Druga strana navijača

Najvatreniji navijači Spartaka – Blue marines, našli su se u uvodniku dnevnog lista Politika. Novinar Toma Todorović u svojoj kolumni piše o jednoj posve neobičnoj pojavi u današnje vreme. Tekst prenosimo u celosti.

Meraklije-i-Marinci

Naslušasmo se prethodnih nekoliko godina, a posebno u poslednjih mesec i po dana, svega i svačega o divljanju navijača u srpskim gradovima, o tučama, obračunima i sukobima na stadionima i u sportskim dvoranama, ili oko njih, kao i o „neophodnim i hitnim merama” koje će država i njeni organi preduzeti. Kao po nekom nepisanom pravilu posle velikih incidenata, poput nedavnih na utakmici Crvene zvezde i Partizana u Beogradu, filovanih i velikim požarom na tribinama, navijači i navijačke grupe se obavezno primire, a odgovorni odmah počnu da se zaklinju da će uvesti red.

 

Za to vreme u Srbiji se nastavlja jedna sasvim drugačija priča o navijačima koja ne sadrži nasilje, pa se možda zbog toga teško probija do naslovnih strana novina ili udarnih televizijskih emisija.

Između Subotice na severu Srbije, koja ima svoj fudbalski klub Spartak, i Niša na srpskom jugu, u kojem već devet decenija postoji renomirani Radnički, ima oko 400 kilometara autoputa i jedan veliki sportski fenomen. Oba kluba imaju, kao i Zvezda, Partizan, Rad, OFK Beograd i svi drugi u Srbiji, svoje verne navijače. Niški navijači su „meraklije”, a pristalice Spartaka su „marinci”.

 

Između ova dva grada i između ovih grupa navijača razdaljine, međutim, kao da nema i to traje više od dve decenije. „Meraklije” i „marinci” su se još 1991. godine dogovorili da uspostave blisku saradnju, potom su se pobratimili i do današnjih dana ni na koji način nisu poremetili svoje odnose.

 

Kada Spartak gostuje u Nišu, navijačama iz Subotice „meraklije” priređuju doček još na autoputu kod naplatne rampe „Nais”. Ne čekaju ih da ih tuku i da ih maltretiraju ili, ne daj bože, da im kamenuju autobuse, već kao velike i stare prijatelje. Sve vreme do njihovog polaska za Suboticu navijači dva kluba su zajedno. Isto je kada Radnički gostuje na severu Srbije, gde su „marinci” domaćini svojim prijateljima.

800x600_meraklije-i-marinci

Druže se navijači dva kluba i, što je najzanimljivije, već 22 godine uvek su zajedno i na istoj tribini stadiona – u Nišu ili Subotici. Tako je bilo i prošle subote kada je Radnički bio gost Spartaku.

 

U neuobičajenoj atmosferi za srpske prilike „marinci” i „meraklije”, dok stoje ili sede jedni pored drugih, navijaju za svoje klubove, ali se međusobno ne svađaju i ne psuju. Nose dresove i obeležja svog Spartaka ili Radničkog, ali ne otimaju jedni od drugih jarbole zastava i ne tuku se njima. Čak i pevaju zajedničke pesme, koje traju već dugo, koliko i njihovo prijateljstvo, ili svi zajedno zapevaju pesmu svog ili onog drugog kluba.

 

Desanka Maksimović je davno napisala „poruku” novinarima u jednoj od svojih pesama „Javite kad se nešto lepo desi”.

 

Evo, javljamo.

Toma-Todorovic

Toma Todorović

 

objavljeno: 29.11.2013.KOMENTARI

 1. real kaže:

  okej su marinci,samo te sprejove bi trebali pod hitno da batale….to nema veze sa fudbalom!

 2. laki kaže:

  Udružilo se 82 "marinca i 75 "meraklija". Ha ha ha… jaka stvar…

  Za "meraklije" neznam, ali ovi naši "marinci" su više nego smešni. Ima ih stotinjak i podeljeni su u desetak frakcija. Smešno.

 3. shtrokavi kaže:

  @laki

  Pozdravite vasu mamu.

 4. roki kaže:

  Igrom slucaja pre dve decenije, doslo nekoliko Meraklija u grad Suboticu vece pred utakmicu. Zadesili se u jednom lokalu( mislim da je u pitanju bio Largo diskoteka ali nisam siguran), upoznali se sa nekim Marincima i od onda traje to prijateljstvo.

 5. GROBAR kaže:

  Ne znam zasto prozivate,super je sve to,cujem da su se Nislije veoma lepo provele i da su odlicno docekane,kao i plavi kod njih… Svaka cast !

OSTAVITE KOMENTAR