 19