Dokumentarna izložba: Pannon connections

Otvaranje izložbe koja svedoči o viševekovnoj povezanosti naroda koji žive na ovim prostorima pod nazivom Pannon connections održana je u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u četvrtak 24. septembra 2020. godine.  Izložbu su otvorili   autori izložbe, Dejan Mrkić i dr Zoltan Mesaroš, arhivista i istoričar.

Međuljudski odnosi u našoj sredini imaju i jednu dimenziju više, da budu međunacionalni. Ponekad na to ne obraćamo pažnju jer svoje veze brižno negujemo ceo svoj život.

Veze između Mađara, Srba i Hrvata traju hiljadu godina. O tome svedoči mnoštvo činjenica. Tako i Dokumentarna izložba „Pannon connections” predstavlja jedno svedočanstvo o pojedincima i grupama ljudi koji su dali značajan pečat  odnosima između naših naroda. Ako nekima to i nije bila jedina namera, svojim znanjem i ambicijama prevazišli su jezičke,kulturne i političke granice i zadužili obe nacije, pa čak i više od toga.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

Događaj se organizovao u skladu sa odredbama Vlade Republike Srbije, nošenje maski je bilo preporučeno u zatvorenom prostoru kao i poštovanje fizičke distance. Prostor se dezinfikovao prema preporukama svetske zdrastvene organizacije.



KOMENTARI

  1. Senex kaže:

    Narodi koji visevekovno zive na jednom prostoru su i visevekovnio povezanim medjusobnom interakcijom. Meni kao starom i rodjenom Suboticanu koji dugo ne zivi u Subotici, to nije nista novo niti narocito. Za mene je to nesto sasvim normalno i svakodnevno, nesto sto se podrazumeva samo po sebi, i nije vredno nikakve diskusije ili izlozbe. U medjuvremenu, kako cujem i citam, stvari su se na zalost korenito (radikalno) promenile.
    Pre par nedelja citam u na portalu “Pogrebnog preduzeca” iz Subotice, posmrtnicu mog ispisnika i starog druga iz skole i detinjstva. Tek iz citulje sam prvi puta saznao da je bio – pravoslavac. Eto koliko je to nas nekada u staroj Subotici interesovalo, i koliko su se takve stvari u medjusobnim odnosima eksponirale.

OSTAVITE KOMENTAR