Donatori u gradskoj bolnici

Udruženje “Svitanje” iz Opšte bolnice u Subotici priključilo se širenju ideje spasavanja života doniranjem potrebnih organa. Na sastanku ovog udruženja oko 45 članova podržalo je akciju slanja poruke građanima na koji način mogu postati donatori organa u slučaju smrti.

– Porodica Ron i Anet Densli je preko američkog “Karitasa” obezbedila odeljenju rehabilitacije u subotičkoj Opštoj bolnici 15 kolica za invalide i EKG aparat, koji će olakšati rad osoblju i uslove lečenja mnogobrojnim pacijentima koji se leče i oporavljaju na tom odeljenju – kaže Vince Jaramazović, predsednik udruženja “Svitanje”.

Svaki čovek koji se opredeli da svoje organe zavešta u slučaju iznenadne smrti, nesreće u saobraćaju ili neke bolesti, može da se uključi u ovu akciju tako što će registrovati svoju donatorsku karticu. Dobiće formular prijave na kućnu adresu od predsednika ovog udruženja (Vince Jaramazović) i biće u obavezi da ga popuni i pošalje poštom uduženju. Konačno, iz Kliničkog centra Vojvodine, koji će obraditi prijave, biće im poslata, takođe na kućnu adresu, donatorska kartica. Procedura je jednostavna, a konačnu reč u slučaju eventualne smrti donatora daje najbliža rodbina.

Kartica kao opredeljenje

Dr Tatjana Stojšić, nefrolog, pojasnila je da donatorske kartice znače samo formu opredeljenja svakog pojedinca da, recimo, u slučaju moždane smrti, bude donator svih organa koji se doniraju za transplantaciju onim bolesnicima kojima su neophodni.

– Najčešće se doniraju bubrezi, srce, jetra, pluća, ali i gušterača, creva, velike površine kože i veliki broj tkiva. Čini se da je na desetine ljudi subotičkog udruženja “Svitanje” u načelu već opredeljeno za donatorstvo. Donatorska kartica ne predstavlja nikakvu zakonsku obavezu, samo zvaničnu formu opredeljenosti, jer konačnu odluku ipak donosi najbliža rodbina. Inače, nijedna zvanična crkva nije protiv transplantacije organa, naprotiv, taj čin smatraju humanim delom. Izuzetak su Romi koji smatraju da kod seobe duše telo mora da ostane celovito. Mnogi traže ova objašnjenja, a mnogi su u zabludi da su koma i moždana smrt isto, to jest plaše se da postoji šansa da se pacijent probudi. Važno je da znaju da moždana smrt nije koma već klinička smrt, koju određuje više lekara pomoću strogog neurološkog testa. Organe je moguće transplantirati samo onim primaocima koji imaju istu krvnu grupu, isti tip tkiva i koji zahtevaju medicinsku hitnost – ističe dr Stojšić.

Spasavanje pet života

Statistika govori da je 20 puta veća verovatnoća da čovek bude primalac nego davalac organa, jer jedan davalac u proseku može da spasi više od pet života i bude potencijalna nada za produženje života drugim bolesnim ljudima. Medicinski tim je odvojen od tima za transplantaciju, posebno se naglašava zbog određenih sumnji pojedinaca da će neko manipulisati njihovim organima.

U Subotici se ne radi ni transplantacija niti eksplantacija. Međutim, prema rečima dr Stojšić, predviđeno je da Subotica bude jedan od većih centara u Srbiji gde će se obavljati i vađenje i presađivanje organa. Tokom protekle godine subotička bolnica poslala je dva mlađa čoveka koji su nastradali u saobraćajnoj nesreći u Klinički centar Vojvodine, gde su im eksplantirani organi i implantirani potrebnom primaocu.

Izvor: http://www.nacionalnigradjanski.comKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR