Dr Rudić: Sve popularnija bilateralna profilaktička mastektomija

Opšta bolnica u Subotici nakon pet godina ima pastičnog hirurga. Zbog toga je proteklih godina bio preopretećen Klinički centar Novi Sad , jer su svi pacijenti slati u Novi Sad, rekao je dr Branko Rudić.

dr rudic 3

„ Subotička bolnica pruža sve usluge osim zračne terapije. Akcenat je dat svakako na preventivi i da se oboljenje otkrije u početnoj fazi, kada je još moguće lečenje. Ako ne dođe do toga onda nastupamo mi, kao plastični hirurzi.
Psihičko stanje pacijentinja uglavnom zavisi od njihovog kompletnog izgleda, što znači da su njihovi seksualni atributi prisutni, odnosno da je ženstvenost sačuvana i onda mi možemo da vratimo ženi simbol ženstvenosti. Što se tiče intervencija, mi možemo da izvedemo intervenciju i ona zahteva upotrebu lokalnih režnjeva, kada od dela kože i mišića sa leđa i stomaka i uz pomoć proteza uspemo da nadoknadimo taj zaostali defekt mastektomije. Mada se u svetu sada javlja tendencija da se što ranije otkriva, gde plastična hirurgija ima značaj, a to je bilateralna profilaktička mastektomija. Ona je poznata po glumici Anđelini Džoli. Suština je da se žlezdano tkivo vadi kod osoba koje su predisponirane za to , znači genetski i ona se gubitak konture grudi nadoknađuje uz pomoć proteze“- istakao je lekar specijalista plastične hirurgije u Opštoj bolnici u Subotici, Branko Rudić.

On je govorio na tribini koju je organizovao Forum žena SDPS-a u Subotici povodom oktobra, meseca prevencije raka dojke.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 78 = 84

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: