Dodatnih 2 000 000 kuna za izgradnju „Hrvatske kuće“ u Subotici

Vlada Republike Hrvatske podržala dalju izgradnju „Hrvatske kuće“ i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice

Na 70. sednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 22. jula, jednoglasno je usvojen Zaključak kojim se odobrava dodatnih 2 000 000 kuna za izgradnju „Hrvatske kuće“ u Subotici i kadrovsko osnaživanje hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Sredstva će biti prebačena posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (SDU), koji takođe pruža snažnu podršku ovom kapitalnom projektu hrvatske zajednice. Time je osiguran nastavak započetih radova na objektu u kojem će se nalaziti dve krovne ustanove Hrvata u Republici Srbiji.

Zahvaljujući potpori SDU-a, u maju 2018. godine, u vreme III. saziva Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine (NSHNM), kupljeno je građevinsko zemljište pored postojećeg zdanja u kojem se trenutno nalazi sedište dveju hrvatskih ustanova (NSHNM i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) i stavljeno na raspolaganje hrvatskoj zajednici za buduće potrebe.

Aktuelni IV. saziv NSHNM-a odlučuje na spomenutom zemljištu izgraditi objekat u kojem će se nalaziti ključne ustanove hrvatskog naroda u Republici Srbiji: NIU „Hrvatska riječ“ (koji trenutno nema sopstveni prostor) i NSHNM, a sa starim objektom činiće jedinstvenu celinu. Ovaj kapitalni projekat hrvatske zajednice u Republici Srbiji, prvi koji sa pozamašnim iznosom u celosti finansira Vlada Republike Hrvatske, spada među prioritetne ciljeve NSHNM-a predviđene u izbornoj platformi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini „HRvati ZAjedno“ koja je na poslednjem sazivu NSHNM-a odnela uverljivu pobedu.

U oktobru 2020. godine sekretar SDU-a Zvonko Milas i predsednica NSHNM-a Jasna Vojnić potpisuju prvi ugovor kojim Republika Hrvatska preuzima odgovornost finansiranja projektno-tehničke dokumentacije i I. faze izgradnje „Hrvatske kuće“. Tada je osigurano 1 300 000 kuna za izvođenje radova koji obuhvataju gradnju podruma i prvog sprata. Simboličan početak izgradnje obeležen je, 28. aprila ove godine, svečanim polaganjem kamena temeljca komu su prisustvovali Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske i izaslanik predsednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, i državni sekretar Zvonko Milas. Stvarni početak radova usledio je nakon nekoliko dana, a trenutno je u izgradnji podrumski deo.

Poslednjim Zaključkom Vlade Republike Hrvatske osigurana su sredstva za neometani i kontinuirani nastavak izgradnje objekta pa se očekuje da spoljni građevinski radovi budu završeni do kraja godine.

„Lepo je gledati kako od tri kamena nastaje ploča, kako na čvrstim temeljima raste zgrada i kako se skrb naše matične države diže u visine. Četiri otvorena gradilišta u hrvatskoj zajednici – u Petrovaradinu, Beogradu, Bačkom Monoštoru i Subotici – nisu nastala sama od sebe, već su posledica našeg planskog i predanog delovanja. Verujem da će oni za kratko vreme biti ispunjeni i sadržajima i ljudima. Tim ćemo izazovima i nadalje biti posvećeni.“, izjavila je predsednica NSHNM-a Jasna Vojnić.



KOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  Podrška dalje izgradnje=Još ponešto da se sredi kod Žige na ranču, da bude još krasniji i raskošniji.
  Kadrovsko osnaživanje=Još neko od od Jasnine obitelji zaposlen u HNV.

 2. jezem ti kaže:

  Sve je to OK,ali smilujte se i buđavim Bunjevcima pa im dajte makar komad podruma da ne moraju više bit podstanari kod srpski popova.

 3. Rmpek kaže:

  O pa super!-Tome izabrn za precednika i oma stigli novci. to je protekcija garant al ajd. (Mala šala) E sad neznam ..šta će mo mi glasačko tijelo DSHV-a dobiti od svega ovoga?Mošte nam kast el nacrtat ..Oće mol dobit slobodne sobe? sale brezplatno? Ono ako se pravu:krštenja, mise i tako to.

 4. Geza kaže:

  Za te novce ce pisat u zlatne Wc solje

 5. Bunjevac kaže:

  jezem ti-Bolje biti podstanar kod braće Srba(pa i sa SPC),nego sa decoubicama i koljačima,fala lipo.

 6. Croat kaže:

  mene i dalje zanima kako ce to da izgleda i koju ce funkciju da ima. da li ce da zivi ili ce bit dve skupstine i fajront! Ja bi licno voleo da se radi na obrazovanju dece i ne samo u nacionalno folklornom smislu nego gde drzavne skole skripe nacionalni savet pogura. Muzika sve vrste , strani jezici, sport….

 7. jezem ti kaže:

  vidi javio se i jedan buđavi Bunjevac…..

 8. Croat kaže:

  jezem ti , to nije bunjevac, to je placeni provokator.

 9. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  “jezem ti-Bolje biti podstanar kod braće Srba(pa i sa SPC),nego sa decoubicama i koljačima,fala lipo.”
  Ku Bunjevac nesmiš ovako divaniti i nikog al baš nikog nazivat dicoubicom. Srbi jesu naša braća i nemoj fantazirati.

 10. Hrvat kaže:

  @Bunjevac

  Pa da, bolje je biti sa onima kojima su koljaci i kasapi poput Velje Belivuka prijatelji i pomagaci.

 11. Fuck haus kaže:

  Da .kad ce srpska kuca u hrvatskoj??????

 12. Gligorije kaže:

  Fuck haus
  Bice verovatno cim Srbija da pare Srbima pardon predstavnicima Srba, da izgrade Srpsku kucu. Kao sto je i Hrvatska dala predstavnicima Hrvata da izgrade kucu….
  Ni Srbi ni Hrvati ni vamo ni tamo obican narod nema nista od toga. Samo jos neko zaludjivanje obicnog naroda….

 13. Bunjevac kaže:

  Subotica-Sombor-Baja -Ako si učio istoriju,znaš ili si neuk da su Hrvati jedini imali logore za decu! Tito i komuniste su zabranili 14.msja 1945.godine Bunjevce i Šokce i pretvorili u nešto što nismo,Hrvate.Meni i Bunjevcima su Srbi braća i Srbija matična država.Hrvati i katolička crkva,veliki bunjevački neprijatelj, na žalost,ali tako je.

 14. Joso kaže:

  Štaaaaa????I katolička crkva je neprijatelj Bunjevaca?A koje su onda vire Bunjevci ako ne katoličke?

 15. Jos jedan ijekavcanin kaže:

  @Fuck haus

  U vladi RH, Srbin Pupovac i njegova stranka su jedan od stupova vlade. Kod tebe u Srbijanskoj vlasti, stup vlade pak je Velja Bijelivuk i njegovi monstrumi koji se tam kod Srbeka “navijaci” nazivaju.

 16. Bunjevac kaže:

  Joso-Bunjevci jesu katolici,a vrlo verovatno da su to postali,pošto su prešli iz pravoslavne u katoličku viru No,baš zato što su bile mise na bunjevackom,više ne,što se katolička crkva slaže sa pohrvacivanjem Bunjevaca i bavi se politikom.Ponavljam još jednom,zato je katolička crkva zlo za Bunjevce!!!

 17. Joso kaže:

  @Bunjevac,poznata su mi ta baljezganja da su Bunjevci “pokatoličeni” iz pravoslavlja.Takve tvrdnje proizilaze iz bolesnog umovanja “nebeskih istoričara” i spadaju u kolektivnu psihopatologiju najteže kategorije,slično kao o Kosovu kao “svetoj srpskoj zemlji”,”Srpskom Jerusalimu”…Iz takvih umova proizišlo je da je “sveta srpska zemlja# svetija od stvarne Svete Zemlje,a “srpski Jerusalim” svetiji od onog u kome je boravio Isus itd….Ordinarne budalaštine prenesene na bačke Hrvate

 18. Stipan kaže:

  Čestitke Žigi i partnerki na uspešnom vaćarenju Hrvatske isisavanje novaca iz nje i onda usisavanju u rodbinsko zapošljavanje i vaćarenje u zna se čije džepiće. Svaka čast!

 19. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  @BUNJEVAC-Vid Ti njeg.ŠKIREEEEE!!!-sram da Te bidne . Ovo pod navodnicima je deo Tvog komentara i nemoj nikad više pristavljat se onim što nisi a još manje tirat klinca s’kime ko je od Tebe svitlosnim godinama pametniji i škulovaniji a za razliku od Tebe i bolji poznavalac kako istorije tako i trenutni prilika. Pa da Te samo podsitim da ustaše jesu imale logore i bili i ostali zlo isto ku i četnici koji su nasrid Ivanjice podignili spomenik ratnim zločincu koji je “rehabilitovan” dok već Crna Gora taku stvar ku normalna država nije dozvolila te je uklonjena bista egzekutoru Račiću. Hrvati u Hrvatskoj jesu bisni i mrze odvajkad čak i “poglavnikove” Bunjevce al znaj da je ovaj zadnji rat devedeseti vođen na njevoj na Hrvackoj teritoriji ne na našoj i da taj svit zna šta je prošo za četri godine rata. JNA vojnici njim nisu činili zla al kojkaki :pilići,orlići i tigrići svakako jesu i ne samo Hrvatima nego ku pravi zločinci čak su maltretiralii svoj narod. Jel znaš da je deo izbeglica tužijo pojedince iz vlasti? pa naravno neznaš. Da tuženi su pojedinci od strane Srba koji su pobigli vamo da se ne kolju sa svojim komšjama, al ji je Slobina milicija vaćala po “Zlatnoj kapi” “Trokaderu” i drugim mijanama i nasilno ji vraćala natrag na front i to ne da pucadu neg da kopadu jame za mrtve iste vućaje u jame i da drću prid čovikom Žitorađanke. Inače ovo je Tvoj tekst i aj nauči divanit kako triba i onda sidni prid varošku kuću i rani golubove.”Bunjevac30. 07. 2021. u 23:43
  Joso-Bunjevci jesu katolici,a vrlo verovatno da su to postali,pošto su prešli iz pravoslavne u katoličku viru”

OSTAVITE KOMENTAR

27 + = 35