Donacija za Sinagogu

Zahvaljujući donaciji Svetskog fonda za spomenike kulture (World Monuments Fund – Jewish Heritage Program) u iznosu od 80.000 dolara, omogućena je kupovina dela specijalnih terakot fasadnih elemenata iz fabrike «Žolnai» u Mađarskoj, neophodnih za završetak eksterijera zgrade Sinagoge, piše u saopštenju koje je poslato iz Kabineta gradonačelnika.
Na inicijativu gradonačelnika Subotice i predsednika Kuratorijuma «Fondacije SOS-Sinagoga», Saše Vučinića, a u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i Upravom carina, Gradska uprava je obezbedila neophodna sredstva za dopremanje prvog kontigenta pločica kao i oslobađanje od carinjenja i poreza na dodatu vrednost.
Fasadni elementi dopremljeni su u Suboticu krajem januara 2010. godine, dok se naredna isporuka očekuje u martu ove godine, čime će biti kompletiran materijal neophodan za završetak fasade.KOMENTARI

 1. coyote kaže:

  Donacija je pristigla u pravi čas. :) Očekujem radnike na gradilištu, te završetak radova na fasadi ove godine.

 2. djomla kaže:

  Koliko sam upoznat, terakote koje su inače jako skup elemenat na fasadi, su predstavljale jedinu prepreku za završetak fasade na Sinagogi. Nakon toga ostaju radovi u unutrašnjosti objekta. Kao što sam napisao u jednom od mojih prethodnih vesti, grad je iz NIP-a za 2010. godinu (pod rednim brojem 13) tražio sredstva za terakote i to u vrednosti od 7,177,166,00 dinara. Ukupna vrednost projekta je 18,6 miliona dinara. Ovom donacijom grad je dobio oko 5,5 miliona dinara a pitanje je na koji način će se pronaći preostala sredstva. U svakom slučaju, to je dovoljno da se objekat dovede u primereno stanje.

 3. Markes kaže:

  Gledao sam na Yueku pre koji dan. Neki gospodin je rekao da je Sinagoga u rekonstrukciji od 1974. Ja se pitam, a šta se rekonstruisalo kada još nema ništa? Nemojte širiti optimizam, budite realni.

 4. djomla kaže:

  Misliš na ovaj snimak.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 35 = 45

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: