DRI: Subotica nezakonito potrošila pola milijarde dinara

Grad Subotica je tokom 2015. godine utrošio oko pola milijarde dinara suprotno zakonu i propisima Srbije, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Prve analize izveštaja pokazale su da su subotička lokalna samouprava i javna preduzeća u tom gradu, suprotno zakonskim propisima, isplatile više od 123,4 miliona dinara za plate zaposlenih.

U izveštaju DRI je navedeno da je suprotno važećim zakonskim propisima Skupština grada Subotice isplatila više od 1,2 miliona dinara, od čega je blizu 700.000 otišlo na plate zamenika predsednika te institucije, čije mesto nije predviđeno za koeficijent od 35 odsto, niti je predviđeno da ta osoba bude zaposlena u stalnom radnom odnosu.

DRI je proveravala i finansije Gradskog veća, za koje je konstatovano da je protivno zakonu isplatilo oko 7,4 miliona dinara za plate gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća, kojima su nepravilno uvećani koeficijenti u rasponu od 25 odsto do 40 odsto.

Gradska uprava nepravilno je utrošila prošle godine 99,9 miliona dinara za plate zaposlenima u Gradskoj upravi, kojima su takođe nepravilno uvećani koeficijenti i to za više od 300 zaposlenih.

Slične nepravilnosti su pronađene i u Budžetskoj inspekciji, Gradskom pravobranilaštvu, kancelariji Zaštitnika građana, Kancelariji za mlade, Zoološkom vrtu Palić, Predškolskoj ustanovi “Naša radost” i Dečjem pozorištu.

Nepravilnosti sa pogrešno utvrđenim i uvećanim koeficijentima primećene su i u Gradskoj biblioteci, Gradskom muzeju, a novac je protivzakonito trošen i u postupcima javne nabavke, bez sprovedenog javnog konkurs ili validne dokumentacije.

DRI je objavila izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2015. godinu.

 

BetaKOMENTARI

 1. Mićo kaže:

  bravo! dobar početak. i šta sad? kada će neko da odgovara za to? u normalnoj državi bi svi leteli u zatvor ili platili kazne (iz svog džepa). sramota.

 2. Laki kaže:

  I sta cemo sad? Naravno, nikom nista! 🙁

 3. Zbunjena kaže:

  Mogli bi da se prošetaju i 2014-tom.

 4. bac vranje kaže:

  Eto para za bolesnu decu, od njih ste ih ukrali, gospodo!!!

 5. stormwatch kaže:

  @Zbunjena

  Pa znate sta, neka sledeca vlast ce sigurno morati da proseta 2014-tom, jer su Penzionerima i radnicima od tada pa do danas POKRADENE desetine milijardi dinara i desetine i desetine miliona Eura, a sta vas vozd i glavni poslodavac botova radi? Eno pokupovao je rusko djubre sa vojnog otpada. Kako vas nije sramota da se uopste javljate ovde.

 6. Daddy kaže:

  @Zbunjena
  “””Mogli bi da se prošetaju i 2014-tom.”””

  I ranije gospodjo.

 7. Daddy kaže:

  Meni vise smeta kad me moj pokrade, a Suboticu su ZESTOKO pokrali i Suboticani.

  Svih ovih tridesetak godina.

  Njih neki preskacu, zasto? Oni su trebali nase da cuvaju, zato su birani, a ne zajedno sa ostatkom sveta, da kradu.

 8. berly kaže:

  Barbika Josipa pazarila

 9. Daddy kaže:

  @berly
  “””Barbika Josipa pazarila”””

  Knjiga u tri reci.

 10. punisher kaže:

  I posle se pitam zasto ja uopste da platim bilo sta? ne vredi!!! nista ne dobijem za uzvrat! jebes vlast nek umre od gladi

 11. bac vranje kaže:

  Vratite pokradene pare i dajte ih deci za lecenje,nije vas sramota LOPOVI!!!!!

 12. jasso kaže:

  @daddy
  jedno pitanje za tebe,a ko je bio zamenik predsednika skupstine,kome je isplaceno tih 700 000 dinara vise…

 13. bilmaz kaže:

  ha ha ha… kako je dobra stvar statistika, koja se namesta kako kome odgovara… ako gledaju samo 2015, da “ukradeno” je veoma, puno, ali uporedite tu proslu godinu sa pretproslom, sa pre 3-4-5 godina tokom raznih vlasti, prošle godine su već počeli da smanjuju te koeficijente i da smanjuju plate zaposlenima u budžetu (naravno radnicima, ne i direktorima)…

  Kada se ovako gleda samo jedna godina tacno se vidi da se vodi politicka hajka protiv bivseg Maglovitog selonacelnika, posto je odnedavno postao nepodoban medju bivsim “svojima”…

  Ali hajka se vodi veoma precizno, od-do datuma, da ne bi mozda nasli jos nekog krivca… pre koliko godina su ti koeficijenti podignuti, i zasto vec godinama zamenici imaju zamenike, a zamenici zamenika isto tako imaju zamenika, a svi oni imaju bogami i savetnike i bar po jednu sekretaricu, a koji posle zamene vlasti SVI ostaju na svojim mestima, samo dodje ispred njih neki novi glavni, sa svim svojim zamenicima, savetnicima i sekretaricama…

  Pa tako u gradskoj upravi ima jos savetnika i zamenika iz doba Kase, pa i svakog sledeceg… to samo da budzetu ima…

  Zamislite kod privatnika da prime novog sefa odelenja, a ovog na cije mesto je dosao novi, samo pomere u fotelju pored da eto, bude i on tu, dosad je sefovao, pa neka ga… a imao je i svog smenovodju, neka i on ostane, a ovaj novi neka dovede svog – nije bitno sto je onaj prethodni dobro obavljao posao ipak je on saradjivao dugo sa onim prethodnim sefom, pa se mozda nece slagati sa novim… sad ih je vec 4, mogu i da se kartaju 🙂

  E toga kod privatnika NEMA, a u gradskoj kuci bogami sve vise takvih, a sve manje onih koji stvarno rade, i urade posao umesto ovih 150 koji su visak na grbaci “stvarnih radnika”…

 14. zorandjala kaže:

  Sa svima i svime se slazem ali neznam koga da krivim?A kada bude napisano M itar Mitrovic ukrao 5000000eura Mihalj Macasi isto Stipan stipanic isto .E onda cu vam verovati i slagati se sa vama. Ovako slazem se sa vama ali vam nista neverujem.Narod voli ovako bombaste izjave ,a dali su one istinite ?.A gde je pecat.Nedozvolite da vas strane uvlake navedu da mrzite svoj narod.Naravno ima i postene emigracije ali brate ima i one druge.

 15. S&S kaže:

  Velika količina tih para nije isplaćena nikom od navedenih. To su maznute pare, koje idu u privatne džepove, tako se to danas radi, ali j.bali ih oni koji su ih izabrali.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 15 = 18