Druga knjiga Branka Žujovića

„Srbija na Putu svile 2012 – 2015“ je druga knjiga Subotičanina Branka Žujovića koja govori o pregledu inicijative za uspostavljanje ekonomskog pojasa duž Puta svile i Pomorskog puta svile za XXi vek. Posebna pažnja je posvećena privrednoj saradnji Kine sa Srbijom i rada Sekretarijata za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

srbija na putu svile korice

„U knjizi je i kratak pregled istorije kineskih superbrzih vozova. Ova tema u našoj zemlji posebno je aktuelna otkako je najavljena modernizacija, odnosno izgradnja pruge za vozove velikih brzina od Beograda do Budimpešte.Većinu poglavlja u knjizi čine moji tekstovi objavljeni na portalu Nove srpske političke misli, uz jedan opširan prilog objavljen krajem prošle godine u beogradskom NIN-u.Radeći u Pekingu, kinesko-srpsku privrednu saradnju pratim više od tri godine. Prisustvovao sam osnivanju Sekretarijata za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope. Osim iz Pekinga, izveštavao sam iz Šangaja, Tjenđina, Čungćinga, Ningboa i drugih velikih kineskih gradova. U isto vreme, objavio sam dvadesetak reportaža, isto toliko intervjua i članaka, odnosno analiza posvećenih kineskoj privredi i saradnji sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH i Makedonijom. Većinu članaka objavio sam na portalu Nove srpske političke misli iz Beograda koja je ovim izdanjem rešila da ih, kao trogodišnji pregled istorije kinesko-srpskih privrednih odnosa, sačuva u Gutenbergovoj galaksiji“, kaže autor knjige „Srbija na Putu svile 2012 – 2015“, Branko Žujović.

Sliku za naslovnu stranu priložio je Jang Mingji, jedan od najznačajnijih savremenih kineskih slikara, rođen u Sudžou 1943. godine, koji uza sebe ima preko 40 izložbi u najvećim gradovima sveta. Njegove slike deo su kolekcija najpoznatijih svetskih muzeja, poput Metropoliten muzeja u Njujorku, Britanskog muzeja u Londonu, Nacionalnog muzeja Kine i Velike dvorane naroda u Pekingu. Njegova slika „Zora“, koja krasi naslovnu stranu knjige, ima posebnu simboliku kada je tema knjige u pitanju. Izdavač je Nova srpska politička misao, a recenziju je napisao dr Marko Malović iz Institut ekonomskih nauka, Beograd.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: