Drakula u subotičkom Pozorištu

Malo ko danas zna a još ređe pominje, da je na daskama subotičkog Narodnog Pozorišta Nepsinhaz, glumačku karijeru počeo veliki BELA LUGOŠI – holivudski Drakula za sva vremena.


Holivudska ikona i „vlasnik“ zvezede na stazi slavnih, rođen je 1882. godine kao Bela Ferenc Dezso Blaško, u Lugošu (danas Rumunija). Bio je četvrto dete Paule de Vojnich i bankara Ištvana Blaškoa. U dvananaestoj je napustio rodni grad, da se više nikad ne vrati, ali je kasnije za prezime uzeo mesto svog porekla – Lugoši.
Njegov otac je umro nakon što je izgubio svu ušteđevinu pa se majka preselila u Suboticu kod najstarije ćerke Vilme, koja se tu udala. U svojoj sedamnaestoj godini Bela dolazi u Suboticu, da živi kod sestre i majke. Najpre radi na željeznici ali žarko želi da glumi. Sestra Vilma je uspela da ga ubaci u subotičko Pozorište 1901. godine. Njegov prvi nastup bio je u horu, u jednoj opereti. Vremenom će napredovati i ostvariti više manjih uloga, tumačeći Šekspirove likove.

Sve će to pasti u zaborav kada jednog dana bude univerzalno identifikovan sa Drakulom.

Subotički dani
Slika

Glumci subotičkog pozorišta početkom XX veka
Slika
Kasnije je dobio veće uloge u segedinskom Pozorištu a zatim i u Budimpešti, gde ga je zatekao početak prvog svetskog rata. U Ameriku je emigrirao 1921. godine, na filmu je debitovao 1923. i ubrzo je , zahvaljujući markantnoj pojavi i egzotičnom mađarskom naglasku, dobio ulogu grofa Drakule na Broadway-u.

Slika

Tu ulogu je preneo na film i ona će ga proslaviti ali i obeležiti. Do kraja karijere je dobijao uloge stranih negativaca. Uspeh uloge grofa Drakule, izbrisao je njegovu raniju cenjenu pozorišnu reputaciju, kao glumca u klasičnim i romantičnim karakterizacijama.

U vreme njeogove najveće Holivudske slave, Lugošijeva sestra Vilma (udata Loosz) živela je u Subotici. Umrla je na Paliću 1942. godine. Njen sin Bela je nakon rata (1949.g) otišao je u Ameriku za svojim ujakom.

Slika

Pedesetih godina, ostarelog i zaboravljenog, angažovao ga je Ed Wood JR, sa kojim je napravio nekoliko filmova koji bi pali u zaborav da osamdesetih godina Wood nije proglašen za „najgoreg reditelja svih vremena“.
1994. godine snimljen je film ED WOOD, koga igra Džoni Dep, dok ulogu Bele tumači Martin Landau.
Slika

Beline uloge istočnjačkog ludaka ili ludog naučnika, uvek su bile značajne i ubeđujuće ali nikad nagrađivane. Martin Landau je dobio Oskara, tumačeći lik Bele Lugošija.

 KOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Dve odlicne informacije u istom danu. Bela Lugosi mi je odavno poznat ali ga nikad nisam dovodio u vezu sa Suboticom. U mladosti sam se prilicno motao u i oko pozorista ali za Lugosija nisam znao. Za prof. Dugonjica takodje nisam znao da je on jedna od osoba na fotografiji koja pretstavlja vecni simbol 27 Marta 1941. Meni je prof.Dugonjic negde 1963 god. predavao geogrfiju, pricao nam je da je rat proveo u nemackom zarobljenistvu ali o martovskim demonstracijama nazalost ni reci. Jos jednom hvala na informacijama – covek uci dok je ziv.

 2. vule024 kaže:

  Na drugoj slici, na kojoj se vidi narodno pozoriste, sa desne strane te slike nalazi se jedan objekat, kakav je to objekat ?

 3. djomla kaže:

  Do izgradnje nove Gradske kuće, postojao je blok zgrada na mestu sadasnjeg parka izmedju Gradske kuce, Muzičke škole i Socijalnog. Taj blok je srušen kako bi se napravio prostor oko novog objekta.

  Kako je to izgledalo pred samo rusenje…
  Slika

 4. Anonimni kaže:

  Sviđa mi se..

OSTAVITE KOMENTAR