Dok je nade nije teško

Nikola Bujić (19), iz Subotice, bori se sam za očev život i svoju budućnost. Uprkos oskudici i brizi o bolesnom ocu, uspeo da upiše dva fakulteta pišu danjašnje Novosti.

.

Za 19 godina koliko ima, život je Nikoli Bujiću, iz Subotice, postavio previše prepreka. Imao je samo dve godine kada ga je napustila majka, onda ga je ratni vihor oterao sa ognjišta i iz Erduta doveo na sever Bačke. Nedavno mu je umrla baka, a otac Nenad, inženjer ratarstva, teško se razboleo, pa on i Nikola žive od 4.700 dinara, koliko iznosi njegova invalidska penzija..
 

foto: novosti

.

I za tri života je mnogo, a ne za jednog tinejdžera. Ali Nikola je veliki borac. On ne posustaje. U trošnoj kući, koja preti da se uruši, u oskudici, sa optimizmom i snagom zrelog čoveka bori se da spase očev i svoj život. Tako je ovaj inteligentni mladić toplog, smirenog pogleda rukama uspeo da se upiše čak na dva dva fakulteta.
.

Dobio je indeks Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, gde je sa 94 boda bio treći na listi, a potom i Građevinskog u Subotici. Nije baš Nikola želeo da studira oba, ali snovi da će postati inženjer ekologije i energetike pali su u vodu, kada je video da za njega nema mesta u novosadskim studentskim domovima, a o privatnom smeštaju nije mogao ni da sanja. Zato je naknadno na građevini polagao prijemni iz matematike, od koje je, kako uz osmeh kaže, uvek bežao, i upisao se na budžet.

..

– Samo za polaganje prijemnog i upis na tehnologiju trebalo nam je više od šest hiljada dinara i to su mi komšije sakupile – sležući ramenima priča Nikola. Ali morao je da odustane. Zbog besparice, a nije mogao ni bolesnog oca da ostavi samog, kaže, i sa ponosom dodaje da je prve kolokvijume na građevini položio sa zavidnim rezultatima. – Uprava Građevinskog fakulteta imala je obzira prema nama i oslobodila me plaćanja upisnine. Konkurisao sam za gradsku stipendiju, pa ćemo videti kako će dalje biti.

.

Do tada na fakultet, koji je od kuće u naselju Mali Radanovac, udaljen čak šest kilometara, novopečeni student svaki dan ide peške. Mesečna karta za gradski autobus, koja košta 1.300 dinara, preveliki je izdatak za kućni budžet koji ne pokriva čak ni ono najosnovnije.

.

– Nije mi teško zbog mene, sat vremena mi treba u jednom pravcu. Jedino se bojim da tati nekad ne bude loše, a ja ne stignem na vreme da mu pomognem – strahuje Nikola.

.

U mladom Nikolinom životu svega je manjkalo, sem, onog najvažnijeg – ljubavi oca i pokojne bake Ane. Zbog te ljubavi Nikola je bogat i lakše podnosi i oskudicu i to što ne živi poput svojih vršnjaka.

. .

– Ne izlazim u grad. Nemam lepu odeću, a to se podrazumeva. Nemam ni novca za provod – mirno konstatuje Nikola. Zreo je on mladić, ali ga još uvek peku okrutne dečje opaske što je u školu odlazio u istim, uvek čistim, farmerkama i duksu. – Baka mi je svako jutro kupovala kiflu, nije imala za više, ali to je meni bilo nešto najmilije. Često su me oholo ismevali zbog toga što ne jedem nešto drugo. Bolele su te reči više nego batine…

.

I pored svih rana koje mu je život zadao, Nikola hrabro korača dalje. Biće bolje, veruje. Tu su dobri ljudi koji često pomognu, a najvažnije je da mu tata bude dobro.

.

– Nikome na svetu ne želim da doživi da ga dete prati na operaciju tumora u metastazi – stežući ruku sinu priča Nenad. – Nisam tada osećao strah od smrti, već žal da ga ostavim samog u ovakvim uslovima i da ne vidim u kakvog će čoveka izrasti. Koliko me je samo puta spasao, izvukao iz depresije, pomogao mi da prebrodim najteži oporavak, od novca koji dobije za školu odvaja meni za lekove i analize… – zagrcnuo se Nenad. Pomešali su se u očevim rečima bol, ponos i neizmerna ljubav.

.

DUGOVE BRIŠE DOBROTA

.

U više navrata Bujićima su na vrata zakucale ekipe Vodovoda i Elektrodistribucije da zbog velikih dugova iseku struju i vodu. – Mnogo puta su prolongirali izvršenje, a sada odobrili da plaćamo dug na rate – kaže Nenad. Uz pomoć dobrih ljudi, pre svega Olega Kukolja, koji je izdvojio 100.000 dinara da Nikoli olakša polazak na fakultet, nabavili su drva za zimu. Manji „smederevc“ greje jednu prostoriju. U Nikolinoj nedostaje i peć. Ali, siguran je Nikola – biće bolje. Potrudiće se on.

.

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  RESPECT !

 2. Svaka čast kaže:

  Nenade, već možete videti da ste sina izveli na pravi put. Put ovekovečen ljudskošću, neotuđenosti, zahvalnosti i ljubavi. Takvih je retko u ovom vremenu i ovoj zemlji… Možda ne možemo da pomognemo drugačije, ali osetim potrebu da vam da podršku!

 3. Iby P. kaže:

  Suboticani pomozite ovom decku. Znam da ce mnogi od Vas reci (Isto sto su rekli i u  temi nesretnih izbeglica pre par dana) da ni oni nemaju, da ni njima niko ne daje nista, da ni njima nije nikad  niko pomogao i sl. Ali stavite ruku na srce, uvek se nadje za koje pivo, kutiju cigareta, za neku zurku. Verovatno nije svako u mogucnosti da materijalno pomogne, ali uvek se nadje nesto u kuci sto se vise ne koristi, sto  nekom netreba, odeca, obuca koja je izasla iz mode, komad nekog namestaja predmeti domacinstva, mozda neki gradjevinski materijal i milion drugih  stvari. Umesto da ih bacite ponudite ovoj porodici. Ubedjena sam da ako im to nije nuzno nece prihvatiti, ali ako im zaista treba bice Vise nego zahvalni i sigurna sam  da cete u njima naci novog i iskrenog prijatelja koji ce uvek biti tamo kada Vama pomoc bude potrebna.  Onom ko nema i 1 dinar puno znaci! Nikola nije jedan od onih koji ide po zurkama, svrlja grafite po zidovima kuca i javnih objekata, nego decko koji se edukuje i bori sa nepobedivim.

  Ko moze neka se odrekne tog jednog piva, i taj iznos ponudi ovoj porodici. Ako otvorite racun, ili mi dostavite adresu porodice ja sam voljna da im pomognem – pomozite i Vi. Nikada neznate kada cete se razboleti, kada ce se neko od Vasih najblizih naci i slicnoj situaciji – i tada ce Vam i najmanja pomoc znaciti ceo svet.

 4. nn kaže:

  Svaka čast, u današnje vreme je retkost čuti za ovakvog pametnog i valjanog momka!! Mnogi roditelji bi se rado menjali sa Nenadom! Njegov sin će izrasti u pravu osobu i biti upravo onakav kakvim bi svi mi voleli da naša deca budu jednog dana!! Možda ovu vest pročita jedan od onih tata čija su dečica stah i trepet našeg grada; mislim na dragu dečicu punu para al operisanu od pameti; pa mislim da bi možda oni odvojili neka sredstva i stipendirali ovo dete. Bio bi to možda dobar način da na neki način isprave grešku koju su načinili kada su mislili da je visina džeparca merilo ljubavi prema njihovim monstumićima!! Dakle Subotički tajkuni sad možete da olakšate svoju savest NAPRED OTVARAJTE NOVČANIKE PO PRVI PUT ZA DOBRU STVAR!!!!!!!!!!

 5. Frančeska kaže:

  Ja ovim putem pozivam redakciju Yu eco televizije da snime prilog o ovoj porodici i emituju u nekoj od gledanijih emisija. Pozivam i direktora Elektrodistribucije Subotica kao i Vodovoda da pomognu ovoj porodici.

 6. Bilo nekad kaže:

  Frančeska:

  …. Pozivam i direktora Elektrodistribucije Subotica kao i Vodovoda da pomognu ovoj porodici….

  Subotica-trans ste zaboravili, draga sugrađanko. Besplatna autobuska karta bi itekako dobro došla….

 7. cika pera kaže:

  molim redakciju da ostavi kontakt da se nekako pomogne to mladom momku i njegovom ocu.

 8. Iby P. kaže:

  Super, sto vise ideja o tome kako bi razne organizacije i pojedinci naravno, mogli da pomognu, ako ne finansijski onda u odredjenim sredstsredstvima, povlasticama, olaksicama itd . Ne bi doslo do zloupotrebe – jer besplatnu autobusku kartu ce koristiti Nikola – moze se izdati na njegovo ime i niko drugi ga nemoze koristiti . Oslobadjanje od placanja upisnine bio je zaista lep gest od strane Uprava Građevinskog fakulteta. Nadajmo se da ce se i grad Subotica potruditi da dodelom stipendije pomogne Nikoli. Realno gledajuci jedana dobar gradjevinac ce uvek trebati gradu tj. urbanistima, Zavodu za zastitu spomenika itd,itd.

  Posto mu je otac bolestan, treba pogledati mogucnost dobijanja pomoci “Za tudju negu”!!! Sigurno ima nekog ko bi mu mogao pomoci u ostvarenju toga. Suboticani ako je neko u SIZ-u za penzijsko invalidsko ili Centru za socijalni rad evo prilike da pomognete! – Znaci mozese pomoci i bez toga da se vadi iz svog dzepa

  Sigurna sam da ima puno Suboticana koji prate ovaj forum i koji su u takvoj poziji da mogu pomoci, a isto tako i puno pojedinaca koji sa svojim doprinosom – mogu olaksati „muke“ ovog mladica. I jednom roditelju koji je iskusan je tesko brinuti o zdravom detetu i izvesti ga na put – onda mozete zamisliti koliko je tesko jednom fakticki teenager-u, 19 -o godisnjaku bez iskustva da se brine o bolesnom ocu – pokusava doci do diplome – i probijati se kroz surovu dzunglu  zivota.

 9. Zeljka kaže:

  Na sajtu RTS-a, gde je Nikolina prica bila u emisiji Kvadratura kruga, pise sledece:
  Николу можете контактирати путем телефона 061 7269895,
  или путем email-a nikola.bujic93@yahoo.com

  Можете му и писати на адресу:
  Никола Бујић
  ул. Миклоша Раднотија 11
  24 000 Суботица

  Poslala sam mu mejl, u cekanju odgovora oko ziro racuna, molim sve vas koji imate facebook naloge da nam se prikljucite na stranici Pomoć i podrška Nikoli Bujiću u borbi za obrazovnje i očevo zdravlje. Mi studenti (a i oni bivši i budući) hoćemo da pokažemo da razumemo svu težinu situacije (dodatno pogoršane i očevom bolešću, nažalost) što se studiranja u Srbiji u ovo krizno doba tiče, a kamoli u uslovima u kakvima je Nikola, i da smo spremni da pomognemo. Naše malo- jedna kafa u centru grada- nekome znači ogromno.

 10. Iby P. kaže:

  Hvala za info, ucinicu sve da pomrdam nase sugradjane koji zive u inostranstvu!

 11. prozivcanka kaže:

  Molila bih da objavite kontakt, jer sam voljna da pomognem. Hvala

 12. djomla kaže:

  Kontakt imate tri komentara iznad… 🙂

 13. Jasmina kaže:

  Ja sam link prosledila na opstinski sajt -Pitajte gradonacelnika. Vucinic je takodje na potezu.

 14. jasmina kaže:

  Dobila sam odgovor od gradonačelnika:

  Poštovana g-đo/g-đice Gabrić,

  Lokalna samouprava je upoznata sa teškom situacijom u kojoj se Nikola i njegova porodica nalaze. Obaveštavamo Vas da je Grad već preduzeo određene mere kako bi olakšao situaciju u kojoj se porodica Bujić našla, a u toku je realizacija još nekoliko vidova pomoći. Javnost će o detaljima biti blagovremeno obaveštena.

  S poštovanjem,

  Kabinet gradonačelnika

OSTAVITE KOMENTAR