Dokumentarci na GradSubotici

Ono što u  francuskom jeziku znači reč histoire (mađarski – história) ima više značenja. Od onoga što na srpskom podrazumevamo pod pojmom ISTORIJA pa do zbivanja koji čine PRIČU (Storiju). Negde na granici kada istorija prelazi u storiju, postoji nekakva magija kada više nije toliko važno šta je mit a šta istina, već to da je priča dobra. Vremenom ta granica nestaje i tu počinje histoire.

 

U želji da sačuva što više privatnih istina, fotografija i detalja, pored rubrike STARI GRAD, portal GradSubotica je pokrenuo i produkciju kratkih dokumentarnih filmova.   Svaki film ima ambiciju da spase od zaborava neku od tema, tumačeći pojedinačne i kolektivne sentimentalne istorije.

 

Kao što je najavljeno tokom subotnje premijere filma “Radijalac naše mladosti” u okviru portala je pokrenuta stranica sa ciljem da se svim sugrađanima omogući gledanje do sada snimljenih dokumentaraca, ali i da se blagovremeno upoznaju sa novim projektima i novim temama. Stoga, slobodno posetite našu stanicu i odgledajte film:

 

1. Sokolski dom

2. Radijalac naše mladostiKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  Pogledao sam obadva filma, mogu smo uputiti sve pohvale za uradjeno, iako imam jednu malu zamerku, malo ima filmskog zapisa o samoj izgradnji radijalca, a to je verovatno razlog sto ga inace i nema, ili niste uspeli da pronadjete u arhivima, sve u svemu pohvale.

 2. djomla kaže:

  Na premijerama nas posećuju sugrađani koji poseduju pravu riznicu što pisanih dokumenata što znanja iz tog perioda. Tako da smo u međuvremenu došli do dodatnog materijala za oba filma ali i do ljudi koji bi bili idealni sagovornici jer je njihovo sećanje nigde ne piše.

  Upravo je stvaranje ove stranice preduslov da u budućnosti najavimo početak snimanja filma i da pozovremo ljude da ukoliko imaju znanja na tu temu, da nam se jave i da učestvuju u filmu kao sagovornici itd… 

 3. darko kaže:

  U subotu sam pogledao dokumentarac “Sokolski Dom” i koja koincidencija, baš tog dana u Centru Brna (na nekoj manifestaciji) ugledam Češkog Sokola 🙂
   

OSTAVITE KOMENTAR