Drva borme uvik komegod tribaje

Te godine Gavro se i nije štogod zdravo radovo ni rodu a ni šljivama koliko su mu rodile. Niska cina, natkupci i ucenjivanje ta sto čuda palo na sirotog čovika.

Ispeko je rakiju šljivovicu – al oped… Kome je prodati kad rakije ima hamaha, više nego vode. Jesapi on šta će.

Kaki je i red, petak je dan za pecu izašo i Gavro i gleda sve bi kupijo al nema novaca, a robe ima, a roba koju ima ne triba nikom – e moj Gavro, jesapi on u svojoj glavi.

Prvo sam kup’jo te sadnice, pa ji torijo, pa zalivo, pa polivo, pa žuljo voćnjak, pa frezerovo, e onda ji jedne godine potuko led prid samo branje, pa ji odnela magla kad je najišla, pa onda mraz. I di sam ja tu? Di je moj rad i trošak?

Iđe Gavro i gleda po peci i jesapi da bi najbolje bilo počupat voćnjak a u tri klinca i šljive i poso kad nejđe kako triba. Ako ništa drugo barem će jednu zimu imat šta ložiti ako ne i dvi.

Taki zamišljen nije ni gledo kad kogod viče.

„Gavrooooo,ehehej! Gavrooooo !“

Obazre se Gavro kad nuz pedeset osmak traktor stoji njegov škulski drug Nandika, za traktor zakačeno dvi prikolice pune drva.

drva

„Szervusz komam! –veselo Gavro pozdravi svog druga.

„Ha zdravo brate-šta ti njuškaš tu po pijacu?“

„A jeto gledam“  i ispripovida Gavro svu muku Nandiki.

„Boratom da tebi tvoj Nandor kaže – evo ovako“

„Kad ste svi okolo mene poludili za voćnjakom ja sam vama kazo da je to mač sa dve oštrice i da ćeš naraditi se kao konj i da će biti ili-ili. Najgore je što se truješ sa tim otrovima pa još i ostali poslovi. Sve je to trošak a stalno Boga moliš i gledaš u nebo šta i kako će vreme biti i na kraju i kada rodi onda je cena za kilogram ravna ceni jednoga klikera“

„Pa šta da radim?“

„Idi Gavro kući sedi na traktor uzmi sajlu i odmah čupaj i ove zime loži, a na proleće ili još bolje ove jeseni posadi bagreme. Evo pogledaj ove dve prikolice to vredi sada što je na prikolici oko 400 evra grubo ako računam i da znaš otići će sve evo čekam čoveka da dođe svojim prevozom i da pretovari i to je odma dvesta i nešto evra-pa ti vidi „

Tako je Gavro i uradijo kako mu je Nandika kazo. Već te jeseni je posadijo dračove i za tri godine je prodavo lipe stubove za špalire što uzimadu povrtari, a u petoj godini je već siko lipe komade i sebi al i za prodaj a nije radijo skoro ništa osim prve dvi godine što ji je malo pokresavo. Kad je sveo račun ti tri godine, do prvi novaca bi čeko i drugo voće koje bi moždar prošlo ku i šljive a u drač ritko da oće benga – pa bolje je onda imat šumu neg kojkake voćke što ji moraš skoro šminkat da bi ji kogod kupijo. A drva, e drva borme uvik komegod tribaje, jel kad dođe vrime loženja prija bi se ja grijo neg ijo šljiva.KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    A nuz dracinjak,moz uvik i koju kosnicu metit i evo hasne i od cela…

OSTAVITE KOMENTAR

16 + = 25