„Doplatna karta“ za parking u Subotici neustavna

Ustavni sud Srbije utvrdio je da odredbe dva člana Odluke o javnim parkiralištima u Subotici nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom prenosi RTV.

.

Reč je o odredbama kojima je propisano da je korisnik parkinga dužan da plati „doplatnu kartu“ i kojima se uređuje način njene naplate, ukoliko nije plaćena, objavljeno je na sajtu suda.

.

Ustavni sud je utvrdio da Zakon o komunalnim delatnostima, na osnovu koga je osporena odluka doneta, ne uređuje „doplatnu kartu“, ni kao cenu za posebnu, „privilegovanu“ uslugu, ni kao naknadu za korišćenje parkirališta suprotno propisanim uslovima.

.

Prema oceni suda, osporenom odredbom utvrđena je obaveza plaćanja posebne naknade pod nazivom „doplatna karta“ koja davaocu usluge omogućava da njenu cenu odredi nezavisno od Zakonom (i Odlukom) propisanih kriterijuma za obrazovanje cena usluge.

.

Sud smatra da „doplatna karta“ ima prvenstveno značenje naknade za povredu Odlukom predviđenog načina korišćenja javnog parkirališta, a ne naknade za korišćenu, odnosno izvršenu uslugu, pa su prava i obaveze davaoca i korisnika komunalnih usluga uređeni na način koji nije u saglasnosti sa zakonom.

.

Sud je konstatovao da je na osnovu osporene odredbe, „doplatna karta“ određena u višestruko većem iznosu od ostalih cena istih usluga, odnosno u iznosu koji se ne može dovesti u bilo kakvu vezu sa izvršenom (posebnom) uslugom, odnosno kriterijumom za određivanje njene visine, zavisno od ugovorenog načina plaćanja.

.

Pored toga, Ustavni sud smatra da je ustavnopravno neprihvatljivo da se, pored doplatne karte, korisniku parkinga izriče i novčana kazna za prekršaj, odnosno utvrđuje više (različitih) novčanih obaveza po osnovu istog načina korišćenja parkirališta.

.

Ustavni sud je obustavio postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi još tri osporavana člana Odluke, imajući u vidu da njima propisana naknada za korišćenje „prostora za parkiranje motornih vozila“ „pokriva“ i troškove uređivanja i održavanje javnog parkirališta, na šta davalac ove komunalne usluge, saglasno zakonu, ima pravo.

.

Izvor: RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  JKP parking nekada pod SVM pa DS a sad pod DSS nije promenio jednu po meni najskandalozniju naviku.
  Naime, kad automobil stranih reg. tablica parkira u npr. prvoj, drugoj zoni i istekne mu parking, pauk odnosi taj atuomobil na depo!!!!
  Vise puta sam prisustvovao kad vlasnik prilazi parkingu i shvata da mu je auto nestao!?
  To je po meni toliko bahato i bezobrazno da nemam reci….
  Zbog 30tak dinara vlasnik mora da plati i 15tak hiljada dinara plus pretrpljen strah zbog nestanka vozila.

 2. nesvrstan kaže:

  Generalno – svi smo znali da to sve nije po zakonu urađeno i vrlo sam zahvalan, lično, onima koji su pokrenuli pitanje ustavnosti i istrajali u tom procesu.

  Ovo što sam naveo u citatu mi zvući vrlo simpatično, pogotovo ako pogledamo ulicekao što su Štrosmajerova u kojoj niko ništa ne održava osim što Čistoća čisti ulicu kao i svaku drugu u gradu, pa onda Harambašićeva u kojoj ne postoji ni jedno jedino parking mseto ni iscrtano niti da liči na uređen parkin, to što se godinama parkiraju automobili na uništenoj kaldrmi i to između drveća gde negde stane možda peglica a negde jedan i po automobil…nikako ne znači da je to „uređeno…“,

  Da li je parking u Tokiju , dvorište između zgrada, površina koju održava PARKING SERVIS?!?!?!

  – na ovaj spisak mogu dodati još 99% „parking“ površina u gradu ali nema smisla pisati kad svi to već vrlo dobro znamo. 

  Dragi moji sugrađani, mi smo svi takve ovce da ništa drugo osim šišanja i ne bi imalo smisla, pa dajte molim Vas, moramo imati obzira i prema određenim političkim partijama, pa ipak i njihovi članovi negde moraju da rade, a da ne postoje izmišljena radna mesta i firme kao što je naš PARKING SERVIS … pa gde bi oni siroti radili? Ne mogu svi u opštinu…

  ;))))

 3. nesvrstan kaže:

  Nadovezao bih se na prvi komentar:

  potpuno se slažem sa Vama, toliko me je sramota što živim u gradu i državi u kojima se sve svodi na čistu pljačku, na najbrutalniju otimačinu!

  Sramota me je svaki put kad vidim pauka koji diže automobil sa parkinga, a prošle nedelje kad sam zvao pauka zbog automobila koji me je blokirao u centru grada, parkirao se na sred puta i nakon 15 minuta čekanja samo pozvao pauka, oni su rekli da će javiti komunalnoj inspekciji koja nije došla sledećih 30 minuta!!!

  Vozač se pojavio, malo smo se posvađali i on je otišao a ja sam bio potpuno nemoćan sve to vreme i blokiran !

  Sat vremena kasnije vidim komunalnu inspekciju, dva automobila jedan za drugim, polako… voze se kroz grad!

  Budalaština!

 4. Fijakerista kaže:

  A ko će sada nadoknaditi štetu svima nama koji smo godinama unazad zapravo neustavno kažnjeni/kažnjavani na pomenuti neustavan način? Hoće li sada ovaj tzv jkp snositi odgovornost ili je to samo konstatacija Ustavnog suda tipa „no-no“? Hoće li im direktor kao svaki odgovoran čovek dati ostavku? Lično sumnjam u sve to? Sumnjam da ćese išta promeniti, uključujući i probleme iz komentara nesvrstanog.

 5. nije šija nego vrat! kaže:

  Ne treba se zanositi. Ništa se promeniti neće. U Beogradu je ovakva odluka već doneta u vezi sa parking servisom. Nakon toga ništa nije izmenjeno, samo se doplatna karta sada naziva celodnevna. Tako da kome istekne sat vremena, referent parking servisa mu otkuca celodnevnu koja je po iznosu identična nekadašnjoj doplatnoj…

 6. Sima kaže:

  Banditi kao i ovi naši. To čim se JP i imenu dokopa zaboravi ko je ovde zbog koga.
  Nisu oni da rade za nas sve već mi da prehranjujemo taj „organizam“.

 7. DR kaže:

  Kad smo ovce nek nas sisaju. Asvalt smo mi platili od samodoprinosa njihove su samo linije! Ja sam za 3 godine kupio 3 karte. I to im je puno od mene!

 8. Mile kaže:

  Kad je DSS usao u parking cuo sam da je od 64 zaposlena bilo samo 2 Srbina. I posle kazu radikali veci nacionalisti od SVM-a. Radikali su bebe za SVM! Braco i sestre

OSTAVITE KOMENTAR

+ 57 = 65

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: