Dr Šarić priznanje za doprinos u borbi protiv raka

Prvo priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke dodeljeno je danas dr Ðerđi Šarić, onkologu i predsednici Društva za borbu protiv raka iz Subotice

 

Ona ženama širom zemlje već godinama omogućava besplatne preglede i obuku i motiviše ih da se bore za izlečenje.

"Kao pacijent i lekar mogu da kažem da nam je potrebna saradnja sa svim delovima društva – od zdravstvenih institucija do medijskih kuća", rekla je dr Šarić, ističući da su njene aktivnosti usmerene na propagiranje prevencije i pružanje podrške obolelima u svim fazama lečenja.

 

Ona se zahvalila na nagradi u ime saradnika iz Društva za borbu protiv raka iz Subotice, koje je jedan od 14 članova Nacionalne asocijacije lečenih od raka (NALOR), poznate po nizu aktivnosti koje je pokrenula od svog osnivanja 2012.

 

"Pokušavamo da skrenemo pažnju na sve probleme sa kojima se suočavaju oboleli od raka", rekla je dr Šarić, navodeći da oni teško zakazuju preglede, dugo čekaju terapiju, nemaju pravi izbor terapijskih mogućnosti, a mnogi od njih završe onkološko lečenje bez psihološke podrške.

 

Procena je da će se učestalost zloćudnih bolesti duplirati u sledećih 10 godina, upozorio je v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić, ističući da trud stručnjaka ništa ne vredi ako država ne stane iza njih, na sličan način kao što je Francuska 2002. proglasila borbu protiv raka za nacionalni prioritet.

 

On je istakao da "o raku dojke mora da se govori svakodnevno", jer u Srbiji godišnje u proseku oboli 4.000 žena, a od toga se trećina javi u četvrtom stadijumu bolesti, kad su izgledi za izlečenje minimalni. U svetu godišnje oboli 1,5 miliona žena, od kojih trećina umre.

 

Govoreći o važnosti prevencije dr Džodić je naveo da se u Srbiji samo jedan odsto žena sa rakom dojke javi lekaru u početnom stadijumu bolesti i objasnio da, što se tiče izgleda za preživljavanje, "rak dojke od pet milimetara i pet centimetara nije ista bolest".

 

Dr Džodić je ocenio da Srbija ima dovoljan broj mamografa, ali je potrebno više stručnjaka za skrining i hirurga. Zbog toga radiolozi pripremaju škole u kojima će ih obučavati novim metodama za rano otkrivanje i rano lečenje raka dojke.

 

Direktor Fonda B92 Veran Matić ocenio je da su državni organi nedovoljno uradili na osnaživanju institucija koje su uključene u borbu protiv raka dojke i dodao da očekuje da će se zdravstveni sistem osposobiti za masovnije skrining programe, koji su ključni za rano otkrivanje ove bolesti.

 

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena širom sveta, pa i u Srbiji, podsetila je predstavnica kompanije Ejvon (Avon) Jasmina Gajić i dodala da njihova fondacija, koja već 10 godina postoji u Srbiji, podržava žene koje su se hrabro suočile sa ovom bolešću i iz nje izašle kao pobednice.

 

Zahvaljući se dr Šarić na njenom doprinosu u borbi protiv raka dojke, ona je istakla da projekti edukacije žena u seoskim sredinama jedan od razloga što je izabrana za dobitnicu novoustanovljenog priznanja.

 

Priznanje se dodeljuje u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta, koji je od 2013. uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Ejvon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

Akter

foto: b92KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR