Donacije za "Žarko Zrenjanin" sve manje, deca gladna

Specijalnu osnovnu i srednju školu „Žarko Zrenjanin“ u Subotici pohađa preko tri stotine učenika mentalno lako ometenih u razvoju kao i onih sa višestrukim smetnjama. Škola uz to ima i dnevni boravak za mlade iznad 18 godina u kojem se odvija radna terapija, kao i predškolsko odeljenje.

Kako većina dece potiče iz socijalno ugroženih porodica, za sve njih škola je obezbedila besplatnu užinu. Među učenicima, međutim, ima i onih čije su porodice u takvom socijalnom stanju da im je to i jedini obrok tokom dana. Direktorica škole Jovanka Tešanović kaže da je školi sve teže obezbediti sredstva za te obroke, a da su deca sve gladnija.

Slika

– Užinu obezbeđujemo sopstvenim sredstvima, a oni u produženom boravku dobijaju i dva obroka. Najveći deo sredstava potiče od izdavanja fiskulturne sale, ali to nije dovoljno, tako da su naši obroci dosta skromni – najčešće je to hleb namazan paštetom, margarinom, pavlakom ili pekmezom. Ali, u poslednje vreme sve više se traže repete, pa čak i hleba sa pekmezom, koji ranije nije baš bio omiljen. Po tome znamo da su deca sve gladnija, a nekim od njih je to možda i jedini obrok koji pojedu u toku dana, pošto su im porodice u izuzetno teškom socijalnom stanju. Zato smo odlučili da svoje užine delimo odmah posle prvog časa, jer većina učenika ne može pratiti nastavu zbog gladi – kaže direktorica Tešanović.

Do prošle godine bilo je i donatora, na primer pekara „Evropa“ i preduzeće „Forneti“, a ove donacije su samo povremene. Kako navode u školi, zanatska radnja „Grgo bravar“ i dalje obezbeđuje suhomesnate proizvode, ali u količini dovoljnoj za mesec dana, dok Učiteljski fakultet šalje eurokrem uoči božićnih praznika, i deca tih dana dobijaju prazničnu užinu.

– Nije retkost da deca na završetku časova zamole da ono što ostane od užine ponesu kući. Mnogi od njih imaju braću i sestre, koji su očito takođe gladni – kaže Momčilo Cvijetić, socijalni radnik u školi, napominjući da su i uslovi u kojima te porodice žive obično izuzetno teški.

– Reč je o porodicama koje žive od socijalne pomoći, a ima i onih kojima je dečiji dodatak jedini prihod. Mnogi od njih su podstanari, ili, pak, žive u kućama gotovo neuslovnim za stanovanje – bez struje, vode i grejanja. Nailazili smo na situaciju da su zbog nemogućnosti da obezbede grejanje tokom zime deci davali plastične flaše sa toplom vodom, koje su ona držala među kolenima i tako se grejala – kaže Cvijetić.

Grad izdvaja znatna sredstva za obezbeđenje dnevnog boravka i radnu terapiju za mlade iznad 18 godina, tako da u školi kažu da ne mogu očekivati još dodatna sredstva.

Izvor: DanasKOMENTARI

  1. ... kaže:

    zar je moguce da Grad Subotica,odnodno vlast i politicari nisu u stanju da budu stalna cvrsta finansijska potpora deci i mladima koji su bolesni i nisu u stanju da zarade za sebe!!!
    pare se trose na veliko na automobile,putne troskove,prezentacije po restoranima i hotelima,a zar je moguce da za njih nema sredstava barem da budu SITI…

OSTAVITE KOMENTAR

69 + = 79

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: