DRI kontrolisao SVM: Prilozi suprotno zakonu

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima prikazao troškove naknada po ugovorima o delu u iznosu od 1.345.000 dinara bez verodostojnih računovodstvenih isprava, odnosno dokaza o izvršenim uslugama od strane angažovanih lica, suprotno Zakonu o računovodstvu, a primio je nenovčani prilog od Udruženja za omladinu „Destinus“ po osnovu korišćenja poslovnog prostora bez naknade u Kanjiži, što je protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, kojim je zabranjeno finansiranje političkog subjekta od strane udruženja i drugih neprofitnih organizacija, neki su od nalaza nakon kontrole Državne revizorske institucije (DRI), objavio je portal Moj Bečej.

SVM

Kako se navodi, troškovi reklame i propagande prošle godine iznosili su 2.934.000 dinara, od kojih je deo upotrebljen na izbor za članove saveta mesnih zajednica u Bečeju i Subotici, dok stranka nije iskazala troškove vode i grejanja u prostorijama u Bečeju.

U postupku revizije, dodaje se, prezentovan je Ugovor o zakupu iz decembra 2012. godine zaključen sa Fondacijom „Panonija“ i Fondacijom „Laslo Sekereš“, obe iz Subotice, za korišćenje poslovnog prostora na lokaciji u Subotici, Age Mamužića 11/1, samo na mađarskom jeziku, koji nije prezentovan i na srpskom jeziku, kako nalažu odredbe člana 1. i 2. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama.

U izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Saveza vojvođanskih Mađara za 2015. godinu, navodi se i da u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima nisu prikazani prilozi u vidu primljenih usluga bez naknade, niti troškovi korišćenja poslovnog prostora površine 16 metara kvadratnih od zakupodavca Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije u Bačkoj Palanci.

SVM nije obezbedio ni izjave od 66 fizičkih lica koja su dala prilog u ukupnom iznosu od 1.729.000 dinara o tome da nije prekoračena maksimalna vrednost davanja, suprotno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, te nije sačinio disciplinski pravilnik i ugovor o zakupu poslovnog prostora na srpskom jeziku, već samo na mađarskom, što je suprotno Zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisama.

SVM u poslovnim knjigama i finansijskim izveštajima prikazao troškove naknada po ugovorima o delu u iznosu od 1.345.000 dinara, bez verodostojnih računovodstvenih isprava, odnosno dokaza o izvršenim uslugama od strane angažovanih lica, suprotno Zakonu o računovodstvu.

Ova stranka obavezna je, na osnovu člana 40. stav 1. Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, da podnese Državnoj revizorskoj instituciji pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnostiu roku od 90 dana, navodi se u izveštaju DRI.

 

(Autonomija)

 KOMENTARI

  1. treća-sreća kaže:

    Da li su subotički OPŠTINARI, a tu su NAZADNJACI u kombinaciji sa ovima iz SVM-a, pripremili pisani izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti???

OSTAVITE KOMENTAR