Donacija Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i “Američke agencije za međunarodni razvoj” USAID

Gradu Subotici uručena je donacija − nove mašine za pripremanje hrane u vrednosti od gotovo milion dinara u prostorijama narodne kuhinje Crvenog krsta u Subotici. Mašine, koje će povećati kapacitete za pripremanje obroka korisnicima narodne kuhinje, donacija su Fondacije „Ana i Vlade Divac“, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), i to u okviru projekta ,,Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“. “Pre svega moram da kažem da je ovo primer odlične saradnje vladinog i nevladinog sektora i predstavnika drugih država, istakao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, Nenad Ivanišević.

crveni krst (1)

„Ovo je primer kako treba sarađivati na rešavanju migrantske krize, ali i pomoći lokalnoj zajednici i upravo kada govorimo da ne treba pružiti pomoć u parkovima ovo jeste odličan primer za to. Ovde se na institucionalni način upućuje pomoć i preko USAID-a, zahvaljujući donaciji Fondacije „Ane i Vlade Divac“. Naravno da postoji potreba da se pojača rad narodnih kuhinja u ovim situacijama i nama je drago što pomoć USAID-a i nekih drugih organizacija ide lokalnim zajednicama. Mislimo da je najvažnije da nijedan građanin Srbije ne oseti posledicu „migrantske krize“. Nisu migranti i građani Srbije zaraćene strane i meni je drago što to danas mogu da kažem, da je Srbija zemlja koja je inkluzivna i pomaže ljudima. Politika naše zemlje je da niko ko se nađe na terirotiji Srbije a nalazi se u stanju potrebe neće ostati bez pomoći“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, dr Nenad Ivanišević.

crveni krst (3)

Lokalna samouprava grada Subotice je juna ove godine potpisala sporazum o saradnji sa Fondacijom „Ane i Vlade Divac“.

„ Bitno je reći da grad izdvaja značajna sredstva za rad narodne kuhinje i ove godine biće izdvojeno 26,7 miliona dinara. Bitno nam je da Crveni krst ima veliku ulogu u ovoj aktivnosti. Biće zadovoljene potrebe svih korisnika Narodne kuhinje kojih ima 1100.Subotica jeste lokalna samouprava sa najvećim brojem korisnika“, objasnio je član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović.

crveni krst (2)

Siniša Čađo predstavnik USAID-a je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekata.

„Projekat je realizovan u kratkom periodu i to govori o dobroj saradnji koja postoji. Mi smo uvideli da lokalne samouprave su iscrpela svoja sredstva u pomaganju migrantima koji su u potrazi za boljim životom. Otvaranjem i povećanjem kapaciteta narodne kuhinje želimo da povećamo kapacitete za lokalno stanovništo, ali i da se odgovori i na migrantsku krizu. Donacija predstavlja kuhinju, odnosno elemente za pripremanje hrane. Sastoji se od aparata za kuvanje, rerni u iznosu od 10.000 dolara“, objasnio je Siniša Čađo predstavnik USAID-a.KOMENTARI

  1. ludak kaže:

    Bas se pitam sto ta USAID i Vlade Divac ne otvaraju te narodne kuhinje po Americi i tamo ne zbrinjavaju ove ekonomske imigrante. Smucio mi se taj Vlade Divac i njegova humanitarnost.

OSTAVITE KOMENTAR