Dobrodošli u Srbiju – s osmehom

 Rasim Ljajić ozvaničio je juče, podelom flajera putnicima na graničnom prelazu Horgoš, početak kampanje "Dobrodošli u Srbiju – osmeh gostoprimstva".

 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija je rekao da očekuje da će ove godine prihod od turizma u Srbiji nadmašiti prošlogodišnji rekordni, koji je iznosio više od milijardu dolara.

osmeh gostroprimstva

Po njegovim rečima, kampanja "Dobrodošli u Srbiju – osmeh gostoprimstva" trajaće tokom cele sezone na naplatnim rampama na svim međunarodnim koridorima u Srbiji, sa ciljem promocije turističkih destinacija na koridorima kroz Srbiju.

 

Ljajić je napomenuo da je prošle godine ušlo oko dva miliona putničkih vozila sa 5,5 miliona putnika, što je za osam odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

 

Ministar je takođe istakao da se iz godine u godinu povećava i broj turista u Srbiji, a da je prošla godina bila rekordna po pitanju prihoda, sa milijardu i 52 miliona dolara, što je za 50 puta više nego 2000. godine, kada je taj prihod iznosio 20 miliona dolara.

 

"Želimo da turizam pozicioniramo kao značajnu privrednu granu u Srbiji, što do sada nije bio slučaj, a to podrazumeva iskorišćavanje svih turističkih potencijala, da turizam dobije značajno mesto u ekonomskoj politici zemlje i da moramo mnogo više da ulažemo u razvoj infrastrukture, što je preduslov za ukupan razvoj i turizma", rekao je Ljajić.

 

On je dodao da je u prvim mesecima ove godine registrovan blagi porast broja turista, za 2,2 odsto, ali da je registrovan značajan porast inostranih turista (15 odsto) dok je broj domaćih turista smanjen za 5,6 odsto, što je po njegovom mišljenju posledica poplava i situacije nastale zbog elementarne nepogode koja je pogodila Srbiju.

 

"Očekujemo da će ove godine prihod od turizma biti i veći od ovog rekordnog iz 2013. godine. Turizam se pokazao kao vrlo žilava i fleksibilna privredna grana koji je odolevao i u uslovima globalne ekonomske, pa i kod nas finansijske krize i verujem da će ove godine taj prihod biti još i veći nego što je bio u prethodnoj godini", rekao je Ljajić.

 

Promoter kampanje "Dobrodošli u Srbiju – osmeh gostoprimstva" je glumac Nenad Okanović, koji je istakao da građani Srbije prvo treba da upoznaju svoju zemlju i preporučio je školama da ne organizuju ekskurzije u inostranstvu, već da prvo obidju sve lepote svoje zemlje, koje će tako na najbolji način preneti drugima.

 

U akciji su učestvovali predstavnici Turističke organizacije grada Subotica, sa ciljem da putnike koji prelaze preko Horgoša upoznaju sa mogućnošću odmora na samo 15 kilometara od granice, gde mogu da upoznaju i lepote Subotice i Palića, kako bi ponovo došli na duži period.

osmeh gostroprimstva2

Tanjug, B92

Foto: TOSKOMENTARI

 1. Nebitno kaže:

  Gospodo političari! Džaba se uvlačite u dupe strancima sa sve "osmehom gostoprimstva", i vi i vaši silni prethodnici potrudili ste se da se o Srbiji već sve zna. Zaboravljate poslovicu da se dobar glas daleko čuje a loš još dalje!

  Ili kako kaže Pantelija Topalović: "ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti."

 2. Usputachni kaže:

  A blago teleci osmeh nadrndanih policajaca na granicnom prelazu ce upotpuniti vasu viziju o gostoprimstvu. I naravno vozila koja pored dugih kolona na granici i gomile stranaca prolaze u traci za diplomate(a to nisu),rukuju se sa poznanikom(carina,policija ili i jedni i drugi) i nestaju u masi vozila. Welcome to Serbia,country without respect & shame.

 3. Pametnjaković kaže:

  Nije to baš bilo u skorije vreme, retko idem u Mađarsku, ali predprošli put zaustavljam svoje vozilo pored bodice za proveru dokumenata na našoj srpskoj izlaznoj strani prema Mađarskoj, pružam pasoš našoj policajki na uvid i učtivo joj kažem DOBAR DAN.

  Ona me je prekorno pogledala što sam se usudio otvoriti svoja usta i pozdraviti je, uzela je i pregledala pasoš, vratila, da ne kažem skoro bacila pasoš nazad i sa nekom mržnjom mi reče :          A ŠTA TO IMA TAKO DOBROG U OVOM DANU ???

  Sad ne kažem, nije uvek to tako i nije svaki takav, ali je ovaj događaj u meni ostavio neku gorčinu. 

 4. Nebitno kaže:

   

  Pametnjaković:

  Ona me je prekorno pogledala što sam se usudio otvoriti svoja usta i pozdraviti je, uzela je i pregledala pasoš, vratila, da ne kažem skoro bacila pasoš nazad i sa nekom mržnjom mi reče :          A ŠTA TO IMA TAKO DOBROG U OVOM DANU ???

   

   

  Za nju naročito ima: zaposlena je u DRŽAVNOJ službi, ima ZAGARANTOVANO radno mesto, platu koja će SIGURNO biti isplaćena, ima NESUMLJIVO plaćene SVE doprinose. Ali, ona to NE ZNA da ceni! To bi trebalo NAJURITI pa dovesti nekog drugog! Ali, ko to da učini? Pretpostavljeni koji je isti kao ona jer da nije ona ne bi bila tu gde jeste? Ministar koji ima lažni doktorat i nadimak Slina?

OSTAVITE KOMENTAR